Rozlutowywanie sonoffa

Espablo

Ja powiem tak. Każdy sposób jeśli działa to jest dobry.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
Gucio2607.

Tyle ze nasi chinscy koledzy nie ułatwiaja nam zadania
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
mareks6

ja zawsze robię to odsysaczem do cyny, ale uprzednio dodam więcej świeżej cyny i czasami topnika/kalafoni. Topnik jest ważny gdyż bez niego, przy nadmiernym podgrzaniu pada lutowniczego odsysacz może wciągnąć coś za dużo :roll: Póki co spotkałem się z takim czymś tylko w przypadku płytek jednostronnych bez metalizacji, gdzie pad trzymie się słabiej, ale lepiej zawsze na wszelki wypadek dać topnika lub świeżej cyny i od razu odessać, zanim pozbędziemy się całkowicie topnika z samej cyny.

Ważna jest też temperatura (jeśli mamy możliwość jej regulacji) - ja ustawiam zwykle w granicach 330 stopni. Raz się zagapiłem i miałem ustawione 400 (i chyba tyle ma mniej więcej zwykła lutownica transformatorowa) i od razu zauważyłem, że z cyny szybko wyparował topnik przez co ciężej było ją odessać...
Espablo

Każdy przy lutowaniu nabiera jakiejś wprawy i ma swoje sposoby. Lutowania trzeba się nauczyć.
Ja sprawdzałem każdy sposób i jeśli był mi bliski to go stosowałem i za każdym razem było lepiej. Dla Ciebie odsysacz będzie do du... y dla innych super. Trzeba tylko przetestowac
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
Sibikk

Forbot mają fajny kurs lutowania, po ich obejrzeniu zacząło mi wychodzić jak powinno, powiedzmy ;-)
Image

Return to “Pomoc”