Falownik Deye i sofar

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
robi05
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times

Witam w prosty sposób można dodać je do supli . Wymagania własny serwer np proxmox LXC z debianem i trochę rozmowy z chatGPT. Efekty w zdjęciach tak też powstała bramka do klimatyzacji kaisai, Co mamy ? wszystkie dane z falownika tak jak w aplikacji Solarman. Co do klimatyzacji pełne sterowanie. A tak dla ciekawości da się jeszcze coś zrobić a mianowicie bramkę Tuya wifi - supla i urządzenia tuya wifi lądują w supli puki co nie testowałem czekam na gniazdko tuya i będę testował ale napewno to otwiera sporo możliwości
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
george1255
Has thanked: 12 times
Been thanked: 7 times

Tuya to ogolnie straszne badziewie. Tuya wifi chyba tylko do Homeassistant da sie podlaczyc a i tak dziala to strasznie paskudnie.
uzywaj tuya zigbee zamiast wifi i bedziesz mial w supla, bramka juz jest
robi05

george1255 wrote: Sat Jul 18, 2026 7:34 am Tuya to ogolnie straszne badziewie. Tuya wifi chyba tylko do Homeassistant da sie podlaczyc a i tak dziala to strasznie paskudnie.
Wiesz próbuję testowo co wyjdzie z tego dany czujnik pierw trzeba zarejestrować na tuya pobrać Access ID/Client ID
Access Secret/Client Secret potem wszystko działa już bez chmury tuya
george1255
Has thanked: 12 times
Been thanked: 7 times

robi05 wrote: Sat Jul 18, 2026 11:22 am
george1255 wrote: Sat Jul 18, 2026 7:34 am Tuya to ogolnie straszne badziewie. Tuya wifi chyba tylko do Homeassistant da sie podlaczyc a i tak dziala to strasznie paskudnie.
Wiesz próbuję testowo co wyjdzie z tego dany czujnik pierw trzeba zarejestrować na tuya pobrać Access ID/Client ID
tylko nie wiem po co wyważać otwarte drzwi skoro masz Tuya Zigbee juz dostepne
nebraska
Been thanked: 1 time

Te falowniki nie mają RS485?
robi05

george1255 wrote: Sat Jul 18, 2026 11:26 am
robi05 wrote: Sat Jul 18, 2026 11:22 am
tylko nie wiem po co wyważać otwarte drzwi skoro masz Tuya Zigbee juz dostepne
wiem ale to dotyczy się wersji wifi
robi05

nebraska wrote: Sat Jul 18, 2026 1:09 pm Te falowniki nie mają RS485?
dane pobiera po wifi z logera bez ingerencji w loger falownik i chmurę
kecik18

Chętnie się dowiem, jak to zrobiłeś. Co prawda mam po RS podłączony swój sofar do HA, ale fajnie by mieć we własnej chmurze na supli taki podgląd.
robi05

kecik18 wrote: Sun Jul 19, 2026 4:39 pm Chętnie się dowiem, jak to zrobiłeś. Co prawda mam po RS podłączony swój sofar do HA, ale fajnie by mieć we własnej chmurze na supli taki podgląd.
LXC z debianem na proxmoxie a reszta z chatGPT i ruszyło bez problemu zczytuje dane co 5 sekund tak samo z DEYE
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Jeśli masz jakieś gotowe integracje, nawet pisane z pomocą chatGPT (bo kto tego w dzisiejszych czasach nie używa? :D ), to może przygotuj te ingragracje jako osobne pliki i udostępnij? Może PR do supla-device? Albo chociaż mini poradnik dla ludzi jak to odpalić? Bo taką integrację można na wiele sposobów zrobić.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “Pomysły i koncepcje”