[email protected] wrote: Mon Aug 24, 2026 5:58 pm
@djalex
Sprawdziłem i tak:
OGI jak brama jest zamknięta wystawia 38V ?! z tego jest przekaźnik do SBW podający plusa - trochę nie rozumiem w czym był problem skoro tu jest plus, inny potencjał? SBW też jest zasilane z bramy
Flash miga pomiędzy 0 a 24V - tu zapewne mój multimetr ma po prostu słabe próbkowanie i jest więcej.
Póki co wpiąłem się czerwonym kolorem pod Flash zamiast lampki Nice - zasięg x2 i jakieś 50m , kolor widoczny z 200m. Pół sukcesu
Ale jak się bawiłem na stole przekaźnikiem, to chyba by można zostawić czerwony na Flashu, a zielony ustawiać na podstawie OGI , tylko przekaźnikiem odwrócić stan : nie ma napięcia na OGI to świeć zielonym bo otwarte.
Z tego co wiem to w centralach firmy NICE wyjścia działają tak, że "+" jest stały a w zależności od potrzeby "pojawia się" lub "znika" "-", a że SBW-01 na wejściu binarnym przyjmuje tylko "+" stąd potrzeba zewnętrznego przekaźnika.
Wg instrukcji pod wyjście Flash można podłączyć lampkę ostrzegawczą 12V - dlatego prosiłem o sprawdzenie jakie rzeczywiście napięcie tam się pojawia. Skoro podłączyłeś tam lampę 24V i działa to spoko. Dobrze wykombinowałeś aby wykorzystać OGI do sygnalizacji "otwarta/zamknięta" a Flash do sygnalizacji "w ruchu". Jeśli finalnie Cię to zadowala to tak zrób i po sprawie. Jedynie pamiętaj o zastosowaniu przekaźnika NC aby zielony "świecił" jak OGI nie podaje napięcia. Mnie temat zaciekawił i będę dalej kombinował jak osiągnąć następujący efekt: świeci "zielona" - brama otwarta, świeci "czerwona" - brama zamknięta, miga "czerwona" lub "zielona" - brama w ruchu.
EDIT: Tzn się taki efekt już zrealizowałem przy sterowaniu zaworem tzn lampka kontrolna (oraz wejście binarne aby ten sam stan widzieć w supli) jak zawór zamknięty nie świeci, jak jest w ruchu to miga, a jak otwarty to świeci. Tylko to jest realizowane poprzez Siemens Logo (a to wielu pewnie uzna za przerost formy nad treścią - może i tak ale działa

). Dlatego kombinuję jak to zrealizować tańszym kosztem.