Firmware Multiboard
-
Maniek913
- Been thanked: 3 times
Dzieki za odzew mam jeszke jeden egzemplarz to sprawdzę.wsosniak wrote: Fri Oct 26, 2018 6:28 am ten najnowszy soft od Espablo wczoraj i przedwczoraj wgrywałem do trzech różnych sonoffów (aby mieć moduł gate z temperaturą na GPIO1 i czujnikiem otwarcia bramy na GPIO3) i ani razu nie miałem takiego problemu , a chyba tak samo ustawiałem parametry tzn :
- termometr : DS lub DHT
- przyciski : jeden i drugi BISTABLE (może ustawiasz tylko jeden bistable ?)
- dwa następne pola nie ruszam
- i ostatni GPIO3 wybieram SENSOR
i nie mam żadnego problemu z połączeniem wifi i potem rejestracją w cloud.
Jedyny problem jaki napotkałem to jak termometr ustawiłem na DS18B20 i go podłączyłem go fizycznie do sonoffa , to w aplikacji nie pokazywał wskazań (przy skonfigurowaniu i podłączeniu DHT22 nie miałem takich problemów i wszytskie wskazania były ok ), ale olałem to bo mi na tym DSxxx nie zależało , bo DHT22 tez jest ok.
spróbuj z tymi obydwoma przyciskami na bisatble. A może coś z sonoffem nie tak ? jak masz możliwość to wgraj do innego sonoffa
-
eZekiel
Panowie, a czy używając firmware'u Multiboard jestem w stanie jakoś sprawić, aby Sonoff Basic był w stanie sterować kotłem gazowym? Mam na myśli ten styk w kotle przeznaczony do podłączenia termostatu. Obecnie mam tam podpięty termostat, który po osiągnięciu zadanej temperatury rozwiera styk w kotle gazowym, co go wyłącza. Chciałbym móc zwierać i rozwierać ten styk Sonoffem, ale on na przekaźniku zawsze daje 230V. Czy jest możliwość jakoś to ominąć?
-
mirizag
Tak możesz to zrobić na dwa sposoby przez zastosowanie przekaźnika na wyjściu sonoffa albo przecięciu odpowiedniej ścieżki w sonoffie.
-
Maniek913
- Been thanked: 3 times
Już sprawa się wyjaśniła- wolne miganie diody wynikało nie z braku połączenia z siecią WiFi, lecz brakiem połączenia z serwerem supli !!Maniek913 wrote: Fri Oct 26, 2018 1:13 pmDzieki za odzew mam jeszke jeden egzemplarz to sprawdzę.wsosniak wrote: Fri Oct 26, 2018 6:28 am ten najnowszy soft od Espablo wczoraj i przedwczoraj wgrywałem do trzech różnych sonoffów (aby mieć moduł gate z temperaturą na GPIO1 i czujnikiem otwarcia bramy na GPIO3) i ani razu nie miałem takiego problemu , a chyba tak samo ustawiałem parametry tzn :
- termometr : DS lub DHT
- przyciski : jeden i drugi BISTABLE (może ustawiasz tylko jeden bistable ?)
- dwa następne pola nie ruszam
- i ostatni GPIO3 wybieram SENSOR
i nie mam żadnego problemu z połączeniem wifi i potem rejestracją w cloud.
Jedyny problem jaki napotkałem to jak termometr ustawiłem na DS18B20 i go podłączyłem go fizycznie do sonoffa , to w aplikacji nie pokazywał wskazań (przy skonfigurowaniu i podłączeniu DHT22 nie miałem takich problemów i wszytskie wskazania były ok ), ale olałem to bo mi na tym DSxxx nie zależało , bo DHT22 tez jest ok.
spróbuj z tymi obydwoma przyciskami na bisatble. A może coś z sonoffem nie tak ? jak masz możliwość to wgraj do innego sonoffa
ponieważ najpierw zarejestrował się moduł bez sensora, a następnie po zmianie konfiguracji już się nie połączył z suplą . Nie doczytałem że po każdej zmianie konfiguracji modułu trzeba usunąć urządzenie z clouda.(chyba dobrze by było umieścić taką informację w pliku readme do softu) Natomiast ustawienia przycisków są dowolne, odczyt termometru DS1820B u mnie działa bez zarzutu.
Jeszcze mam pytanie jak zrealizowałeś moduł gate na tym sonofie - mam na myśli że do wysterowania bramy potrzebny jest impuls chwilowy a tu mamy włącz wyłącz.
-
Espablo
Dodałem opcję wyboru LOW LEVEL do wszystkich modułów. Sprawdź czy działadawidd wrote: Fri Oct 26, 2018 12:01 pm Espablo dało by rade zrobić przy sofcie 9 x realys żeby je sterować stanem niskim (on-niski, off-wysoki)?
Przełącz Button 2 na bistableManiek913 wrote: Fri Oct 26, 2018 8:20 pm Jeszcze mam pytanie jak zrealizowałeś moduł gate na tym sonofie - mam na myśli że do wysterowania bramy potrzebny jest impuls chwilowy a tu mamy włącz wyłącz.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu.

-
bulek68
Czy którykolwiek wersja softu multiboard wygrana do Yunshan pozwoli na podłączenie kilku czujników DS 3-4 odczyty temperatury + 1 DHT22?
Czy potrzebna będzie specjalna kompilacja softu?
Czy potrzebna będzie specjalna kompilacja softu?
-
Espablo
Na razie tylko to viewtopic.php?p=27158#p27158
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu.

-
isom
Kolego Espablo bardzo dziekuję za rolety w Multiboard i życzę sukcesów w tworzeniu nowych kompilacji
-
bulek68
O ile to wykonalne proszę o taką kompilacje równie dobrze może być dla wemos D1 mini jest bardziej uniwersalny ( co prawda nie mam ale to do załatwienia) jeśli to ma znacznie który to moduł.
Napwno więcej użytkowników będzie zainteresowanych.