Lampa semafor jako sygnalizacja dla bramy

[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

Mam taki pomysł:
Mam aktualnie podpięty SBW-01 do Nice MCA1R10: viewtopic.php?t=14158
Aktualna pomarańczowa lampa jest podpięta do wyjścia FLASH i miga z jakimś tam dziwnym rytmem, ale jest kompletnie niewidoczna z kilku metrów, chciałbym więc zamontować koguta dwukolorowego jak poniżej, tak aby otwarta brama zapalała kolor zielony i świeciła póki otwarte, natomiast podczas otwierania chciałbym, żeby świeciła czerwona.

Mam też przekaźnik R2M-2012-23-5012 (albo coś podobnego na 24V) podpięty do wyjścia OGI, na podstawie którego SBW dostaje stan otwarte/zamknięte. Nie rozumiem natomiast jak to jest podpięte a jest zaizolowane tak, że wolał bym tego nie rozwijać :roll:

Pytanie brzmi: jak to zrealizować i jakiego rodzaju przekaźnika potrzebuje?

https://otwieramy.com/product-pol-8741- ... 3-868.html
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Jeśli ta dwukolorowa lampa ma osobne wejścia do konkretnego koloru i chcesz, by podczas pracy tj otw/zam i otwarcia świeciła zielona a gdy zamknięta czerwona to wystarczy dowolny przekaźnik że stykami przełącznymi NO/NC
[email protected]

djalex wrote: Thu Aug 20, 2026 6:54 pm Jeśli ta dwukolorowa lampa ma osobne wejścia do konkretnego koloru i chcesz, by podczas pracy tj otw/zam i otwarcia świeciła zielona a gdy zamknięta czerwona to wystarczy dowolny przekaźnik że stykami przełącznymi NO/NC
Tak ,ma osobne, plus priorytet jakby oba dostały napięcie.
Chciałbym zielone otwarta, czerwone podczas ruchu.
Więc chyba musiałbym skądś wziąć status otwieranie a nie tylko otwarte/zamknięte
djalex

Jeśli wyjście OGI daje 2 stany tj 1 stan - zamknięta a drugi stan podczas ruchu i otwarta to żaden problem. Nie znam tej centrali. Podaj jak się zachowuje OGI, czy tak jak podałem wyżej? Czy wyjście FLASH daje napięcie tylko podczas ruchu?
[email protected]

Flash miga podczas ruchu, natomiast OGI bym musiał zmierzyć, bo wiem tylko że jest przekaźnik i to załatwia sprawę dla sbw
djalex

Teraz kończę pracę, bedę w domu ok 23. Postudiuje dokładnie instrukcję i dam ci odpowiedź ale wygląda na to że to jest proste do ogarnięcia.
[email protected]

Kopia pliku MC824H_MCA1R10_25.09.2018.pdf
Wg instrukcji OGI może być zaprogramowane jako kontrolka otwartej bramy, ale coś z tym bylo nie tak że potrzebny był przekaźnik.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
djalex

Generalnie NICE jest przyjemny jeśli chodzi o możliwość programowania wyjść. A przekaźnik był potrzebny bo na wyjściu OGI jest minus a SBW na krańcowkę przyjmuje tylko plus
djalex

[email protected] wrote: Thu Aug 20, 2026 7:42 pm Flash miga podczas ruchu, natomiast OGI bym musiał zmierzyć, bo wiem tylko że jest przekaźnik i to załatwia sprawę dla sbw
Zmierzyłeś już multimetrem co się dzieje na OGI podczas całkowicie zamkniętej bramy, podczas ruchu i podczas całkowicie otwartej? W instrukcji jest tylko opis jako "kontrolka otwartej bramy" ale jak się zachowuje dokładnie to wyjście to informacji brak.

PS. Kolega Przemek też odpowiedział w tym temacie a teraz wpis zniknął. Dlaczego?
[email protected]

djalex wrote: Sun Aug 23, 2026 9:10 pm
[email protected] wrote: Thu Aug 20, 2026 7:42 pm Flash miga podczas ruchu, natomiast OGI bym musiał zmierzyć, bo wiem tylko że jest przekaźnik i to załatwia sprawę dla sbw
Zmierzyłeś już multimetrem co się dzieje na OGI podczas całkowicie zamkniętej bramy, podczas ruchu i podczas całkowicie otwartej? W instrukcji jest tylko opis jako "kontrolka otwartej bramy" ale jak się zachowuje dokładnie to wyjście to informacji brak.

PS. Kolega Przemek też odpowiedział w tym temacie a teraz wpis zniknął. Dlaczego?
Pogoda nie pozwoliła póki co , ale śledząc połączenia twierdzę że jest jak mówiłeś, przekaznik odwraca polaryzację żeby wyszedł plus

Return to “ZAMEL SBW-01”