Auraton Box utrata połączenia

jaross89

Witam.

Mam problem z Auraton box, 2x Temperature Sensor i Radiator Controller.
Urządzenia tracą połączenie i są offline (dzieje się tak od zakupu). Po ostatniej aktualizacji do wersji 26.05, przywróceniu ustawień fabrycznych i ponownym parowaniu wytrzymały bez rozłączania 2 tygodnia a potem z każdym dniem coraz częściej urządzenia są offline.
Dziwne jest to że jak klikam "identyfikuj urządzenie" Radiator Controller wydaje dźwięk tak jakby wszystko działało prawidłowo.
Jak są offline i na dłużej wyłączę auraton box to połączenie wraca ale też tylko na 2-3 dni.

Czy ktoś mógłby pomóc z tymi urządzeniami? Jakaś podpowiedź co mógłbym zrobić?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 157 times
Been thanked: 140 times

jaross89 wrote: Sat Sep 12, 2026 8:02 pm Witam.
Hej!

Mieliśmy kilka trochę podobnych zgłoszeń. Ogólnie jednoznaczna przyczyna tego problemu nie jest znana.
Przeszukiwaliśmy i analizowaliśmy kod wzdłuż i wszerz :). Znalezione zostało sporo rzeczy do poprawy, także takich, które potencjalnie mogą mieć wpływ na Twój przypadek, ale raczej wszystkie są dość mało prawdopodobne i wg mnie nie tłumaczą obserwowanego zachowania.

Obecnie mamy część tych problemów poprawionych i jest testowana stabilność bramki z nowym softem i pewnie w tym miesiącu będzie wydana aktualizacja. Także jest jakaś szansa, że to pomoże, ale osobiście nie mam do tego mocnego przekonania. Zawsze lubię znaleźć jasny i sensowny ciąg przyczynowo-skutkowy, po którym mówię "aha!" - dopiero wtedy wiem, że zrozumieliśmy problem i go poprawiliśmy :).

Natomaist wszelki feedback i opis zachowania z Twojej perspektywy jest bardzo cenny.

Skoro klikasz "identify" i RC daje znać, a w apce SUPLI RC jest nadal offline, to znaczy, że Box wysłał komendę do RC, ale albo nie odebrał potwierdzenia, albo odebrał, ale z jakiegoś powodu nie zareagował na niego poprawnie.
Możesz spróbować zrobić taki test:
1. Gdy RC jest offline, to
2. Wciśnij krótko przycisk zasilania na Box
3. Odczekaj z 30 s
4. Obserwuj stan RC w apce
5. Wciśnij w Cloud "identify"

Drugi wariant powyższego testu, to w kroku 2 wciśnij krótko ten przycisk, a następnie odłącz zasilanie na 15 s od Boxa, podłącz i dalej postępuj j/w.

Kolejny test, gdy RC jest offline - otwórz mu klapkę od baterii - RC ten fakt zawsze zgłasza do Boxa - zobacz czy zrobi się online.
Jeśli to nie pomoże, wyciągnij mu na chwilę baterie i włóż ponownie.

Przy Temperature Sensor - możesz wciskać krótko przycisk (ten na szpilkę) - to wymusza próbę komunikacji.

Odnośnie Twoich wykresów - rozumiem, że koło 23 sierpnia robiłeś aktualizację softu. A problemy wróciły z początkiem września?
Na wykresach widać, że stan "offline" występuje w konkretnym wzorcu - z reguły albo wszystkie urządzenia są online, albo żadne. To by wskazywało na jakiś wspólny element, a takie (chyba) są dwa:
1. Box
2. Środowisko

Jak wróci im komunikacja, to obserwuj jeszcze ten parametr "siła sygnału radia". Na screenach jest bardzo dobra, ale może będzie widać tam np. jakieś mocne skoki/wahania.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Alpines

Też niestety mam kiepskie doświadczenia z Auratonem. U mnie również co jakiś czas coś przestaje działać, urządzenia tracą komunikację i kończy się restartem albo kombinowaniem, żeby wszystko znowu ruszyło.

Najgorsze jest to, że trudno znaleźć jakąś konkretną przyczynę. Przez jakiś czas wszystko działa normalnie, a potem nagle zaczynają się problemy.

Dlatego jak czytam ten opis, to brzmi mi to niestety bardzo znajomo. Mam nadzieję, że faktycznie uda się coś poprawić w nowym sofcie, bo sam pomysł na ten system jest fajny, tylko ze stabilnością u mnie też bywa słabo.

Return to “AURATON Box”