Markiza

lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Cześć, mam pytanie do załogi Supla.
Mam markizę z silnikem elektrycznym. Dodatkowo silnik ten wyposażony jest
w funkcję awaryjnego zwijania markizy w przypadku zaniku zasilania.
Robiąc kalibrację przez Cloud nie mogłem dojść do ładu, bo zmniejszając procent jej zamknięcia,
tak naprawdę, zmniejszał się procent jej otwarcia i vice versa.
Czemu tak jest, to jest jakiś błąd, czy to zaplanowane działanie?
Patrząc na roletę z poziomu aplikacji, gdy ją zamkniemy to zjeżdża na dół, gdy ją otwieramy idzie w górę.
Patrząc na markizę zamknięcie, jest tak naprawdę jej otwarciem ( rozwinięciem), a otwarcie ( zwinięciem).
Trochę to pogmatwane, ale głównie problem miałem z jej kalibracją, bo zanim się zorientowałem, że
to nie działa tak jak roleta, to w markizie włączyło się zabezpieczenie termiczne, wprowadzając mnie
w stan lekkiej paniki, myśląc , że silnik padł. Na szczęście po ok 30 min ruszył :)
Drugie pytanie: jak sobie poradzić ze stanem markizy w aplikacji, bo po tych kalibracjach i przeciążeniu silnika
wyświetla mi teraz odwrotny stan. Jedyny pomysł to ponowna kalibracja. Może ktoś ma jakiś patent na taką sytuację,
jakiś kontrakton zamontowany, czy czujnik odległości, który by pokazywał prawidłowy stan po zaniku zasilania.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Nie sprawdzałem jak to w tej chwili wygląda w apkach i w Cloud, natomiast przy funkcji "markiza" miały być ustawione etykiety "zwiń" i "rozwiń", ze względu na to że zamknij/otwórz jest mniej jednoznaczne i odwrotnie interpretowane niż przy roletach.

Także napisz czy piszesz o apce (i której) czy o Cloud? Wrzuć screeny aby pokazać co dokładnie masz na myśli.
Ogólnie jeśli sterowanie działa odwrotnie, to ja bym zamienił przewody sterujące, albo w cloud odwrócił logikę sterowania silnikiem.
Natomiast z Twojego opisu wydaje mi się, że coś więcej tam może być pomieszane.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
lukasz06

klew wrote: Sun Aug 09, 2026 6:42 pm Nie sprawdzałem jak to w tej chwili wygląda w apkach i w Cloud, natomiast przy funkcji "markiza" miały być ustawione etykiety "zwiń" i "rozwiń", ze względu na to że zamknij/otwórz jest mniej jednoznaczne i odwrotnie interpretowane niż przy roletach.

Także napisz czy piszesz o apce (i której) czy o Cloud? Wrzuć screeny aby pokazać co dokładnie masz na myśli.
Ogólnie jeśli sterowanie działa odwrotnie, to ja bym zamienił przewody sterujące, albo w cloud odwrócił logikę sterowania silnikiem.
Natomiast z Twojego opisu wydaje mi się, że coś więcej tam może być pomieszane.
W apce, jest to ładnie opisane - "rozwinięcie'' i "zwinięcie", jest to zrobione na wzór rolet i przyciski temu odpowiadają.
W Cloud natomiast już nie ma tych opisów.
Czas kalibracji ma odwrotny skutek
Tzn "Całkowity czas otwarcia" = Czas zwinięcia markizy, a
"Całkowity czas zamknięcia" = Czas rozwinięcia markizy
Jest to trochę dla mnie zagmatwane, tym bardziej nie wiem, czy ktoś kto dopiero założył sobie Suplę to ogarnie

Edit:
Przewody mogę zamienić, ale przecież nie po każdej akcji typu - awaria silnika, zanik zasilania - silny wiatr, zwijam markizę ręcznie.
Supla nie zna wtedy stanu położenia markizy po powrocie zasilania.
Trzeba kalibrować ją ponownie, bądź wył. zasilanie i rozwinąć ją ręcznie z powrotem, aby stan się zgadzał ;)
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Czas otwarcia, to przy markizie czas zwijania, a zamknięcia, to czas rozwijania. Te etykiety też trzeba by poprawić.
Natomiast z reguły oba czasy są bardzo podobne.
Także nie do końca rozumiem z czym dokładnie masz problem.

To że pozycja się nie zgadza po ręcznym zwinięciu/rozwinięciu, to akurat dość oczywiste. Możesz wtedy zrobić kalibrację, albo przyciskiem przytrzymać, aż ustawi się odpowiednia pozycja.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
lukasz06

klew wrote: Sun Aug 09, 2026 8:38 pm Czas otwarcia, to przy markizie czas zwijania, a zamknięcia, to czas rozwijania. Te etykiety też trzeba by poprawić.
Natomiast z reguły oba czasy są bardzo podobne.
Także nie do końca rozumiem z czym dokładnie masz problem.

To że pozycja się nie zgadza po ręcznym zwinięciu/rozwinięciu, to akurat dość oczywiste. Możesz wtedy zrobić kalibrację, albo przyciskiem przytrzymać, aż ustawi się odpowiednia pozycja.
Problem w tym, że markizę montowałem z pomocą szwagra i przy źle dobranych czasach przy zwijaniu wchodzi ona zbyt głęboko pod kasetkę i wtedy coś ją blokuje przy rozwijaniu. Silnik chodzi, a ona stoi w miejscu. Dlatego ta korekcja czasu jest ważna.
Wpisywałem czas zamknięcia, a to działało na odwrót, aż do zawieszenia silnika. Druga sprawa to to, że ma ona źle ustawiona krańcówkę, ale jeszcze nie wiem jak to zrobić 😉

Return to “Ogólna dyskusja”