światło na korytarzu + 3 włączniki

ogniwo

Cześć.
Trochę jestem nowy, więc jak pytanie głupie, to bardzo przepraszam :)

Mam na korytarzu światło, które jest włączane przez 3 włączniki dzwonkowe (do instalacji dołączony jest w puszce przełącznik, który umożliwia "pykanie" trzeba włącznikami). Czy taka konfiguracja jest do zrobienia na supli?
dawkor

Tak supla działa z zewnętrznym włącznikiem dzwonkowym, możesz nawet podłączyć 100 :D
ogniwo

ok, to jeszcze drugie pytanie - czy ja potrzebuję stawiać w domu moduł wykonawczy np. na Rpi, czy będzie to działało przez serwer zewnętrzny, tak jak na przykład w Sonoff? (wystarczy sam włącznik skonfigurowany i z apki można nim sterować)
Próbowałem się przez FAQ z tym przekopać, ale może źle szukam...
maffiu

Będzie działało przez zewnętrzny serwer
Gucio2607.

Zamiast Twojego "wlacznika w puszce " montujesz sonoff z softem buton jesli wejdzie lub row-1 i bedzie dzialac
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Musisz posiadać jakieś urządzenie wykonawcze, które wstawisz w miejsce istniejącego pykajacego. Chyba, że jest to jakieś urządzenie oparte na ESP to możesz tam wrzucić odpowiedni soft i obejdzie się bez wiekszych kosztów.

Jeśli jest to jednak coś czego się przerobić nie da, to masz kilka mozliwosci:
1. Row-01 lub Row-02, produkt firmy Zamel
2. inCan, moduł kolegi @eapablo
3. Wspomniany przez Ciebie Sonoff
4. I inne składaki

Pytanie ile masz miejsca w puszce, czy jest pogłębiona. Row się zmieści, inCan też z Sonoff będzie problem, chyba że puszka jest podwójna lub wybierzesz model Touch

Jak będziesz miał urządzenie wykonawcze z softem to możesz je podłączyć pod publiczny serwer tak jak aplikacje w telefonie.

Po umieszczeniu modułu w docelowym miejscu będziesz mógł sterować z łączników i z aplikacji na smartfonie lub tablecie.

Ja mam wszędzie inCan i osobiście polecam, mam też Row-02 i nie mam zastrzeżeń. Oczywiście ile ludzi tyle opinii. Jedni wolą inCan inni Sonoff lub Wemosa, a jeszcze inni produkty Zamela, bo mają gwarancje i pewność działania.
Sam musisz wybrać co będzie lepsze dla Ciebie.
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
ogniwo

Dzięki za pomoc. W tej chwili tam jest chyba coś mechanicznego, ale... ostatni raz widziałem to z 8 lat temu, więc już nie pamiętam :-)
No to zabieram się za zakupy i lekturę.
arkomp

Gdzie znaleźć soft "button" ?
alankedzior

A może każdy przewód masz sprowadzony do rozdzielni to wtedy tam coś ukleic można by na arduino lub ESP

Return to “Pomoc”