Sonoff POW R2 - różnicówka

Espablo

Weź te sonoffy do kolegi, który ma zabezpieczenie różnicowoprądowe i sprawdź czy u niego też wybije różnicowka.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
Piotr61

A mnie bardzo ciekawi, jak Ty to podłączyłeś :?:
Możesz opisać DOKŁADNIE(ewentualnie odręczny schemat lub fotka), gdzie podłączone są poszczególne przewody L, N, PE w gałęzi z SONOFF-em :?:
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
unikat74

No wszystko się wyjaśniło flaszka kolega i jego też uszkodzona różnicówka oraz musieliśmy się podzielić trunkiem z kolegą elektrykiem, diagnoza uszkodzone różnicówki z 6 szt tylko jedna była ok instalacja w domu jest ok.

A dla kolegi zdjęcia z instalacji która się rozkręca.

Zasilanie biorę do sonoffa zaraz po bezpieczniku 16A czyli odpinam obwód który chcę sterować od bezpiecznika i lecę przewodem do sonoffa LINEIN i wracam drugim 2,5 z lineOUT do miejsca pod bezpiecznik i na wago łączę obwód sterowany.
W ostateczności zawsze mogę obwód odpiąć od wago i wkręcić pod bezpiecznik jakby się coś wysiadło.

Teraz czekam i klaszczę na obsługę poboru prądu na obwodach i zaraz wyjdzie kto w domu najwięcej prądu pożera :)

PE i N na listwie do góry PE to chyba sztuka dla sztuki takie mam wrażenie ale niech będzie.

Będzie tam 10 takich urządzeń na pytanie czy będzie problem z WiFI odpowiedź brzmi żadnego o ile mamy w domu ap z N to takich sieci polecam tego typu rozwiązania MIKROTIK ROUTERBOARD RB2011UIAS-2HND-IN tutaj mogę ja pomóc poziom MASTER+ :)

Pozdrawiam
Rafał
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by unikat74 on Wed Oct 17, 2018 7:50 pm, edited 1 time in total.
unikat74

Jeszcze razem zapomniałem dać
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
soren

Z tego wynika że testy rcd ktore wczesniej przeprowadziles przebiegły bardzo poprawnie ;)
Sibikk

Troszke nie rozumiem Twojego schematu.
Poprawnie to powinno wyglądać tak.

Zasilanie(L)->Rozłącznik->-RCD )> Zabezpieczenie nadprądowe [Najwygodniej zastosować różnicowo nad prądowe]-> Sonoff-> Odbiornik
Z Tym że N musi być brane z za różnicówki. Indywidualnie dla każdego obwodu na danym RCD, nie można łączyć mas na szynie itd. Podejrzewam że Twoje RCD sa sprawne tylko łączenie było skopane.
Naskrobałem w autopaincie schemat :-)
Image
Lector
Has thanked: 13 times
Been thanked: 25 times

I pewnie to jest problem :)
Zawsze można wymontować Sonoffa i podłączyć pod gniazdko na kablu z wtyczką.
Jak wywali różnicówkę, to Sonoff walnięty.

Różnicówka najprościej mówiąc sprawdza ile prądu płynie L i powraca N, jeżeli różnica będzie większa od 30mA wywala.
Jeżeli u Ciebie wraca przez N poza różnicówką to wywala. Tym bardziej jeżeli na danym obwodzie masz pobór większy od 7W.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
unikat74

Tak szynę N z sonoffami mam też podpiętą w inne miejsce N z tablicy nie tam gdzie było mi wygodnie, kolega elektryk to przepiął co nie zmieniło faktu że 5 różnicówek poszło do wymiany czas zrobił swoje.
Przepraszam nie dopisałem tego wcześniej, zapomniałem dopiero czytając ten post oświeciło mnie.

Pozdrawiam
Rafał
Lector
Has thanked: 13 times
Been thanked: 25 times

Wszystkie Sonoffy są pod jedną różnicówką?
Jeżeli nie to dlaczego N jest wspólne? - Z tego co widać na foto dwie szyny jedna N i jedna PE w skrzynce z Sonoffami.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
Espablo

Tak patrząc na tą rozdzielkę to widzę tam 5 różnicowek. Zakładając, że wszystkie obwody są zabezpieczone to powinno tam być 5 osobnych obwodów N. No i niby są ale patrząc na ilość bezbiecznikow przy każdej różnicówce, to ilość wpietych przewodów N do tych listew chyba się nie zgadza. Wg mnie masz źle podłączone przewody N w tej instalacji
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:

Return to “Pomoc”