MEW01 backup + update

kleczaj

Cześć,

mam dwa liczniki ZAMEL MEW-01 podłączone do jednego konta Supla Cloud i dwie powiązane sprawy.

1. Utracona historia pomiarów

Jeden z liczników (mierzący całościowy pobór/produkcję energii w moim domu) miał problemy z połączeniem z siecią. Zresetowałem go i po wielu próbach udało się go ponownie podpiąć do konta — teraz wszystko działa poprawnie, a przy okazji resetu automatycznie zaktualizował się soft (wersja 2.8.61), dzięki czemu urządzenie zaczęło dodatkowo publikować dane przez integrację MQTT.

Niestety po tym procesie straciłem historię pomiarów zbieraną na tym liczniku przez ostatnie 5 lat. Czy jest jakakolwiek możliwość odzyskania takiej historii z backupu po stronie chmury Supla? Bardzo zależy mi na tych danych do analizy zużycia energii w dłuższym okresie.

2. Jak bezpiecznie zaktualizować drugi licznik

Mam na tym samym koncie drugi, identyczny model MEW-01, wciąż na starszym oprogramowaniu (wersja 2.7.12), bez wsparcia dla MQTT. Po doświadczeniu z pierwszym licznikiem obawiam się resetować go samodzielnie, żeby nie stracić historii w ten sam sposób.

Czy ktoś wie, jak bezpiecznie wymusić aktualizację oprogramowania na takim urządzeniu — najlepiej bez konieczności resetu, albo z pewnością, że historia pomiarów zostanie zachowana?

Podsumowanie:

Czy da się odzyskać/przywrócić historię pomiarów sprzed resetu urządzenia (ok. 5 lat danych)?
Jak bezpiecznie zaktualizować oprogramowanie drugiego licznika do najnowszej wersji, bez ryzyka utraty historii?

Będę wdzięczny za pomoc lub wskazanie, do kogo z Supli mogę się zwrócić w tej sprawie.

Dzięki!
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Napisz do [email protected] z adresu mailowego na którym masz konto.
Podaj id kanału licznika oraz guid tej mewki. Możliwe że dane są jeszcze w kopiach zapasowych.

Historia mogła się skasować tylko na dwa sposoby:
1. Kliknąłeś "skasuj historię" w cloud lub
2. Usunąłeś MEW z cloud

Aby zaktualizować:
1. Przełącz urządzenie w tryb Cfg
2. Połącz się z jego wifi
3. Wejdź na http://192.168.4.1
4. Ustaw firmware update na yes
5. Kliknij save& restart

Ta wersja MEW-01 wspiera lokalne mqtt ale tylko gdy wyłączysz połączenie z SUPLĄ.
Ewentualnie możesz włączyć mqtt na serwerze i będzie działać integracja przez serwer - do tego nie jest wymagana aktualizacja softu.
Natomiast warto zrobić aktualizację, bo było tam trochę ważnych zmian i poprawek.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
kleczaj

Dzięki za szybką odpowiedź. Aktualizacja drugiej sztuki poszła bez problemu.
W przypadku pierwszej masz rację, usunąłem z Supli gdy miałem problem z połączeniem. Napiszę email, może uda się odzyskać.

Return to “ZAMEL MEW-01”