Nabyłem do testów swój pierwszy sterownik srw-01 i mam wrażenie że coś jest nie tak.
Z poziomu aplikacji wszytko jak narazie działa poprawnie. Zamyka otwiera wg ustaleń czasowych z clouda, ale problem tkwi w tym że gdy użyje klawisza na ścianie roleta nawet po pełnym cyklu otwarcia/zamknięcia w dalszym ciągu dostaje nieustannie napięcie na dany cykl do ewentualnego ponownego użycia klawisza w danym kierunku który powoduje rozlaczenie przekaźnika.
Silniki mam Aluprof z elektronicznymi krańcówkami, jednakże mam obawy czy aby taki stan rzeczy nie uszodzi napędów gdy cały czas będzie zasilany.
Sterowanie klawiszami - niepoprawne działanie?
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Nie uszkodzi. Krańcówki odcinają całkowicie zasilanie od silnika.
Tak czy inaczej. Jak masz skalibrowaną roletę to przekaźnik powinien się wyłączyć po 110% zadanego czasu.
Jak nie masz skalibrowanej to po 10 minutach.
Tak czy inaczej. Jak masz skalibrowaną roletę to przekaźnik powinien się wyłączyć po 110% zadanego czasu.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
bulek68
110% czasu niezależnie czym został wsterowany przekaźnik tzn bez znaczenia czy klawiszem czy apka?pzygmunt wrote: Tue Sep 18, 2018 6:46 am Nie uszkodzi. Krańcówki odcinają całkowicie zasilanie od silnika.
Mam skalibrowana i nie wyłącza jeśli użyje fizycznych klawiszy, dziś jeszcze sprawdzę czy po tych 10min moduł odłączy zasilanie od toalety.
-
bulek68
Nie mam jak w tej chwili zrobić zdjęcia.
Monostabilny przycisk Simson BASIC.
"L" na wejście PRZYCISKU, wyjścia z niego podłączone odpowiednio pod IN1 i IN2.
Chyba żadna filozofia?
No chyba ze popełniłem jakiś kardynalny błąd?
Monostabilny przycisk Simson BASIC.
"L" na wejście PRZYCISKU, wyjścia z niego podłączone odpowiednio pod IN1 i IN2.
Chyba żadna filozofia?
No chyba ze popełniłem jakiś kardynalny błąd?
-
pzygmunt
Nie. Fizyczny przycisk zawsze działa 110% pełnego czasu - nieważne gdzie jest roleta (chyba, że zatrzymasz roletę przyciskiem fizycznym lub w apce).bulek68 wrote: Tue Sep 18, 2018 8:48 am 110% czasu niezależnie czym został wsterowany przekaźnik tzn bez znaczenia czy klawiszem czy apka?
chodzi o dosynchronizowanie pozycji rolety przy okazji pełnego otwarcia/zamknięcia z przycisku fizycznego. Z aplikacji liczy czas potrzebny do uzyskania zadanej pozycji i precyzyjnie zatrzymuje (chyba, że są to skrajne pozycje 0% lub 100% to wtedy dodaje 10% do czasu potrzebnego do uzyskania skrajnej pozycji).
-
bulek68
Jadę właśnie na budowę to spróbuję to zweryfikować czy faktyczne działa to jak piszesz.
Po testach...
Jest tak jak mówisz zasilanie faktycznie zostaje odcięte od napędu po około 10minutach ale tylko po tym czasie, więc 110% procent czasu (bez znaczenia w jakiej pozycji jest roleta) o którym pisałeś nie ma żadnego pokrycia z rzeczywistością.
Po testach...
Jest tak jak mówisz zasilanie faktycznie zostaje odcięte od napędu po około 10minutach ale tylko po tym czasie, więc 110% procent czasu (bez znaczenia w jakiej pozycji jest roleta) o którym pisałeś nie ma żadnego pokrycia z rzeczywistością.
-
pzygmunt
Która wersja firmware-u ?bulek68 wrote: Tue Sep 18, 2018 11:09 am Jadę właśnie na budowę to spróbuję to zweryfikować czy faktyczne działa to jak piszesz.
Po testach...