Firmware Multiboard

Awatar użytkownika
byniom
Posty: 429
Rejestracja: sob sty 07, 2017 1:17 pm

pn lis 05, 2018 1:15 pm

To nie jest chyba wina softu bo zaobserwowałem podobne zjawisko na innym sofcie tylko jak teraz to napisałeś dało mi do myślenia i coś sprawdziłem.
Mam w pokojach dwa czujniki DHT22 i jeden moduł działa prawidłowo a inny ma problemy jeżeli nastapi reset supli np. przy zapisywaniu ustawień przy konfiguracji jakiegos modułu. Myślałem że to wina modułu bo miałem w tym jendym czujniku wgrany program do esp12 ale potem ten sam program wgrałem do wemosa . Jakis czas działa a jeżeli nastąpi reset supli to już nie pokazuje wartości choć jest połaczony z siecią . Oba czujniki sa w tej samej lokalizacji . Wgrałem do tego ferelnego modułu oprogramowanie 9x relay ale włączony mam tylko czujnik DHT22 i nadal problem występuje . Wydaje mi się że to wina supli a nie modułów . Wymieniałem w nim nawet sam czujnik i tez nic nie dało . Dodałem rezystor na GPIO15 bo koledzy pisali że musi być i tez nic , po resecie pomiar ginie. Teraz mam suplę w cloudzie ale wczesniej miałem na raspberry i tez była taka sama sytuacja. Wcześniej nie zwróciłęm uwagi w jakim momencie następuje brak pomiarów ale teraz jak napisałeś że po resecie to specjalnie sprawdziłem zmieniając co kolwiek w supli tak żeby zrobić zapisanie ustawień , wtedy supla się resetuje i już nie mam pomiaru . Dziwne jest to że tylko na tym jednym czujniku. Kiedy odłącyzłem czujnik od ładowarki to po podłączeniu nadal nie wstawał a odłączony był około 1 min. Kiedy podłączyłem pod usb w kompie złapał pomiar i pokazuje . Po ponownym podłączeniu do ładowarki pokazuje normalnie.
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 445
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

pn lis 05, 2018 3:25 pm

wsadziłem teraz nówkę dht22, zrobiłem kilka zapisów w cloudzie i odczyt o dziwo powrócił. Potestuje i dam znać czy wymiana dht pomogła. Poprzedni dht tez pokazywał prawidłowo temp i wilgotność ale tylko do czasu utraty połączenia z serwerem
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1230
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pn lis 05, 2018 6:24 pm

scoobi pisze:
ndz lis 04, 2018 1:40 pm
mam problem z muliboard:
poprzednio na płytce "witty" jakiś clon wemosa miałem wgrane soft incan i podłączony dht11 wszystko działało, teraz po wgraniu multiboard i ustawieniu incan wyświetla kosmiczne wyniki typu temperatura 450 stopni wilgotność 1500% - ( przy powrocie do incan wszystko działa) są jakieś różnice w sofcie ?

edit takie samo są objawy na sonoff basic z wgranym multiboard- elektrodaragon ( dht11 podłaczone pod pin 14 i tak tez ustawione w opcjach) tez pokazuje kosmiczne wartości
Miałem dokładnie to samo na sofcie @Espablo w wersji InCan easy na płytce projektu Supla inCan2.0. Pisałem wtedy do Espablo w tej sprawie . Zaraz odkopię wiadomości - podam kiedy dokładnie to było. Był wtedy soft InCan Easy i InCan. W jedym z nich właśnie w tym gdzie można było już ustawiać GPIOX działy się dokładnie te same rzeczy - czyli temperatura i wilgotność z kosmosu. Po odłączeniu czujnika i ponownym podłączeniu wracało do normy



Proszę treść wiadomości z początku 2018 roku do @Espablo. :
Historia wiadomości:
Re: Płytka do puszki Supla V2

Wysłano: czw sty 04, 2018 8:48 am
autor: Espablo

QLQ pisze:

Wysłano: wt sty 02, 2018 9:08 am
autor: QLQ


pt gru 08, 2017 9:30 pm
Witam serdecznie
MAM OD KOLEGI kupione 2 szt Supla V3 . I do jednego z nich wgrałem inCan Easy bo przy braku wifi po ok 4 min gasił światło samoczynnie . Flashowanie poszło ok. Tyle że nie działa wyświetlanie temp z dht11 . A dokładnie nawet jak czujnik odłączę pokazuje jakieś bzdury jak już pisałem. Np temp 487.7 st C i podobnie wilgotność. W konfigu esp na 192.168.4.1 zostawiam w inCan Easy tak jak jest. Zastanawia mnie to że na GPIO2 jest czujnik i dioda . Może to jest przyczyną?

Czy można prosić firmware z pamięcią stanów do wer 3 ?

Tak czy inaczej coś jest na rzeczy w sofcie .
mihu
Posty: 145
Rejestracja: śr lut 28, 2018 6:00 pm

pn lis 05, 2018 7:02 pm

też odpiłem od sonoffa dht11 który działa na sofcie z daty początku października ,wgrałem do nowego sonofa z aklualnym softem i bzdury pokazuje.pozd
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1230
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pn lis 05, 2018 8:22 pm

Soft od @Espablo oraz @Zybi gdzie nie ma możliwości zmian GPIO chodzi od września zeszłego roku bez zarzutu. Płytki z 2 przekaźnikami plus Dth11. Dokładnie 5 szt oraz 1 szt 4 przekaźniki plus ds18
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 445
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

wt lis 06, 2018 7:19 am

Po nocy działania płytki 9xprzekaznik niestety nie jest dobrze. Rano załączone sa 2 przekaźniki z lini tx i rx, a dht22 pokazuje przez moment dobre wartosci, po paru sekundach 00 i --- a później z znów ok, a do tego co jakiś czas kosmiczne odczyty wilgotności rzędu 1000000 procent
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1094
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

wt lis 06, 2018 8:24 am

A takie pytanie , jeśli podłączymy czujniki pod rx lub tx a później coś wyślemy coś na konsole ( Serial.print(„coś tam”) ) to jak to się zachowa ? Może tu jest prablem z zanikiem odczytów z czujnika
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
dogu18
Posty: 94
Rejestracja: czw paź 11, 2018 8:35 pm

wt lis 06, 2018 8:30 am

A jest różnica czy ds podepne do RX czy tx? Czy jest jakaś kolejność że na tym ma być ds a na tym thd?
piotrh94
Posty: 23
Rejestracja: wt wrz 18, 2018 11:40 pm

wt lis 06, 2018 11:36 am

Jak tak czytam to widzę że również mam podobny problem. Po zasileniu sonoff Basic z DHT22 dokonuje pomiaru ale po czasie wysyła bzdury temp 0 wilg. 108..... Jeśli się to tak zostawi to zanika jakikolwiek odczyt z czujnika (tak jakby był nie podlaczony). Czytałem że powodem tego może być fakt że termometr jest w sofcie przypisany do gpio1, dlatego myślałem czy nie dało by rady wgrać soft na sonoff th (termometr na gpio14) Czy to możliwe, czy ktoś tak próbował?
Awatar użytkownika
byniom
Posty: 429
Rejestracja: sob sty 07, 2017 1:17 pm

wt lis 06, 2018 11:40 am

Mam pod wemos i pod gpio2 i tak samo się robi
ODPOWIEDZ