Supla w nowym domu - prośba o pomoc

nextanimal

Witam,
Jestem Michał i planuję trochę "wyszkolić" dom, aby był bardziej inteligentny.
Wstępnie myślałem o RPi 3 i OpenHab, ale zabawa na virtualnej maszynie (przed zakupem PRi) uświadomiła mnie, że to będzie rzeźba na którą nie mam czasu ani zdrowia. Szukając dalej jakiś prostszych rozwiązań "out of the box" zainteresowałem się Suplą. Już wcześniej natknąłem się na urządzenia Zamel i na samą Suplę przy szukaniu tego typu rozwiązań.

Moje założenie inteligentnego domu są raczej proste. Chciałbym:
- mieć możliwość zapalania i gaszenia światła/niektórych gniazdek
- zarządzać ogrzewaniem podłogowym (temperaturą w pomieszczeniach)
- sterować rekuperatorem (modbus)
- otwierać furtkę/bramę (videofon) - 2-3 miejsca w domu do odbierania dzwonka z furtki (iPhone/tablet na ścianie)
- zarządzać tym z centralnego punktu w domu (tablet lub laptop z Windows 10 z ekranem dotykowym) i zdalnie z aplikacji

Po przejrzeniu forum z grubsza większość moich wymagań speni Supla, ale:
- niestety nie ma jakiegoś panelu pod Windows taki jak jest na iOS - planuje zawiesić tablet z ekranem dotykowym pod windows 10
- chciałbym mieć lokalny server Supla, aby być niezależnym od internetu - i tu pewnie też będzie problem bo łącze tylko po LTE bez publicznego adresu ip więc podpięcie do supla-cloud może być problemem

Próbowałem pobawić się wystawionym na stronie obrazem virtualki Supli ale niestety za żadne pieniądze nie udaje mi się dostać do ekranu logowania (adresacja IP na wirtualnej maszynie nijak nie chce działać aby strona supli się pokazała, cały czas mam 172.17.0.1 nie pingowalne)

Na początek kilka pytań. Może coś mi się rozjaśni w głowie, a i może wyjdzie z tego jakaś dłuższa dyskusja:
Czy muszę mieć puliczne IP żeby połączyć lokalny server Supla z Supla-Cloud aby aplikacje na telefonie zadziałały?
Czy jest jakiś moduł do RPi który ogarnie w Supli protokół modbus w prosty nie programistyczny sposób, abym mógł sterować rekuperatorem?
Czy da się jakoś zrobić "dashboard" może przez API, aby wyświetlić "finger friendly" kontrolki?
Jaki videofon działa z Suplą? Myślałem o Safe IP S06MP ale jakoś idelanych opinii to to nie ma.

Z góry dzięki za jakieś podpowiedzi.

Chętnie podzielę się relacją z realizacji mojej instalacji.

Return to “Ogólna dyskusja”