Licznik energii elektrycznej

Awatar użytkownika
michael
Posty: 1067
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

czw lis 08, 2018 10:13 am

Czy przygotowywany licznik energii elektrycznej obsłuży takie rozwiązanie jak w poniższym artykule?

http://flytomcio.pl/raspberry-pi/pomiar ... -liczniku/

Jeżeli tak, to czy na Raspberry będzie można to zrealizować? Mam jeszcze kilka wolnych GPIO :D
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7717
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw lis 08, 2018 3:02 pm

To bardziej chodzi o licznik impulsów.
Jest już zaimplementowany i jest przykład dla ESP.
https://github.com/SUPLA/supla-espressi ... _counter.c
Zidane
Posty: 37
Rejestracja: śr paź 04, 2017 8:07 pm

śr gru 05, 2018 10:54 pm

pzygmunt pisze:
czw lis 08, 2018 3:02 pm
[...]
A możesz podpowiedzieć jakie elementy trzeba kupić żeby wgrać ten soft?
Zainstalowane:
---5x Sonoff Basic +DS18B20, ---1x Sonoff RF +DHT22, ---4x Sonoff Touch (1 gang) +DS18B20, ---1x Sonoff Touch (2 gang) +DS18B20 +DHT22
Awatar użytkownika
Ernest
Posty: 162
Rejestracja: wt paź 04, 2016 6:37 am

czw gru 06, 2018 5:35 am

Już mam rozrysowany taki projekt w mapie drogowej od dłuższego czasu. To może zrobimy wspólny projekt :) Zdefiniujemy założenia a my to zrobimy - dla wszystkich pracujących nad projektem - urządzenie gratis :)
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1067
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

czw gru 06, 2018 6:30 am

Ernest pisze:
czw gru 06, 2018 5:35 am
Już mam rozrysowany taki projekt w mapie drogowej od dłuższego czasu. To może zrobimy wspólny projekt :) Zdefiniujemy założenia a my to zrobimy - dla wszystkich pracujących nad projektem - urządzenie gratis :)
A ten licznik energii Zamel'a, który już jest przygotowany nie wystarczy?
Co do innych liczników to fajnie byłoby przygotować coś do wody i gazu. Myślałem sporo jak to ugryźć i przeszukałem trochę "internetów", ale nic sensownego nie znalazłem. Masz na to jakiś pomysł? :D
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Awatar użytkownika
Ernest
Posty: 162
Rejestracja: wt paź 04, 2016 6:37 am

czw gru 06, 2018 7:02 am

Licznik zrobiony działa na zasadzie pomiaru napięcia na 3 fazach - czyli podłączamy zaciski z każdej fazy oraz N. Jeżeli chodzi o pomiar prądu to stosujemy przekładniki prądowe zakładane na kable gdzie mierzymy. No i w ten sposób uzyskujemy pomiar napięcia+prądu. (pomiar pośredni). Jeżeli chodzi o pomiar pobierany z liczników które migają to są do kupienia takie przylepiane nakładki, tak samo jest z licznikami wody ... są dedykowane nakładki
liczniki.png
liczniki.png (1.47 MiB) Przejrzano 7291 razy
AT-MBUS-01_fc22b9e.jpg
AT-MBUS-01_fc22b9e.jpg (68.52 KiB) Przejrzano 7291 razy

Pomysł jest taki żeby zrobić takie wejście zliczające impulsy i do tego dodać różne nakładki.
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1067
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

czw gru 06, 2018 7:12 am

michael pisze:
czw gru 06, 2018 6:30 am
Pomysł jest taki żeby zrobić takie wejście zliczające impulsy i do tego dodać różne nakładki.
No to byłaby bajka :) Już to chcę! :D
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1915
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

czw gru 06, 2018 11:49 am

Z licznikiem prądu to wystarczy tą nakładkę magnetyczną z diodą i już.
Ale jak ja mam już coś takiego założone od spółdzielni na licznikach wody (radiowe) to już nic nie założę. Na liczniku jest założona plomba i tej nakładki też nie założysz sam chyba, że na dodatkowym swoim liczniku.
Można próbować przechwycić dane wysyłane tylko to chyba nie do ugryzienia.
Pozdrawiam
Wojtek
Zidane
Posty: 37
Rejestracja: śr paź 04, 2017 8:07 pm

czw gru 06, 2018 5:58 pm

wojtas567 pisze:
czw gru 06, 2018 11:49 am
Można próbować przechwycić dane wysyłane tylko to chyba nie do ugryzienia.
Kiedyś było o tym na niebezpieczniku ;)
https://niebezpiecznik.pl/post/jak-mani ... odomierzy/


A dało by rade połaczyć to [4-pin moduł fotodioda ]:
https://pl.aliexpress.com/item/4-pin-ph ... autifyAB=0
z tym [Moduł bezprzewodowy NodeMcu v3 ESP8266 Lua]
https://pl.aliexpress.com/item/New-Wire ... fdbe872682
wgrać suple i wysyłać dane na serwer? Chchiałbym coś takiego zrobić bo bardzo mi się spodobał ten pomysł ;)
Zainstalowane:
---5x Sonoff Basic +DS18B20, ---1x Sonoff RF +DHT22, ---4x Sonoff Touch (1 gang) +DS18B20, ---1x Sonoff Touch (2 gang) +DS18B20 +DHT22
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7717
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw gru 06, 2018 7:27 pm

Zidane pisze:
czw gru 06, 2018 5:58 pm
wojtas567 pisze:
czw gru 06, 2018 11:49 am
Można próbować przechwycić dane wysyłane tylko to chyba nie do ugryzienia.
Kiedyś było o tym na niebezpieczniku ;)
https://niebezpiecznik.pl/post/jak-mani ... odomierzy/


A dało by rade połaczyć to [4-pin moduł fotodioda ]:
https://pl.aliexpress.com/item/4-pin-ph ... autifyAB=0
z tym [Moduł bezprzewodowy NodeMcu v3 ESP8266 Lua]
https://pl.aliexpress.com/item/New-Wire ... fdbe872682
wgrać suple i wysyłać dane na serwer? Chchiałbym coś takiego zrobić bo bardzo mi się spodobał ten pomysł ;)
Podłączyć możesz sobie co chcesz. Ważne aby dawało impulsy na GPIO.
Resztę czyli przelicznik ustawiasz w cloudzie...
Załączniki
impulsecounter.png
impulsecounter.png (94.23 KiB) Przejrzano 7147 razy
ODPOWIEDZ