Finansowanie projektu Supla

Lector
Has thanked: 13 times
Been thanked: 25 times

Ile osób jest odpowiedzialnych za "główny strumień" rozwoju?
Mam tu na myśli serwer i aplikacje na Android i iOS.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Jak przyjdzie odpowiedni czas to przygotuję jakieś podsumowanie osobowe.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
magx2
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

nitzsche wrote: Sat Oct 06, 2018 6:55 pm Logiczne było dla mnie że Zamel płaci za każde sprzedane urządzenie ACsoftware jakieś kilka-kilkanaście-kilkadziesiąt złotych
Z tego co mi się wydaje licencja GPL 2 nie wymaga żadnych opłat za rozpowszechnianie oprogramowania. To taka uwaga na marginesie.
Supla ❤️ Open HAB - https://github.com/magx2/openhab-supla
pzygmunt

magx2 wrote: Fri Oct 12, 2018 9:22 pm
Z tego co mi się wydaje licencja GPL 2 nie wymaga żadnych opłat za rozpowszechnianie oprogramowania. To taka uwaga na marginesie.
Zgadza się.
PioKar

Oprogramowanie to jedno.
Serwery, aplikacje to już co innego.
pzygmunt

Serwery, aplikacje, narzędzia, wsparcie, marka, certyfikaty, gwarancje, rozwój, SLA itp. itd.

Analogiczny przykład
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Linux_Foundation

„Fundacja sprawuje kontrolę nad przydzielaniem zezwoleń na wykorzystywanie znaku towarowego Linuksa”
maroko

Czy jakaś forma reklamy projektu Supla jest dozwolona?
Mam tu na myśli:
- mały banner/znak na domu z logo Supla + dopisek automatyka budynkowa
- czy instalator alarmów/monitoringu/automatyki budynkowej może wykorzystać logo Supla jako dodatkowa reklama na aucie (posiadając już logo m.in. Satela, MegaVision itd)?

Powyższe z pewnością przyciągnie do projektu kolejne zainteresowane osoby i rozpowszechni Suplę.
pzygmunt

Jasne.
Ograniczenia dotyczą głównie producentów

viewtopic.php?f=23&t=3737
wsosniak
Been thanked: 1 time

pzygmunt wrote: Fri Oct 12, 2018 3:55 pm …………….. Nie możemy brać kasy za samochód, który ma tylko ramę i 3 koła.
Jak już zbudujemy w pełni wartościowy "pojazd" to wtedy możemy oferować np dodatkowe opcje w postaci np. podgrzewanych siedzeń.................
Panie Przemku (zawracam się również do wszystkich którzy tworzą ten projekt) - jest Pan za skromny :) patrząc przez pryzmat mojej instalacji SUPLA : pojazd ma już 4 koła, karoserię i jest dobrze wyposażony (nawet w pewnych obszarach dużo lepiej wyposażony od samochodu marki EWELINK) a na razie za niego w ogóle nie płacę (ani za benzynę ani ubezpieczenie). Fakt , może nie ma podgrzewanych siedzeń i innych bajerów (czekamy na zdarzenia , sceny , intergrację z innymi ogólno-światowymi systemami, ……….. ) ale już teraz mogę mój dom nazwać INTELIGENTNY. I cały czas mnie nurtuje pytanie (pytania) : Czy SUPLA na teraz funkcjonuje za free ? z darowiznami rzędu 600zł ? Czy Pana firma to cały czas utrzymuje za swoją kasę ? . Zakładam że również Pana firma również finansuje utrzymanie serwerów "Właścicielem marki, praw autorskich oraz infrastruktury SUPLA jest AC SOFTWARE SP. Z O.O." . Jak to w ogóle jest możliwe ? Sam w mojej pracy jestem odpowiedzialny za utrzymanie dużych systemów IT i wiem ile to wszystko kosztuje (nawet jeśli bazuje na linux-ie). Nie znam możliwości finansowych Pana firmy, ale dla naszego wspólnego bezpieczeństwa , lepiej byłoby wprowadzić OBOWIĄZKOWĄ opłatę (np po roku od założenia konta na supla.org, czyli rok użytkowania za free) np za posiadane urządzenia np ...0,50zł/mies od urządzenia. Dla pojedynczego usera to nieduże opłaty. Dla Pana, tak sądzę , to byłby już coś (np jedna osoba na cały etat więcej przy projekcie). Jest oczywiście jeszcze ZAMEL i jego urządzenia i zakładam że tu macie jakąś umowę która to wszystko trzyma "przy życiu" :) i bardzo dobrze :) ale SUPLA to nie tylko ZAMEL, to przede wszyskim urządzenia innego producenta, z którego nie macie przecież żadnego profitu .
Samochód , który już teraz dobrze jeździ, jest z dnia na dzień coraz to lepszy, a niestety benzyna kosztuje i przecież mi jej w nieskończoność do baku nie będziecie wlewać za free :) To nie jest tak że ja ma za dużo pieniedzy i taka opłata dla mnie to nic (zanim wydam każdą złotówkę to ją 10 razy oglądam z każdej strony), ale w dzisiejszych czasach "za darmo umarło" , tym bardziej że nie przewidujecie wprowadzenia reklam do projektu.

trzymam kciuki i życzę powodzenia
pzygmunt

Rzeczywiście, koszty realne są spore i w żaden sposób niewspółmierne do wpłat (szczególnie w branży IT).
Projekt ma obecnie kilka źródeł finansowania i przyjęty model jak na ten moment się sprawdza.
Co do partnerów... jest Zamel, Nice, Logi ale i kilku nowych o których nie chcę jeszcze mówić aby nie psuć niespodzianki.

Return to “Ogólna dyskusja”