Supla ESP wifi manager i aktualizacja przez wifi

wojtas567

Klikasz raz na ok 1s i powinno się pojawić
Jest jedna sytuacja którą zauważyłem kiedy nie da się wejść w tryb config, jak masz już podpięty moduł do sieci i jesteś poza nią ale to jest problem w wifi managerze nie mam na to wpływu. Można to rozwiązać uruchamiając wifi w telefonie z danymi takimi jak stara sieć.
Pozdrawiam
Wojtek
slawek

wojtas567 wrote: Fri Sep 07, 2018 3:24 pm Reszta parametrów powinna działać tak na sonoffie jak drugi soft który był testowany na inCanie od miesiąca z wszystkimi włączonymi "termometrami" i nadal pracują.
Dlatego uznałem, że mogę się tym podzielić :).
Wojtku - mam na tym sofcie taki efekt, że po kilkunastu szybkich załączeniach/wyłączeniach z apki wykonuje zmianę stanu przekaźnika z kilkudziesięcio - a nawet kilkuset milisekundowym opóźnieniem i wtedy nie zmienia stanu ikona w aplikacji.
Dotyczy ta zarówno załącz jak i wyłącz
Próbowałem wywołać podobny efekt na swoim sofcie kompilowanym pod IOT SDK i tam wszystko działa normalnie, więc raczej to wina softu.
Próbuję na tym samym module, aby wykluczyć winę sprzętu.
Co może być przyczyną?
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
dawidd
Been thanked: 1 time

A ja mam jeszcze pytanie odnośnie dokładności pomiaru napięcia. W supli mam wynik 2,9-3,0V, z kolei jak podepnę miernik mam 3,3V. Miernik raczej się nie myli, baterie mi zmieniałem niedawno :) Czyżby sam esp mierzył napięcie tak niedokładnie. Mowie o esp07 bo w taki teraz wgrałem ten soft

Druga rzecz - jak podpiąć czujnik BMP280? pod ktory pin podpiąć SCL, a pod ktory SDA czujnika?W cloud mam czujnik DHT22 i rozumiem ze BMP280 pod ta pozycja ma chodzić, ale co z ciśnieniem?
wojtas567

slawek wrote: Fri Sep 07, 2018 4:33 pm
mam na tym sofcie taki efekt, że po kilkunastu szybkich załączeniach/wyłączeniach z apki wykonuje zmianę stanu przekaźnika z kilkudziesięcio - a nawet kilkuset milisekundowym opóźnieniem i wtedy nie zmienia stanu ikona w aplikacji.
Aż tak szybkich testów to nigdy nie robiłem :)
dawidd wrote: Fri Sep 07, 2018 5:48 pm A ja mam jeszcze pytanie odnośnie dokładności pomiaru napięcia. W supli mam wynik 2,9-3,0V, z kolei jak podepnę miernik mam 3,3V. Miernik raczej się nie myli, baterie mi zmieniałem niedawno :) Czyżby sam esp mierzył napięcie tak niedokładnie. Mowie o esp07 bo w taki teraz wgrałem ten soft

Druga rzecz - jak podpiąć czujnik BMP280? pod ktory pin podpiąć SCL, a pod ktory SDA czujnika?W cloud mam czujnik DHT22 i rozumiem ze BMP280 pod ta pozycja ma chodzić, ale co z ciśnieniem?
Pomiar napięcia jest wywoływany komendą ESP.getVcc() w mV i podzielony przez 1000 ja u siebie na ESP12 czy na sonofie zauważyłem minimalne różnice może jest to spowodowane jakimś wewnętrznym stabilizatorem w ESP.
Co do BME280 ten soft tego nie obsługuje, można sobie zmienić pod arduino podmieniając odczyt z DHT na BME a ciśnienie na jednym z termometrów.
Wstawię soft z BME280 i czujnikiem pyłu ale w przyszłym tygodniu na dzień dzisiejszy mam je tylko w wersji bez wifi managera.
Pozdrawiam
Wojtek
cino111

Potestowalem i sprawuje się super. Soft to już można sobie samemu zrobić, ale aktualizacja online dziala rewelacyjnie.
DZIĘKI
wojtas567

Ważne żeby był na tych samych usawieniach
Pozdrawiam
Wojtek
cino111

wojtas567 wrote: Sun Sep 09, 2018 6:37 pm Ważne żeby był na tych samych usawieniach
Co to znaczy?
Czy kompilując program w Arduino IDE muszę wybierać płytkę do jakiej będę wgrywał soft i ustawienia pod nią?
Pierwszy soft np do NodeMcu mogę wgrać bezpośrednio z Arduino IDE, czy musze zrobić .bin ?
wojtas567

Pierwszy możesz wgrać przez arduino tylko następny z poprawkami jak będziesz chciał wgrać przez www musi być dokładnie na takich samych ustawieniach.
Pozdrawiam
Wojtek
cino111

Hmmmm. Wgrywam na ustawieniach płytki WeMos D1 R2 & mini i nie pokazuje mi się WiFi do wprowadzenia ustawień. Wgrałem też na ustawieniach jak na scr i to samo. Jak to powinno być poustawiane?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
wojtas567

Po wygraniu softu j żeli moduł nie rozgłasza to ifi to należy zewrzeć gpio0 do masy na chwilę .
Nie mam wemosa więc nie miałem okazji wgrywać na te urządzenia.
Pozdrawiam
Wojtek

Return to “Nowości”