Cześć.
Posiadam fotowoltaikę. Pomiarem energii pobranej i oddanej zajmuje się licznik MEW-01. Chciałbym kupić jakieś smart gniazdko i spiąć je z MEW-em tak aby gniazdko włączało bojler (moc )1,6 kW gdy produkcja z fotowoltaiki wynosi równo lub więcej jak 1,6 kW przez 1 min i wyłącza gdy jest równo lub mniej jak 1,55 kW przez więcej jak minutę. Jakie gnizdko zakupić i jak to ogarnąć? Dziękuję.
MEW-01 i smart gniazdko.
Możesz kupić "zamelowskie" gniazdko SGW-01 lub jakiekolwiek "smartgniazdko" zdolne łączyć moc grzałki - co najmniej 1,6kW. Najlepiej znacznie większą lub łączyć poprzez stycznik. Pomiaru nie potrzebujesz, chyba że chcesz.
W kanale licznika energii MEW-01 tworzysz dwie reakcje;
Jeślim coś pomylił, to zapewne ktoś za chwilkę mnie poprawi.
- załączającą bojler kanałem tego zakupionego gniazdka - jeżeli moc czynna będzie <-1,6kW ("minus" - bo jest to energia oddawana) wtedy wykonaj akcję i nie wykonuj ponownie tej reakcji, aż osiągnie > -1.6kW (zmniejszy się energia oddawana) i warunek musi być spełniony conajmniej przez 1 min.
- wyłączającą bojler kanałem gniazdka - jeżeli moc czynna będzie > -1,6kW wtedy wykonaj akcję i nie wykonuj ponownie tej reakcji, aż osiągnie < -1,6kW. Warunek musi być spełniony przez co najmniej 1 min.
Jeślim coś pomylił, to zapewne ktoś za chwilkę mnie poprawi.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Możesz podłączyć np Zamel ROW-01 16A.
Reszta jak pisał @RomanG z tym że warunek wyłączania musi być w stylu moc czynna > 0 kW. W tym warunku trzeba uwzględnić nic grzałki oraz jakąś histerezę, aby co 1 min nie przełączało Tobie przekaźnika
Reszta jak pisał @RomanG z tym że warunek wyłączania musi być w stylu moc czynna > 0 kW. W tym warunku trzeba uwzględnić nic grzałki oraz jakąś histerezę, aby co 1 min nie przełączało Tobie przekaźnika
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Masaraksz
Aktualnie mam ten bojler podłączony pod gniazdko na aplikację Smart Life i włączam go ręcznie. To gniazdko ma niby 3,6 kW. Da radę te urządzenia jakoś skomunikować czy to musi być coś Zamelowskiego?RomanG wrote: Sun Aug 16, 2026 9:52 pm Możesz kupić "zamelowskie" gniazdko SGW-01 lub jakiekolwiek "smartgniazdko" zdolne łączyć moc grzałki - co najmniej 1,6kW. Najlepiej znacznie większą lub łączyć poprzez stycznik. Pomiaru nie potrzebujesz, chyba że chcesz.
- załączającą bojler kanałem tego zakupionego gniazdka - jeżeli moc czynna będzie <-1,6kW ("minus" - bo jest to energia oddawana) wtedy wykonaj akcję i nie wykonuj ponownie tej reakcji, aż osiągnie > -1.6kW (zmniejszy się energia oddawana) i warunek musi być spełniony conajmniej przez 1 min.
Tutaj wykorzystałem tylko znaki "<" i ">", ale tworząc te reakcje możesz dodać także znak "równy i większy" ("równy i mniejszy").
- wyłączającą bojler kanałem gniazdka - jeżeli moc czynna będzie > -1,6kW wtedy wykonaj akcję i nie wykonuj ponownie tej reakcji, aż osiągnie < -1,6kW. Warunek musi być spełniony przez co najmniej 1 min.
Jeślim coś pomylił, to zapewne ktoś za chwilkę mnie poprawi.![]()
-
Masaraksz
A podrzuciłbyś mi jakieś takie gniazdko możliwie niedrogie. Dopiero zaczynam przygodę z automatyką domową...
-
klew
Z oficjalnych urządzeń jest tylko SGW-01.
Może być też urządzenie w stylu ROW-01 16A.
Niektórzy też kupują inne i przerabiają na SUPLĘ.
Jest też bramka ZigBee2Supla - możesz przez nią podłączyć w zasadzie cokolwiek na ZigBee
-
Masaraksz
klew wrote: Mon Aug 17, 2026 11:40 amZ oficjalnych urządzeń jest tylko SGW-01.
Może być też urządzenie w stylu ROW-01 16A.
Niektórzy też kupują inne i przerabiają na SUPLĘ.
Jest też bramka ZigBee2Supla - możesz przez nią podłączyć w zasadzie cokolwiek na ZigBee
OK. A ktoś pisał że te gniazdka SGW-01 to to samo co Sanoff S60TPF. Że jedna forma robi i te i te... co o tym sądzisz?
-
klew
Nie wiem co mam o tym sądzićMasaraksz wrote: Mon Aug 17, 2026 11:48 am OK. A ktoś pisał że te gniazdka SGW-01 to to samo co Sanoff S60TPF. Że jedna forma robi i te i te... co o tym sądzisz?
Jak kupisz Sonoff'a to on nie będzie działał z SUPLĄ. Wymaga conajmniej przeflashowania na SUPLĘ, pod warunkiem, że masz do tego odpowiednią binarkę.
-
Masaraksz
No nie mam...klew wrote: Mon Aug 17, 2026 1:36 pmNie wiem co mam o tym sądzićMasaraksz wrote: Mon Aug 17, 2026 11:48 am OK. A ktoś pisał że te gniazdka SGW-01 to to samo co Sanoff S60TPF. Że jedna forma robi i te i te... co o tym sądzisz?
Jak kupisz Sonoff'a to on nie będzie działał z SUPLĄ. Wymaga conajmniej przeflashowania na SUPLĘ, pod warunkiem, że masz do tego odpowiednią binarkę.
To najlepiej zakupić takie gniazdko i powinno śmigać?
https://allegro.pl/oferta/gniazdko-zdal ... dab37ed273#