Ataki na lokalnych operatorów Internetu

pzygmunt
Been thanked: 59 times

Od kilku tygodni wielu mniejszych opertorów Internetu w Polsce zmaga się z atakami typu DDoS, które mają na celu wymuszenie okupu. To powoduje problemy z siecią. W zależnośći od tego jak operator radzi sobie z atakiem, Internet w ogóle nie działa lub działa tylko częściowo. To może powodować problemy z działaniem Supli. Jeśli obserwujesz takie zachowanie u siebie, najpierw sprawdź stronę https://status.supla.org. Jeśli tam jest wszystko ok to zrestartuj router. Jeśli nadal obserwujesz problemy to zgłoś problem z komunikacją na portach 443 i 2016 TCP do swojego operatora Internetu.

https://cyberdefence24.pl/cyberbezpiecz ... za-ochrone
https://www.telko.in/pan-zabka-wali-ddo ... alnych-isp
https://misot.pl/2026/06/29/ddos-ktory- ... h-z-zabki/
SUPLA.... Nareszcie w domu.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Doświadczam tego od kilku godzin :(
YoMan

Masz potwierdzenie od operatora, że to DDoS ?
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

mój rewelacyjny operator w weekendy i po godzinach pracy ma tylko włączoną automatyczną sekretarkę w dziale technicznym :( słabe ale innego wyboru nie miałem. Jako potwierdzenie przyjąłem, że dzisiaj od ok. 16:30 moja sieć co chwile łączy się i rozłącza z suplą (jest w stanie się połączyć co jakis czas na bardzo krótko), apka się dłuuuugo łąduje co jakiś czas a czasami krótko, jak się załaduje to wszystko jest na czerwono i po chwila zaczyna się po kolei zazieleniać i znowy czerwone. Co nieco dziwne logowanie na cloud też utrudnione ("It takes too long ...."). Forum działa poprawnie. To występuje na dwóch serwerach (33 i 43) ale w budynkach, które mają tego samego opertora i są obok siebie. Na lte na telefonie nie ma problemów. Budynki w innych lokalizacjach też pracują poprawnie.
P.S.
poza suplą internet działa poprawnie
YoMan
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

YoMan wrote: Sun Aug 23, 2026 8:00 pm mój rewelacyjny operator w weekendy i po godzinach pracy ma tylko włączoną automatyczną sekretarkę w dziale technicznym :( słabe ale innego wyboru nie miałem. Jako potwierdzenie przyjąłem, że dzisiaj od ok. 16:30 moja sieć co chwile łączy się i rozłącza z suplą (jest w stanie się połączyć co jakis czas na bardzo krótko), apka się dłuuuugo łąduje co jakiś czas a czasami krótko, jak się załaduje to wszystko jest na czerwono i po chwila zaczyna się po kolei zazieleniać i znowy czerwone. Co nieco dziwne logowanie na cloud też utrudnione ("It takes too long ...."). Forum działa poprawnie. To występuje na dwóch serwerach (33 i 43) ale w budynkach, które mają tego samego opertora i są obok siebie. Na lte na telefonie nie ma problemów. Budynki w innych lokalizacjach też pracują poprawnie.
P.S.
poza suplą internet działa poprawnie
Mam dokładnie to samo
pzygmunt

Jeśli nie macie potwierdzonego ataku od operatora to przydadzą mi się Wasze publiczne adresy IP. Jeśli macie możliwość to mtr -4 -T -P 2016 -b -rwzc 200 svrX.supla.org. IP-ki możecie wysłać na priv-a.
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

U mnie dziś działa ok. Napisałem wczoraj e-maila do mojego dostawcy, ale odpowiedzi nie dostałem :lol:

Return to “Ogólna dyskusja”