Witam.
Mam zestaw rolet wraz z modułami SRW-01 które regularnie zamykają mi się o stałym harmonogramie. Czy istnieje jakiś sposób na zablokowanie pracy sterownika np. drzwi tarasowych w czasie dłuższego spędzania czasu na tarasie. W tej chwili mam zrobione w ten sposób że roleta tarasowa opuszcza mi się 10 minut po pozostałych, że wiem że trzeba iść po telefon by nie zostać na dworze, ale w czasie 3 dniowego ciągłego grilowania jest to trochę uciążliwe i człowiek może się zapomnieć i czekać do rana.
Blokada opuszczania rolet, a harmonogram
-
MMarcin
Taka opcja by się przydała także podczas np. urlopu aby rolety się nie odsłaniały.
-
ALEX
Może checkbox "aktywujący" harmonogram pod przyciskami sterującymi w programie wyświetlany tylko wtedy, jeżeli dla danej rolety jest ustawiony harmonogram?
-
qmpel23
Witam,
Aby harmonogram nie zadziałał wystarczy wyłączyć urządzenie w cloud.
Przy okazji temat trochę zbieżny, ale niezwiązany z harmonogramem.
Chciałem pominąć jedną z rolet (uległa uszkodzeniu) i wyłączyłem urządzenie w cloud. W smartfonach roleta zniknęła i nie można było jej otwierać/zamykać, ale poprzez supla scripts pomimo wyłączonego urządzenia nadal można było tą roletą sterować.
Czyli pomimo wyłączonego urządzenia jest ono dostępne przez api.
Nie zagłębiałem się w api i być może do urządzenia jest "dostęp" i pewnie powinien być zawsze, aby je włączać i wyłączać przez api, ale myślę, że jeśli jest wyłączone, nie powinno się umożliwiać sterowania urządzeniem (w tym przypadku roletą).
Aby harmonogram nie zadziałał wystarczy wyłączyć urządzenie w cloud.
Przy okazji temat trochę zbieżny, ale niezwiązany z harmonogramem.
Chciałem pominąć jedną z rolet (uległa uszkodzeniu) i wyłączyłem urządzenie w cloud. W smartfonach roleta zniknęła i nie można było jej otwierać/zamykać, ale poprzez supla scripts pomimo wyłączonego urządzenia nadal można było tą roletą sterować.
Czyli pomimo wyłączonego urządzenia jest ono dostępne przez api.
Nie zagłębiałem się w api i być może do urządzenia jest "dostęp" i pewnie powinien być zawsze, aby je włączać i wyłączać przez api, ale myślę, że jeśli jest wyłączone, nie powinno się umożliwiać sterowania urządzeniem (w tym przypadku roletą).
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Nie powinno tak być. Ale wyjątkiem może być sytuacja gdy urządzenie nie otrzymało rozkazu rozłączenia przy wyłączeniu. Wtedy teoretycznie taka sytuacja może mieć miejsce. Sprawdzę to
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
qmpel23
Sprawdziłem raz jeszcze i w supla scripts widzę status urządzenia jako rozłączony i pomimo tego nadal można sterować roletą.