szym3k wrote: Sat Oct 20, 2018 6:33 am
Spróbuj zasilić transoptor z zewnętrznego 5V, na mój gust masz ten sam problem co ja, problem rozwiązuje usunięcie diody D5.
To mam tą diodę wylutować, myślałem że mostek to załatwia?
Lector wrote: Fri Oct 19, 2018 9:26 am
mostek masy do dolnego prawego zacisku
A co z rezystorami też są wymagane jak to było przy sofcie Zybiego?
Spróbuj zasilić transoptor z zewnętrznego 5V, na mój gust masz ten sam problem co ja, problem rozwiązuje usunięcie diody D5.
Testowałeś czy na zewnętrznym zasilaniu, transoptor działa?
U mnie dioda D5 powodowała takie problemy.
Testowałeś czy na zewnętrznym zasilaniu, transoptor działa?
U mnie dioda D5 powodowała takie problemy.
Nie testowałem, ale dziś to zrobię choć nawet jakby zadziałało to nie będę miał jak tego zasilacza tam upchnąć bo obudowa od sterowania bramą jest dość mała, dlatego myślę czy jakieś prostsze rozwiązanie da się zastosować? Brama działa, lecz nie reaguje na kontaktron.
Odłącz wszystko. Po podaniu zasilania zmierz miernikiem napięcie pomiędzy B i F, powinno tam być 5V. Odłącz zasilanie i sprawdź miernikiem rezystancjię w obu kierinkach pomiędzy G i H. Jest tam Transil D5, który może być uszkodzony i robi zwarcie G do H tak jak pisał o tym @szym3k. To może być przyczyną grzania się przewodu. Jeśli jest uszkodzony to wystarczy go wylutowac. On tylko zabezpiecza złącze H. Bez tego Transila też będzie działać.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu.
Espablo wrote: Mon Oct 22, 2018 1:51 pm
Odłącz wszystko. Po podaniu zasilania zmierz miernikiem napięcie pomiędzy B i F, powinno tam być 5V. Odłącz zasilanie i sprawdź miernikiem rezystancjię w obu kierinkach pomiędzy G i H. Jest tam Transil D5, który może być uszkodzony i robi zwarcie G do H tak jak pisał o tym @szym3k. To może być przyczyną grzania się przewodu. Jeśli jest uszkodzony to wystarczy go wylutowac. On tylko zabezpiecza złącze H. Bez tego Transila też będzie działać.
Witam, czy yunshan ma u was problemy z podłączeniem się do sieci?? Gdy znajduje się blisko routera to po około 2-3 min załapie i się połączy, ale niestety jak znoszę go piętro niżej (tam gdzie miałby docelowo pracować) to nie może się połączyć. Inne moduły typu sonoff basic czy 4ch pro łączą się bez problemu. Czy w yunshanie można jakoś wzmocnić sygnał??