Cześć. Pisze z propozycją częściowego ukrycia GUID po stronie konfiguracji...
Zauważyłem, że wiele osób nieświadomie udostępnia GUID urządzenia, w celu pomocy... Wykonują zrzut ekranu w telefonie, a w nim zawarte jest GUID...
Moim zdaniem można:
a) ukryć część GUID: pierwsze 4 znaki i ostatnie 4 znaki są pokazane
b) na stronie konfiguracji stworzyć przycisk "pokaż GUID"
GUID
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Żeby coś z Twoim GUIDem zrobić, trzeba by było mieć konto na tym samym serwerze co Ty.Bania wrote: Sat Jul 25, 2026 9:32 am Cześć. Pisze z propozycją częściowego ukrycia GUID po stronie konfiguracji...
Zauważyłem, że wiele osób nieświadomie udostępnia GUID urządzenia, w celu pomocy... Wykonują zrzut ekranu w telefonie, a w nim zawarte jest GUID...
Moim zdaniem można:
a) ukryć część GUID: pierwsze 4 znaki i ostatnie 4 znaki są pokazane
b) na stronie konfiguracji stworzyć przycisk "pokaż GUID"
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Dwa urządzenia z tym samym GUID-em będą się co chwilę wyrzucać z serwera ale tylko w obrębie pojedynczego konta.
Kiedyś unikalność była weryfikowana w obrębie serwera, ale od lat w tylko w obrębie konta.
Kiedyś unikalność była weryfikowana w obrębie serwera, ale od lat w tylko w obrębie konta.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
No to ja przepraszam za wprowadzenie w błąd. Jakoś mi świtało, że kiedyś problem był w obrębie całej Supli i zostało to zmienione do pojedynczego serwera.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Takie coś będzie ok? Nie jest to automatycznie ukrywane, ale jeśli komuś zależy na ukryciu, to może kliknąc przycisk "oka".
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Bania
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 5 times
Moim zdaniem, fantastyczna robota @klew !!
Myślałem, że GUID jest bardziej newralgiczną daną, stąd moja propozycja... Ukrywanie dodatkowych informacji jak MAC i dane dla WiFi, jest moim zdaniem ważną sprawą. Teraz istnieje taka możliwość, nie trzeba edytować zdjęcia w telefonie i zamazywać tych danych...
Tak jak kiedyś powiedział mi administrator pewnej sieci... Bardzo dobrą praktyką jest, ustawienie wszystkich zabezpieczeń na maksymalnych ustawieniach i udostępnianie tylko minimum
Myślałem, że GUID jest bardziej newralgiczną daną, stąd moja propozycja... Ukrywanie dodatkowych informacji jak MAC i dane dla WiFi, jest moim zdaniem ważną sprawą. Teraz istnieje taka możliwość, nie trzeba edytować zdjęcia w telefonie i zamazywać tych danych...
Tak jak kiedyś powiedział mi administrator pewnej sieci... Bardzo dobrą praktyką jest, ustawienie wszystkich zabezpieczeń na maksymalnych ustawieniach i udostępnianie tylko minimum
https://github.com/anarhbania/Supla
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Nie ma za co przepraszać. Mogłeś nie wiedziećRobert Błaszczak wrote: Sun Jul 26, 2026 10:06 am No to ja przepraszam za wprowadzenie w błąd. Jakoś mi świtało, że kiedyś problem był w obrębie całej Supli i zostało to zmienione do pojedynczego serwera.
SUPLA.... Nareszcie w domu.