problem z sonoff touch eu

dominik.l

witam wszystkich użytkowników forum.
To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość jeśli wybrałem niewłaściwe miejsce na moje zapytanie.

Dziś zainstalowałem włącznik dwukanałowy sonoff touch eu. urządzenie włącza i wyłącza dwa obwody. Jest sparowane po wifi i działa sterowanie z telefonu.

Jednak gdy nałożę szklaną klapkę włącznika NIE DZIAŁA żaden "przycisk" czyli nie mogę włączyć żadnego światła. Jeśli zdejmę obudowę to dotykając stref czujnika wszystko działa jak należy

Czy ktoś może mi pomóc, czy włącznik jest uszkodzony a może ja coś źle zrobiłem ?
Lector
Has thanked: 13 times
Been thanked: 25 times

Wygląda jakby płytka z dotykami weszła za głęboko.
Ten dystans i szkło daję za dużą odległość i dotyk nie działa.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
wojtas567

dominik.l wrote: Sun Oct 14, 2018 5:59 pm
Jednak gdy nałożę szklaną klapkę włącznika NIE DZIAŁA żaden "przycisk" czyli nie mogę włączyć żadnego światła. Jeśli zdejmę obudowę to dotykając stref czujnika wszystko działa jak należy

Czy ktoś może mi pomóc, czy włącznik jest uszkodzony a może ja coś źle zrobiłem ?
A wtedy z aplikacji możesz sterować przekaźnikami?
Zdarzało się, że podczas zakładania szkiełka touch wchodził w tryb config.
Pozdrawiam
Wojtek
dominik.l

faktycznie docisnąłem płytkę wkrętami, poluzowałem i wszystko działa. Skoro jestem przy temacie to pojawia się następne pytanie

dlaczego mogę dodać widget w androidowej wersji ewelink dla zwykłego sonoff basic a dla włącznika touch nie da rady ??
slawek

...nie to forum...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
dominik.l

zastanawiam się nad przejściem z ewelink na suplę, proszę rozwiejcie moje wątpliwości. czy sonof basic przerobiony na styk bezpotencjałowy (chodzi mi o otwieranie bramy i domofonu) będzie współpracować z ewelink ??
pzygmunt
Been thanked: 59 times

dominik.l wrote: Sun Oct 21, 2018 5:51 pm zastanawiam się nad przejściem z ewelink na suplę, proszę rozwiejcie moje wątpliwości. czy sonof basic przerobiony na styk bezpotencjałowy (chodzi mi o otwieranie bramy i domofonu) będzie współpracować z ewelink ??
Jak przejdziesz na Suple to już z ewelink nie będzie działać
SUPLA.... Nareszcie w domu.
dominik.l

to rozumiem ale czy przerobiony moduł z wgranym eewelink będzie działał ?
druga kwestia bo nie znalazłem na forum czy supla umożliwia np. włączyć urządzenie gdy przekroczymy jakiś próg wilgotności na sonofie z dołączonym czujnikiem temp i wilgotności ?
Espablo

Chyba nie rozumiesz. Jak wygrasz suple to ewelinka już nie będzie działał. Jak masz ewelinka to Supla na nim nie działa. Czy go przerobisz czy nie, to nie ma znaczenia dla programu jaki w nim siedzi.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:

Return to “Ogólna dyskusja”