Falownik Deye i sofar
Napewno trzeba na wersji plus minimum podałem mu co mam zdjecia tabliczek znamionowych i ze mam LXC z debianem, a on podał skrypt i co robić Co mam mu podać trzeba było mac i IP logerow i adres serwera i mail
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Bardziej chodziło mi o ogólny opis + gotowe skrypty/kod.robi05 wrote: Tue Jul 21, 2026 10:57 am Napewno trzeba na wersji plus minimum podałem mu co mam zdjecia tabliczek znamionowych i ze mam LXC z debianem, a on podał skrypt i co robić Co mam mu podać trzeba było mac i IP logerow i adres serwera i mail
Np. integrację robimy na sd4linux. ChatGPT napisał mi skrypty linuxowe do pobierania danych z falownika. Odpalamy je cyklicznie w cron, one produkują pliki z danymi, które są danymi źródłowymi dla sd4linux skonfigurowanym w następujący sposób... itd
Najlepsze suple dla Twojego domu 
Powiem tak ciężko jest to opisać bo robione było z poprawkami a ja nie znam się na tym wcale ale teraz chatGPT taką instrukcje mi zrobił może komuś pomoże to
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
klew
Dzięki 
Trochę naokoło, ale działa. Broker MQTT jest tutaj raczej zbędny i można to zrobić bez niego.
Mamy w planach dodanie supportu dla urządzeń modbusowych. TCP modbus też by mogło być dodane. Ale to nie wiem kiedy się uda zrobić.
Rozumiem, że do falownika masz podłączony jakiś moduł LAN/Wi-Fi i to on udostępnia TCP modbus?
Trochę naokoło, ale działa. Broker MQTT jest tutaj raczej zbędny i można to zrobić bez niego.
Mamy w planach dodanie supportu dla urządzeń modbusowych. TCP modbus też by mogło być dodane. Ale to nie wiem kiedy się uda zrobić.
Rozumiem, że do falownika masz podłączony jakiś moduł LAN/Wi-Fi i to on udostępnia TCP modbus?
Falownik ma oryginalny loger WiFi , bramka wysyła polecenia odczytu danych do niego i tak pobiera dane. Zero dodatkowych elementów. Tak samo jest zrobione z sofarami kolega ma 2 i tak kazałem czatowi zrobić żeby sumował produkcję.
-
klew
Broker MQTT jest zbędnym dodatkiem po drodze. Ale jak działa i nie przeszkadza to Tobie, to nie ma potrzeby ruszania.robi05 wrote: Tue Jul 21, 2026 3:32 pm Falownik ma oryginalny loger WiFi , bramka wysyła polecenia odczytu danych do niego i tak pobiera dane. Zero dodatkowych elementów. Tak samo jest zrobione z sofarami kolega ma 2 i tak kazałem czatowi zrobić żeby sumował produkcję.
chat chciał nie kłóciłem się z nim ale działa do najważniejsze napewno na darmowym tego się nie udaklew wrote: Tue Jul 21, 2026 3:40 pmBroker MQTT jest zbędnym dodatkiem po drodze. Ale jak działa i nie przeszkadza to Tobie, to nie ma potrzeby ruszania.robi05 wrote: Tue Jul 21, 2026 3:32 pm Falownik ma oryginalny loger WiFi , bramka wysyła polecenia odczytu danych do niego i tak pobiera dane. Zero dodatkowych elementów. Tak samo jest zrobione z sofarami kolega ma 2 i tak kazałem czatowi zrobić żeby sumował produkcję.
Taki lekki offtop, ale w domu rodzinnym mam jednofazowy falownik DEYE i działa on poprawnie z sd4linux z kanałem Afore. Tak jak @klew opisał w dokumentacji - trzeba podać adres IP i login/hasło zakodowane jako base64:
https://github.com/SUPLA/supla-device/t ... ples/linux
Może nie wyrzuca aż tyle danych co w tym wątku, ale konfiguracja jest banalna
Sam kiedyś kombinowałem z tym falownikiem i wygląda to w ten sposób że ESP/komputer z sd4linux scrapuje stronę /status.html w falowniku i wyciąga dane z tagami typu: webdata_now_p webdata_total_e
Code: Select all
- type: Afore
ip: 192.168.1.17
port: 80
# login_and_password is base64 encoded "login:password"
# You can use any online base64 encoder to convert your login and password,
# i.e. https://www.base64encode.org/
login_and_password: "bG9naW46cGFzc3dvcmQ="
https://github.com/SUPLA/supla-device/t ... ples/linux
Może nie wyrzuca aż tyle danych co w tym wątku, ale konfiguracja jest banalna
Sam kiedyś kombinowałem z tym falownikiem i wygląda to w ten sposób że ESP/komputer z sd4linux scrapuje stronę /status.html w falowniku i wyciąga dane z tagami typu: webdata_now_p webdata_total_e