Cześć.
Zauważyłem, że mam zaskakująco duże ogólne zużycie energii w jednym z moich SGW. Przeglądając głębiej, znalazłem, że w maju był dzień, w którym czujnik zwariował i zapisał wartość 116kWh, gdzie normalnie jest w okolicach 1kWh dobowo. To już na logikę mało możliwe, bo musiałoby iść koło 5kW przez 24h nonstop. Czy można usunąć tylko ten jeden dzień z historii pomiarów, czy zostaje wyczyszczenie historii i tyle?
pozdrówki
y.
SGW-01 usunięcie pojedynczego dnia z historii pomiarów
-
klew
- Has thanked: 161 times
- Been thanked: 146 times
Może być całość - wyślij na [email protected]
Jeśli wolisz, to może być od kilku dni przed incydentem do dzisiaj.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
klew
U Ciebie usunięcie dwóch problematycznych wierszy z timestampem:
1778657788 2026-05-13 09:36:28
1778658389 2026-05-13 09:46:29
powinno wystarczyć. Tzn to "nabija" około 106 kWh.
Napisz do [email protected] - z maila na którym masz konto, podaj id kanału licznika energii (w Cloud go znajdziesz) oraz wklej mu te dwa powyższe timestampy i poproś o usunięcie.
Po tej operracji w apce możesz usunąć cache historii i pobrać ponownie (przy wykresie przycisk "..." )
Jaką masz wersję softu na SGW-01?
1778657788 2026-05-13 09:36:28
1778658389 2026-05-13 09:46:29
powinno wystarczyć. Tzn to "nabija" około 106 kWh.
Napisz do [email protected] - z maila na którym masz konto, podaj id kanału licznika energii (w Cloud go znajdziesz) oraz wklej mu te dwa powyższe timestampy i poproś o usunięcie.
Po tej operracji w apce możesz usunąć cache historii i pobrać ponownie (przy wykresie przycisk "..." )
Jaką masz wersję softu na SGW-01?
-
klew
Przed softem 26.05 był jeden problem z zapisywaniem stanu licznika. Tylko on powodował, że czasem licznik mógł się zresetować i zacząć liczyć od zera. Wtedy ogólnie zużycie liczyło dobrze, ale "wartość licznika" była niższa niż suma zużycia. Przy tym problemie potrafił pojawić się też "countdown timer" na około ~47 dni i odliczał :) - także po tym można to było poznać.yahoo wrote: Mon Sep 14, 2026 6:21 am Hej, wielkie dzięki!
Udało Ci się wyciągnąć jakieś wnioski, albo postawić hipotezę odnośnie przyczyn zjawiska?
Soft 26.05, ale uczciwie przyznam, że aktualizowałem go dopiero co, dzień - dwa temu.
pozdrówki
y.
Jakiś czas temu ktoś inny zgłosił mi jeszcze inny problem, ale on jest najprawdopodobniej spowodowany faktyczną usterką układu pomiarowego, natomiast objawy były takie, że zużycie dość mocno i dziwnie skakało po losowych wartościach. U Ciebie tego problemu nie widać. Natomiast to mnie nakierowało na dodatkowe zabezpieczenie przed niektórymi błędami układu pomiarowego oraz błędami wewnętrznej komunikacji.
Także jeśli u Ciebie te dwa dziwne pomiary są wynikiem jakiegoś przypadkowego błędu komunikacji (bo takie zawsze mogą się zdażyć), to ta poprawka powinna sobie z tym poradzić.
Także postaram się lada dzień wypuścić aktualizację, z tym zabezpieczeniem. A Ty obserwuj i daj znać czy problem się pojawi ponownie.