Sonoff POW R2 - różnicówka

unikat74

Aż tak się nie znam na tym ktoś mi to zrobił 15 lat temu kto się powinien na tym znać i zgarnął kasę i wystawił papiery. Mam różnicówka potem z niej zasilam 2 obwody gniazdek i znowu różnicówka i 2 obwody na ostatnia jest z większą zwłoką z oznaczeniem A i jest głownie na oświetlenie i na samej górze jest 3 fazowa różnicówka.

Same sonoffy mam na wspólnym N i wspólnym PE ale tego nie mostkuję do obwodu tylko na potrzeby zasilania sonoffa.

Jak robiliśmy test pomiędzy N i PE to wywalało odpowiednią różnicówkę zgodnie z podłączeniem obwodu, jak dobrze poleciało to wywaliło dodatkowo tę 3 fazową.

Muszę na spokojnie przeanalizować tę skrzynkę i przeglądnąć przykłady do tej pory w codziennym użytkowaniu reagowało prawidłowo nawet na przepalanie żarówki.

Na tę chwilę czyli trochę więcej jak doba nic się nie dzieje nie wywala niczego lodówka nie kopie a czasami by się przydało ;)

Może nie widać tego dobrze na zdjęci ale w tablicy mam 1 wspólną na PE i tam idą wszystkie obwody i 3 listwy z N kable są pochowane za bezpiecznikami i jest ich trochę więc tak trudno mi zweryfikować czy są bezpośrednio połączone z sobą.

Dzięki za uwagi i chętnie poczytam kolejny lub jakieś propozycje zmian ulepszeń, będę uważnie przyglądał co się dzieje w domu jak coś będę musiał zmieniać to się podzielę w tym wątku.

Pozdrawiam
Rafał
Lector
Has thanked: 13 times
Been thanked: 25 times

Jeżeli N do zasilania Sonoffów masz wspólne (z przed lub zza różnicówki) to prąd wraca obok lub przez jedną różnicówkę.
Pamiętaj ze L do zasilania Sonoffa (powrót na obwód gniazdek itp) idzie już zza różnicówki a Sonoff coś pobiera i prąd nie wraca linią N przez różnicówkę.
Jeżeli te Sonoffy sterują różnymi obwodami zza różnymi różnicówkami to jest błędne połączenie.

Dla poprawnego działania powinno N brać się zza różnicówki dla obwodów które są podpięte do tej różnicówki.

Co masz w głównej skrzynce nie wnikam, bo jak mówisz ktoś zabrał za to kasę i masz papier. A w dodatku mówisz ze działało poprawnie.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
unikat74

Ale nie zaszkodzi poprawić na tak jak powinno być idzie sobota to się do tego zabiorę.
Zobaczymy co z tego wyjdzie,

Pozdrawiam
grzegorzmcewp

Popatrz jak masz rcd to powinieneś mieć do niej doprowadzone przewody l i N i z niej takowe powinny wychodzić a ty jeżeli podłączasz L z różnych różnicówek i wspólne N do sonoff to że masz wybicia to działają prawidłowo musiał byś n z rcd podłączyć razem z L jednej różnicówki do sonoff a nie brać z listwy bo ci wygodniej
soren

Jak sam napisałeś był kolega elektryk więc chlop powinien sie na tym znać i podłączyć to poprawnie chyba że to był piekarz. Moim zdaniem sam jak zaczniesz grzebać w rozdzielni majac wiedze zaczerpnieta z elektrody i innych forów narobisz tylko kłopotów WEZWiJ ELEKTRYKA! Nie pchaj tam rąk ludzie to nie 5v! Przeraża takie podejście!
grzegorzmcewp

Pytanie co to za kolega elektryk

Return to “Pomoc”