SUPLA Scripts

fracz
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Sibikk wrote: Sun Oct 28, 2018 8:33 pm Nie, ino skaczące kropki.
Problem pojawił się po zmianie urządzen w termostacie
Możliwe, że usunąłeś działające (wg termostatu) urządzenie? Jeśli tak, wyślij mi na priv URL termostatu.
THEND

Cześć, próbowałem zainstalować Supla script na Ubuntu 18.04. Instalacja przebiegła prawidłowo ale jest problem przy uruchomieniu (załącznik). Coś można z tym zrobić?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
fracz

Zastosowałem się do sugestii z opisu podobnego błędu. Zrób git pull i spróbuj wystartować jeszcze raz.
THEND

fracz wrote: Tue Oct 30, 2018 9:26 pm Zastosowałem się do sugestii z opisu podobnego błędu. Zrób git pull i spróbuj wystartować jeszcze raz.
Zatrzymałem wszystko, usunąłem kontenery, zrobiłem "git pull" ale nadal błąd (załącznik). Tym razem inny.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
fracz

Faktycznie, jak zainicjalizowało się wcześniej z zanową wersją to trzeba jeszce wywalić var/mysql/*.

Więc zrób jeszcze raz tak jak napisałeś, + przed wystartowaniem jeszcze wyczyść katalog var/mysql.
THEND

fracz wrote: Tue Oct 30, 2018 11:10 pm Faktycznie, jak zainicjalizowało się wcześniej z zanową wersją to trzeba jeszce wywalić var/mysql/*.

Więc zrób jeszcze raz tak jak napisałeś, + przed wystartowaniem jeszcze wyczyść katalog var/mysql.
Dziękuję za pomoc, teraz jest OK ;)
THEND

Pytanie może banalne ale jak przenieść dane Supla scripts, Supla cloud z jednego serwera na drugi?
fracz

viewtopic.php?f=23&t=3078 - czytaj: Kopia i Przywrócenie kopii. Dla skryptów jest analogicznie.
fracz

Korzystając z okazji musienia odstania swojego w kolejce w urzędzie, przeniosłem język warunków ze zdarzeń do skryptów.

Potencjalnie otwiera to nowe możliwości budowania bardziej skomplikowanych warunków powiadomień i odpowiedzi scen. Przykłady, co da się zrobić a nie dało się zrobić wcześniej:
  • dowolne łączenie warunków (pokaż powiadomienie gdy jedno coś jest otwarte a inne zamknięte, gdy coś jest włączone a temperatura gdzieś jest jakaś, itp)
  • stworzenie warunków w oparciu o procentowe otwarcia
  • odczytanie kolorów i jasności ze sterowników RGB, łącznie z możliwością zwrócenia przybliżonej nazwy wyświetlanego koloru (i znowu się wyda, że jestem daltonistą :lol: )
Ponadto, "nowy" język warunków nie jest już moim wymysłem, ale skorzystałem z gotowego rozwiązania: Twig. Wszystko, co więc jest w tej dokumentacji, powinno działać też tutaj (wyrażenia, pętle, funkcje, filtry). Pisanie tych warunków powinno tez być bardziej naturalne, bo większość "logiki" sprowadza się do pobrania stanu kanału, odczytania z niego żądanego pola i użycia operatora warunkowego do wyrenderowania żądanej odpowiedzi.

Samotłumaczące się przykłady (mam nadzieję):

Code: Select all

{{ state(1).on ? "zaświecone" : "zgaszone" }}
{{ state(2).temperature|number_format(1) }}°C
{{ state(3).humidity < 50 ? "sucho" : "wilgotno" }}
{{ state(4).hi ? "zamknięta" : "otwarta" }}
{{ state(5).brightness }}
{{ state(5).color_brightness }}
{{ state(5).color | colorNamePl }}

{{ state(5).color_brightness > 50 and state(5).color|colorNamePl == "czerwony" ? "jest romantycznie" : "jest nudno" }}
{{ state(2).temperature < 20 and state(5).color|colorNamePl == "czerwony" ? "musisz tu podgrzać, żeby było romantycznie" : "jest super" }}
{% if state(4).hi and state(2).temperature < state(6).temperature %}zamknij okno, bo zimno{% endif %}
roleta {% if state(10).shut == 0 %}zamknięta{%elseif state(10).shut < 10 %}prawie zamknięta{%elseif state(10).shut < 90 %}uchylona{% else %}otwarta{% endif %}
Żeby zobaczyć, co można wyciągnąć z danego kanału, można podglądnąć co zwraca API:

{{ state(1)|json_encode|raw }}
Stary format warunków jest kompatybilny, więc nic nie powinno paść. Niemniej jednak najpierw zaczekam na jakiś feedback od właścicieli swoich instancji skryptów, zanim wrzucę je na moją instancję.

Aktualizacja:

cd supla-scripts
git pull
git checkout v2.9
docker/suplascripts.sh restart
michael

:D
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Return to “SUPLA Scripts”