Martwy sonoff jeszcze raz
Po wgraniu softu supli do sonoff basic, on umarł, nie miga dioda, nie reaguje. Wyczytałem na forum co mogłem zrobić źle (nie pamiętam czy to zrobiłem) i jak reanimować, więc jeszcze spóbuję. Ale mam pytanie z innej beczki: Programator (serial usb) którym wgrywałem soft ma opisane na wyprowadzeniu napięcie 3.3V, czyli prawidłowe. Przyszło mi jednak do głowy zmierzyć po fakcie woltomierzem. Ten wskazał napięcie 3.72V. Czy takie napięcie mogło mi zabić sonoffa?
-
Espablo
Napięcie jest dobre.
Przeczytaj FAQ viewtopic.php?f=23&t=2108 i podaj więcej szczegółów.
Przeczytaj FAQ viewtopic.php?f=23&t=2108 i podaj więcej szczegółów.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu.

Już po kłopocie. Nie pamiętam co wcześniej poszło źie, sonoff w ogóle nie błyskał ani komputer nie potrafił się z nim połączyć,, ale zrobiłem kilka kroków po których ożył i działa bardzo dobrze:
-poprawiłem luty w gniazdku do pinów
-ponownie podłączylem kable z programatorem dbajac szczególnie o TX i RX (przeplot)
-komp wykrył sonofa.
-wgrałem plik blank1m.bin
-wgrałem rom firmware supli plus esp_initial_data na odpowiednie adresy i oznaczyłem je krzyżykiem (do wgrania)
-kombinowałem z różnymi ustawieniami spio
-po drugim wgraniu przy spio DOUT sonof zaczał radośnie błyskac, znalażłem siec sonofa ustawiłem dane i .. działa
Tym nie mniej poradnik na smartny dom wprowadza w bład sugerując ustawienei QOUT.
Korzystałem z nodemcu.
Teraz kilka uwag: żeby dodac obsługe sonofa do aplikacji musiałem skorzystac ze strony www, opcja dodaj urzadzenie w apliakcji nie działa (???), jakoś mało to wszystko intuicyjne.
I kilka pytań: czy mogę tworzyć scenariusze dal moich sonofów? gdzie?
Gdzie mogę sie dowiedzieć więcej o praktycznej konfiguracji supli, np
1. Włączenie kilku sonofów jednym przyciskiem (najprostrze co mi przychodzi do głowy) jako opcja, lub wyłączenie wszystkiego?
2. Włączenie jednego, potem minute później drugiego a po 10 minutach wyłączenie obu.
4. wyłączenie każdego sonofa po 4ch godzinach dzialania, jeśli np ktoś zapomniał wyłączyć
-poprawiłem luty w gniazdku do pinów
-ponownie podłączylem kable z programatorem dbajac szczególnie o TX i RX (przeplot)
-komp wykrył sonofa.
-wgrałem plik blank1m.bin
-wgrałem rom firmware supli plus esp_initial_data na odpowiednie adresy i oznaczyłem je krzyżykiem (do wgrania)
-kombinowałem z różnymi ustawieniami spio
-po drugim wgraniu przy spio DOUT sonof zaczał radośnie błyskac, znalażłem siec sonofa ustawiłem dane i .. działa
Tym nie mniej poradnik na smartny dom wprowadza w bład sugerując ustawienei QOUT.
Korzystałem z nodemcu.
Teraz kilka uwag: żeby dodac obsługe sonofa do aplikacji musiałem skorzystac ze strony www, opcja dodaj urzadzenie w apliakcji nie działa (???), jakoś mało to wszystko intuicyjne.
I kilka pytań: czy mogę tworzyć scenariusze dal moich sonofów? gdzie?
Gdzie mogę sie dowiedzieć więcej o praktycznej konfiguracji supli, np
1. Włączenie kilku sonofów jednym przyciskiem (najprostrze co mi przychodzi do głowy) jako opcja, lub wyłączenie wszystkiego?
2. Włączenie jednego, potem minute później drugiego a po 10 minutach wyłączenie obu.
4. wyłączenie każdego sonofa po 4ch godzinach dzialania, jeśli np ktoś zapomniał wyłączyć