FOTA
-
Espablo
Hmm. Patrząc po źródłach to każda płytka ma chyba osobną parę kluczy
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu.

-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Osobne pary dla każdej płytki pozwalają uniknąć pomylenia aktualizacji oraz w przypadku wycieku klucza prywatnego nie narażasz wszystkich płytek na fałszywe/nieautoryzowane aktualizacje.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Globalnie patrząc jest to właściwe podejście, biorąc pod uwagę serwer publiczny i oficjalne buildy dla płytek. Możliwość wydania aktualizacji dla wszystkich użytkowników posiadających płytkę, tak jak jest to realizowane w przypadku produktów Zamela. Wtedy takie podejście (keys per board) jest lepsze.pzygmunt wrote: Sat Sep 22, 2018 8:42 am Osobne pary dla każdej płytki pozwalają uniknąć pomylenia aktualizacji oraz w przypadku wycieku klucza prywatnego nie narażasz wszystkich płytek na fałszywe/nieautoryzowane aktualizacje.
Ale jeśli serwer mam w domu, a do wszystkiego co mam w domu sam sobie kompiluje soft, to wystarczy mi jeden klucz do wszystkich płytek. Te same definicje kompiluję dla kolegi, ale tu już używam innej pary kluczy. Zastosowałem podejście (keys per user), które w moim przypadku wydaje się być lepsze. W takim kontekście wypowiedziałem się wcześniej.
A tak nawiasem mówiąc na wesoło, takie równanie mi przyszło do głowylesny8 wrote: Sat Sep 22, 2018 8:00 am Nie ma takiej potrzeby. Możesz mieć jedną paprę kluczy na wszystko co masz w domu. Ale jak chcesz mieć to nikt Ci nie zabroni![]()
wyciek klucza prywatnego + włam na serwer sql + włam na serwer www + wprowadzenie wszystkich płytek w tryb aktualizacji = prawdopodobieństwo 6 w lotto
Rozwiązanie równania jest możliwe, dlatego wybór należy do Was
SOP 2023 
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
:
cz->b
+ila
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
-
slawek
Prawie się udało... tzn. nie udało mi się zainstalować softu do podpisywania kluczem w wirtualce IOT_SDK nawet po upgrade wersji (chyba nie do końca przechodzi), ale udało się zupgradować mój linuxmint do wersji 18.3 (19-ka wali błędami i zrezygnowałem) i tam "toto" zainstalowałem, przenoszę tam skompilowane pliki i podpisuję... trochę naokoło, ale testowo powinno zadziałać. Mam rację???
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Espablo
A dla czego nie kompilujesz odrazu pod mintem?
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu.

-
slawek
Bo nie chce mi się stawiać środowiska
Kiedyś próbowałem i miałem jakiś problem, a teraz nie mogę dobrać czasu, ale docelowo mam taki plan aby mieć wszystko w kupie.
Te wirtualki to jednak są wygodne, bo nauczony doświadczeniem mam ich parę, bo nigdy nie wiadomo, po której aktualizacji się wysypie...
dlatego używam ich nawet w linuxie 
Kiedyś próbowałem i miałem jakiś problem, a teraz nie mogę dobrać czasu, ale docelowo mam taki plan aby mieć wszystko w kupie.
Te wirtualki to jednak są wygodne, bo nauczony doświadczeniem mam ich parę, bo nigdy nie wiadomo, po której aktualizacji się wysypie...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
-
kris.sg
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 1 time
Witam
próbuję na malinie z postawioną suplą zrobić serwer z ota
utknąłem przy tym punkcie :
oczywiście wprowadziłem swoje wartości
po wydaniu komendy otrzymuję błąd:
bash: błąd składni przy nieoczekiwanym znaczniku `('
wcześniejsze kroki poszły bez problemów
próbuję na malinie z postawioną suplą zrobić serwer z ota
utknąłem przy tym punkcie :
Code: Select all
INSERT INTO `esp_update` (`device_id`, `device_name`, `platform`, `latest_software_version`, `fparam1`, `fparam2`, `protocols`, `host`, `port`, `path`) VALUES
(0, 'moja', 1, '2.7.2', 5, 0, 1, 'www.mojadomena.pl', 80, 'get_file.php?file=moja_user2.2048.new.5.bin'),
(0, 'moja', 1, '2.7.2', 5, 1, 1, 'www.mojadomena.pl', 80, 'get_file.php?file=moja_user1.2048.new.5.bin');
po wydaniu komendy otrzymuję błąd:
wcześniejsze kroki poszły bez problemów
■Rpi4(m.2) Supla Cloud, Scripts ■Rpi3(sd) SD: 6x MI ATC, 1x W.S.
ROLETY_V3 x12 ■SWITCH_DUAL x4 ■GATE_MODULE_V3 x1 ■SOCKET_SSR x1 ■SMOKE_MODULE x1
SONOFF_TOUCH x4 ■YUNSCHAN x1 ■STAITCASE_DIMMER x1 ■MEW-01 x2 ■mROW-02 x1 ■LEW-01 x1
POW_R2 x2 ■SP111 x3
ROLETY_V3 x12 ■SWITCH_DUAL x4 ■GATE_MODULE_V3 x1 ■SOCKET_SSR x1 ■SMOKE_MODULE x1
SONOFF_TOUCH x4 ■YUNSCHAN x1 ■STAITCASE_DIMMER x1 ■MEW-01 x2 ■mROW-02 x1 ■LEW-01 x1
POW_R2 x2 ■SP111 x3
-
kris.sg
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 1 time
zrobiłem jak poradziłeś usunąłem znaki ale dalej mam ten sam błąd
Code: Select all
INSERT INTO esp_update (device_id, device_name, platform, latest_software_version, fparam1, fparam2, protocols, host, port, path) VALUES (0, 'gniazdko_neo', 1, '2.7.2', 2, 0, 1, 'krissg.ovh', 80, 'get_file.php?file=gniazdko_neo_user2.1024_DIO.new.2.bin'),(0, 'gniazdko_neo', 1, '2.7.2', 2, 1, 1, 'krissg.ovh', 80, 'get_file.php?file=gniazdko_neo_user1.1024_DIO.new.2.bin');
pi@raspberrypi:~ $
■Rpi4(m.2) Supla Cloud, Scripts ■Rpi3(sd) SD: 6x MI ATC, 1x W.S.
POW_R2 x2 ■SP111 x3
POW_R2 x2 ■SP111 x3