A tak zapytam z czego kolega wywnioskował na skrim że źle podłączone??Tomek7779 wrote: Sun Aug 16, 2026 11:02 amklew wrote: Sun Aug 16, 2026 8:19 amNa 100% masz źle podłączone. Przeczytaj uważnie wcześniej podany link. Zwróć uwagę na kolejność pomiaru prądu (kolejność przekładników, a nie ich kierunek, choć to też ważne) i kolejność pomiaru napięcia przewodami v1, V2, v3
Miernikiem sprawdzam v 1 i fazę 1 i nic nie pokazuje czyli jest ok bo gdy by było pomieszane pokaże 400 v
Czyli może być błąd na przekładnikach np drugi przekładnik V2 dałem na L1 dobrze to rozumiem???
Problem z mew 01 zawyża wskazania o 100 kw
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Może zbyt kategorycznie te 100% napisałem.
Ale ogólnie dziwne kąty fazowe, dziwna moc bierna itp na to wskazują.
To oczywiście też zależy od charakterystyki odbiorników
Najlepsze suple dla Twojego domu 
Każda krytyka czegoś uczy dziękuję oby to było to jutro zobaczę i dam koledze znać czy coś było źleklew wrote: Sun Aug 16, 2026 11:33 am Może zbyt kategorycznie te 100% napisałem.
Nie myli się tylko ten co nic nie nie robi
-
rokoshewsky
Witam,
Na dwóch fazach masz moc czynną w minusie czy masz tam jakąś instalacje fotowoltaiczną a jeśli nie to raczej źle zainstalowałeś przekładniki po pierwsze jak już wspomnieli koledzy przekładniki muszą się zgadzać z podłączeniem pomiaru poszczególnych faz. Pomiar napięcia fazy powinien odbywać się w najbliższym punkcie połączenia przewodów na których są zainstalowane przekładniki i wyłącznie na tych przewodach. I co bardzo ważne kierunki założenia przekładników. Na przekładnikach powinny być strzałki wskazujące kierunek przepływu prądu odbieranego i zgodnie z nim założone na przewodach fazowych.
Pozdrawiam
Jarek
Na dwóch fazach masz moc czynną w minusie czy masz tam jakąś instalacje fotowoltaiczną a jeśli nie to raczej źle zainstalowałeś przekładniki po pierwsze jak już wspomnieli koledzy przekładniki muszą się zgadzać z podłączeniem pomiaru poszczególnych faz. Pomiar napięcia fazy powinien odbywać się w najbliższym punkcie połączenia przewodów na których są zainstalowane przekładniki i wyłącznie na tych przewodach. I co bardzo ważne kierunki założenia przekładników. Na przekładnikach powinny być strzałki wskazujące kierunek przepływu prądu odbieranego i zgodnie z nim założone na przewodach fazowych.
Pozdrawiam
Jarek
rokoshewsky wrote: Tue Aug 18, 2026 4:44 pm Witam,
Pozdrawiam
Jarek
Dziękuję za odpowiedź tak mam foto dokładnie sprawdzę w sobotę co i jak z tymi przekładnikami lecz mi się wydaje że mało prawdopodobne że bym się pomylił ale wszystko jest możliwe mew jest zainstalowany zaraz na zasilaniu całego domu przekładniki na yky 4*10.
Napewno na sto procent się zgadza v1 L1 v2 L2 v3 L3
-
rokoshewsky
Sprawdź też dokładnie kierunek instalacji przekładników i polaryzację ich przewodów przy MEW.
Pozdrawiam
Jarek
Pozdrawiam
Jarek