Niedoskonałość trybu SWITCH w sofcie

Zybi

Już przez jakiś czas testuję różne softy, zarówno oficjalne jak i własne kompilacje i natknąłem się na dość poważny problem. W trybie "Button type" jako SWITCH sterowanie kanałem wg. założeń winno być tylko wtedy, gdy jest on cały czas załączony. Jednakże kanał można załączyć poprzez krótki impuls na wejściu, czyli kanał mamy załączony pomimo, że przycisk nie jest wciśnięty. I tu pytanie do Przemka, czy można zmodyfikować soft, aby nie dopuścić do takiej sytuacji wprowadzając np. warunek, że jeżeli wejście nie jest sterowane, to kanał nie ma prawa zmienić swego stanu. Analizując funkcje w key.c mam wrażenie, że tam jest to bardziej obwarowane, ale niestety nie mam takiej wiedzy, aby zgłębić temat.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Nie bardzo wiem w czym jest problem. W trybie SWITCH każda zmiana stanu przełącznika zmienia stan przekaźnika. Zachowuje się to trochę jako przełącznik schodowy czyli raz włączenie zachodzi poprzez przełączenie przełącznika w pozycję "0", a raz "1". Innym razem może być odwrotnie.

Chyba, że o coś innego chodzi.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Zybi

Na porcie CFG w trybie Switch mamy "1" bo jest pullup, a na kanale wyjściowym mamy wtedy "0". Zwieramy port CFG do masy i tak trzymamy, mamy wtedy na wejściu "0", a na kanale wyjściowym mamy wówczas "1". Stan taki trwa cały czas dopóki port CFG zwarty jest do masy. Gdy zwalniamy przycisk, czyli mamy "1" na wejściu kanał wyjściowy zmienia stan na "0". Jest to prawidłowe działanie wykorzystywane do np. włączania żyrandola przełącznikiem dwustanowym. Natomiast szybka zmiana wejścia z 1 na 0 pięć razy poniżej 5 s powoduje przejście w tryb konfiguracji. Tak to u mnie działa, czyli kanał wyjściowy mam załączony tylko wtedy, gdy przycisk na CFG mam zwarty do masy i to mi pasuje. Jednakże mogę podać krótki impuls zwierający do masy port CFG, który załączy mi kanał i stan ten trwa, czyli mam "1" na wejściu i "1" na wyjściu i to jest efekt dla mnie niepożądany w tym trybie. Załączanie impulsami na wejściu, czyli sterowanie przełącznikiem tzw. dzwonkowym mamy w trybie BUTTON i niech tylko tam ono będzie.
wojtas567

Mam tą konfigurację wgraną u siebie podłączoną do światła i nie zauważyłem takiej sytuacji. Może wchodzą jakieś zakłócenia z sieci?
Natomiast miałem już kilka razy że światło samo się zapaliło?
Pozdrawiam
Wojtek
Zybi

Testuję to w warunkach, że tak powiem "laboratoryjnych", więc nie są to zakłócenia ani drgania styków. Nie jest to częste, ale w sumie łatwo ten efekt wywołać.
wojtas567

U mnie moduł siedzi w puszce dlatego to mi przyszło do głowy
Pozdrawiam
Wojtek
pzygmunt

To może być efekt przypadkowych przerwań. Wyeliminowałem to dodatkowymi warunkami w logice oprogramowania i z trochę innym podejściem sprzętowym ale jeszcze ta wersja nie jest publicznie dostępna.
Zybi

O to mi właśnie chodziło, a na PW możesz podesłać mi źródła w celach edukacyjnych?
pzygmunt

To nie tylko o źrodła chodzi. jeszcze kwestia sprzętu
Zybi

Czy platformę sprzętową będziesz zmieniał?
Rezygnacja z ESP8266?

Return to “Ogólna dyskusja”