Jednak chyba przełączniki wprowadzają anomalię, w piątek odłączyłem wszystkie poza jednym i światło samo się nie włączało na żadnym, nawet tym który został podłączony, ale jak się później okazało w tym czasie włącznik też działał. Dopiero odłączenie i podłączenie zasilania spowodowało jego ponowne działanie. Dziś podłączyłem znowu wszystkie włączniki i na jednym z trzech światło samo włączyło się już dwa razy. Jutro kupię mniejsze rezystory i sprawdzę co będzie wtedy się działo.
Czy na sonoff duall gdzie obecnie nie ma rezystora mam wlutować kondensator pomiędzy button 0 i GND, czy rezystor pomiędzy button 0 i 3,3v??
Samo włączające się światło
-
Zybi
Anomalię raczej wprowadzają kable podłączone do wejść ESP a nie same przełączniki.PuteR wrote: Sun Apr 08, 2018 5:09 pm Jednak chyba przełączniki wprowadzają anomalię, w piątek odłączyłem wszystkie poza jednym i światło samo się nie włączało na żadnym
...
-
przemoph
To ja podłącze się pod ten temat. Raz na jakiś czas mam problem z samoczynnie zapalającym się światłem lub jego gaśnięciem, ale problem występuje gdy wysteruje inny moduł. Przykładowo zapalam światło w kuchni i w tym samym momencie gaśnie światło w salonie. Soft to moje kompilacje w oparciu o oryginalne supli. Zastanawiam się czy nie jest to spowodowane błędnie zaprojektowaną płytką, (np umieszczenie anteny modułu esp) lub problemem z zasilaniem.
Schemat i płytka jak na zdj poniżej.

inna płytka z elementami smd która chyba cześciej wpada w takie anomalie:

Schemat i płytka jak na zdj poniżej.
inna płytka z elementami smd która chyba cześciej wpada w takie anomalie:
-
Espablo
Przeczytaj cały ten wątek i zwróć uwagę nt pull-up na wejściach tam gdzie masz podłączone wyłączniki. Nie masz ich na swoim schemacie.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu.

-
przemoph
gniazdo X3 do którego podłączony jest włącznik typu switch na ścianie jest podciągniety do 3.3v. Rozumiem, że chodzi o przycisk do przejścia w tryb konfiguracyjny i drugi do programowania? hmm spróbuje to podciągnąć.
-
Espablo
Chodzi o przycisk, którym fizycznie ręcznie załączasz światło. Daj tam pull-up max 4.7k może być mniejszy. Zobacz jak to mam zrobione w moich inCan.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu.

-
wojtas567
To nic nie zmienia, mam zamontowaną płytkę inCan z wszystkimi pull-up a światło i tak się włącza raz na jakiś czas tylko w jednym pokoju
Zakładałem już filtr ferrytowy na przewody wejściowe i nic to nie zmieniło.
Dodam, że aktywuje się przekaźnik jak klikam na inne światło zasilane z tej samej wiązki.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
Espablo
Daj mniejszy. Może być nawet 1k

-
przemoph
Odświeżę temat. Zabawa z rezystorem nie przynosi żadnego skutku.
Mam podłączony moduł na stole. W monencie przyłożenia próbnika napięcia (zwykłej neonówki) do zasilania, samoczynnie zmienia sie stan przekaźnika. Nie dzieje sie tak za każdym razem ale jednak...
edytuję bo zauważyem jeszcze ze nie chodzi tylko o dotkniecie zasilania. wystarczy dotknąc np, obudowę modułu esp. Najwieksza anomalnia jest po dotknieciu anteny...
Mam podłączony moduł na stole. W monencie przyłożenia próbnika napięcia (zwykłej neonówki) do zasilania, samoczynnie zmienia sie stan przekaźnika. Nie dzieje sie tak za każdym razem ale jednak...
edytuję bo zauważyem jeszcze ze nie chodzi tylko o dotkniecie zasilania. wystarczy dotknąc np, obudowę modułu esp. Najwieksza anomalnia jest po dotknieciu anteny...