Wyłącznik światła do SONOFF Basic

boocian88

Witam wszystkich serdecznie!

Chciałbym sterować oświetleniem poprzez aplikacje supla oraz za pomocą fizycznych wyłączników pojedynczych jak i podwójnych (nie dzwonkowych). Mam możliwość zakupu Sonoff Basic z wgranym firmware (przesłanym przeze mnie) gdyż sam nie mam możliwości jego wgrania.
Przeglądając forum natrafiłem na sporo informacji dotyczących tego zagadnienia. Jednakże mam kilka pytań:

1. Który firmware należy wgrać? Proszę o link, gdyż te podane na forum od Zibi nie działają (błąd 404)

https://github.com/SUPLA/ESP8266/blob/m ... p5_inv.rar

2. Czy ten schemat podłączenia jest poprawny? https://www.smartnydom.pl/sonoff-z-prze ... m-schemat/

3. Czy do poprawnego działania potrzebny jest pull up? Nawiązuje do schematu z punktu 2, ponieważ tam jest to nie uwzględnione

4. Czy w pomieszczeniu gdzie mam wyłącznik świecznikowy potrójny (3 punkty świetlne) można użyć 3 Sonoffy podłączone każdy do osobnego obwodu, ale wykorzystując jeden wspólny przewód? Klasyczna instalacja,w puszce wyłącznika mam 4 przewody podłączone w puszce crossującej z tymi trzema punktami świetlnymi.
soren

Lepiej zainwestuj w incan od kolegi z forum przerabialem juz temat sonoff z wyłącznikiem bistabilnym najdłużej działał 2 miesiące pomijając samoczynne włączenie światła. Pozatym ciezko będzie gdzieś schować tyle sonofow. Ale odpowiadając na pytania tak pulup jest potrzebny schemat prawidłowy.
boocian88

Miejsca na sonoffy mam sporo ponieważ wszystkie podłączenia mam wyprowadzone na poddaszu.
Czy mógłbym prosić o ten firmware?
Tzn że w tej konfiguracji sonoffy padają?
O ican'ie sobie poczytam.
revoltec112

Witam , ja tak mam i Testuje taki system mam zrobione dwie wersje , wersja 1 we włąsnym zakresie wykonany sonoff i działa już 2 lata bez zarzutów, wersja nr 2 , tak jak by sonoff tyle że na NRF , i też już działa już ponad 2 lata od tego zaczynałem zwykły włącznik światła naścienny podpięty do styków gnd i gpio 14 i ok, schemat jest dobry ale lepiej jest dać pull up ,Pozdawiam
Gucio2607.

Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO

Return to “Pomoc”