SUPLA Scripts
-
Gucio2607.
Wojtku a dużo byłoby roboty i czy jest tp wogole możliwe aby przy sterowaniu bramą były generowane osobne linki do zamknięcia i otwarcia? O co mi chodzi? Otóż w obecnej sytuacji używając IFTTT dojeżdżam do domu i telefon wysyła żądanie do skryptów otworz/zamknij bramę wjazdowa ale problem jest gdy np.żona przyjechała 5 minut prędzej i bramy nie zamkneła wowczas moj telefon zamiast otworzyc bramę to ja zamyka.Podobna jest sytuacja gdy oboje wracamy razem wowczas jeden telefon otwiera a drugi praktycznie w tym samym czasie bramę zatrzymuje. Przecież supla cloud jak i skrypty wiedzą jaki stan jest bramy bo działa to na tej zasadzie choćby w harmonogramach.
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
-
maras
{{7832|hi|bool:otwarte}}
czy przy takim ustawieniu powinienem dostawać info o otwarciu drzwi?
czy przy takim ustawieniu powinienem dostawać info o otwarciu drzwi?
-
wojtas567
Ja mam tak
warunek taki: {{49|hi|bool:0,1}}
a powiadomienie głosowe: drzwi {{49|hi|bool:zamknięte,otwarte}}
warunek taki: {{49|hi|bool:0,1}}
a powiadomienie głosowe: drzwi {{49|hi|bool:zamknięte,otwarte}}
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
mihu
witam dodałem kilka czujników i w skryptach tam gdzie jest warunek wszystkie czujniki są drzwi bramy poczty a jak któryś zmienię na cieczy to go nie ma. można to poprawić ?
-
dawidd
- Been thanked: 1 time
Witam
Mam problem z termostatem w supla scripts. Do tej pory używałem termostatów tylko do regulacji wilgotności w łazience i kuchni i działały ok na sonofach z softem od zybiego.
Dzis przyszedł mi zawór salus do grzejnika Podłączyłem go do sonofa z firmware incan easy. Ustawiłem nowy termostat ogrzewanie salonu, profil aktywny i temp od 5-23 st a mimo ze w pomieszczeniu mam 21 st to grzanie nie jest uruchamiane. Czekałem 5 min i dalej się nic nie zmienia. Gdy w supla script w zakładce PODGLĄD ręcznie włączę ogrzewanie to startuje, gdy przełączę na "wróć do sterowania automatycznego" to wyłącza się ogrzewanie mimo iz temp w pomieszczeniu jest niższa niz ustawiona w supla scripts
Co może być nie tak? Czy firmware wgrany w sonofa ma jakieś znaczenie?
Mam problem z termostatem w supla scripts. Do tej pory używałem termostatów tylko do regulacji wilgotności w łazience i kuchni i działały ok na sonofach z softem od zybiego.
Dzis przyszedł mi zawór salus do grzejnika Podłączyłem go do sonofa z firmware incan easy. Ustawiłem nowy termostat ogrzewanie salonu, profil aktywny i temp od 5-23 st a mimo ze w pomieszczeniu mam 21 st to grzanie nie jest uruchamiane. Czekałem 5 min i dalej się nic nie zmienia. Gdy w supla script w zakładce PODGLĄD ręcznie włączę ogrzewanie to startuje, gdy przełączę na "wróć do sterowania automatycznego" to wyłącza się ogrzewanie mimo iz temp w pomieszczeniu jest niższa niz ustawiona w supla scripts
Co może być nie tak? Czy firmware wgrany w sonofa ma jakieś znaczenie?
-
michael
Źle masz skonfigurowany termostat. Przy takiej konfiguracji grzanie załączy się dopiero gdy temperatura spadnie poniżej 5 st. C
-
dawidd
dzięki michael, ustawiłem od 21 do 23 i teraz jest ok
a mam jeszcze takie pytanie, jeśli w aplikacji supli na telefonie wyłączę lub włączę kanał ogrzewanie to profil w supla script ktory steruje tym samym kanałem jest wtedy dezaktywowany?
a mam jeszcze takie pytanie, jeśli w aplikacji supli na telefonie wyłączę lub włączę kanał ogrzewanie to profil w supla script ktory steruje tym samym kanałem jest wtedy dezaktywowany?
-
denat
Witam jestem początkujący. Kupiłem ZAMEL SRW-1.
Wszytsko piekne działa po podłączeniu.
Ale zainteresowany faktem powiadomień chciałem w supla script zeby dostać powiadomienia o ruchu rolet.
Kiedy w warunku wpisze znak "{" nie podpowiada mi się nic.
Natomiast wpisany na czysto kod z przykladu {{1|on|bool}} generuje mi blad
Błąd
Error when communicating with Supla API: HTTP: 404
Supla Script widzi ZAMELA bo mam go dostępnego w liście wyboru przy na przykład tworzeniu sceny.
Ale zainteresowany faktem powiadomień chciałem w supla script zeby dostać powiadomienia o ruchu rolet.
Błąd
Supla Script widzi ZAMELA bo mam go dostępnego w liście wyboru przy na przykład tworzeniu sceny.
-
fracz
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 6 times
Termostat skryptowy nie analizuje obecnego stanu kanału, reaguje tylko na temperatury i wie tylko o zmianach, które zostaną wprowadzone przez termostat.dawidd wrote: Mon Oct 01, 2018 8:36 am dzięki michael, ustawiłem od 21 do 23 i teraz jest ok
Przykłady przy Twoim ustawieniu zakresu 21-23:
- Jest 22 stopnie i termostat nie grzeje. Włączysz grzanie z aplikacji lub manualnie -> będzie grzało aż nie wyłączysz sam (termostat myśli się się nie grzeje a mimo to cały czas jest ciepło ponad 21).
- Jest 22 stopnie i termostat grzeje. Wyłączysz grzanie z aplikacji lub manualnie -> nie będzie się już grzało wcale (termostat myśli że się grzeje ale temperatura 23 nigdy nie będzie osiągnięta).
Czy może pomóc ktoś kto ma rolety? Ja nie wiem do końca jak to tam działadenat wrote: Mon Oct 01, 2018 10:30 am Witam jestem początkujący. Kupiłem ZAMEL SRW-1.
Błąd
-
dawidd
Dzięki za to wyjaśnienie
Czyli rozumiem ze np w takiej sytuacji:
"Jest 22 stopnie i termostat grzeje. Wyłączysz grzanie z aplikacji lub manualnie -> nie będzie się już grzało wcale (termostat myśli że się grzeje ale temperatura 23 nigdy nie będzie osiągnięta)."
ponownie włączę manualnie /w suplii temp osiągnie 23 st to czy termostat wyłączy ogrzewanie? Wróci automatyka?
Czyli rozumiem ze np w takiej sytuacji:
"Jest 22 stopnie i termostat grzeje. Wyłączysz grzanie z aplikacji lub manualnie -> nie będzie się już grzało wcale (termostat myśli że się grzeje ale temperatura 23 nigdy nie będzie osiągnięta)."
ponownie włączę manualnie /w suplii temp osiągnie 23 st to czy termostat wyłączy ogrzewanie? Wróci automatyka?