Sonoff basic do sterowania bramą

miko

Witajcie.
Chcę przerobić Sonoff Basic jako urządzenie podające krótki impuls przekaźnika do otwierania bramy garażowej.
Przeszukuję forum i mam mały problem, bo nie mogę ściągnąć oprogramowania do tego sterownika, bo linki wygasły. Jeżeli dobrze rozumiem, musi to być soft Supla Gate, aby przekaźnik sam wyłączał się po chwili, tak? Zwykły soft mam już wgrany do sterownika.
Druga sprawa, to które ścieżki dokładnie przeciąć, aby nie pozbawić przekaźnika zasilania, a stał się on tylko stycznikiem?
Zaznaczyłem na zdjęciu miejsce gdzie planuję przeciąć (na czerwono), zmostkować. Tak ma być?
Pozdrawiam

Image
Maniek913

To nie wystarczy - płytka jest dwustronna i z drugiej strony również są połączenia 220v - Trzeba przeciąć po obu stronach i zachować co najmniej 5mm przerwy - Dokładnie obejrzyj płytkę. Mniejsza przerwa przy niekorzystnych warunkach zewnętrznych może spowodować po czasie małe BUMM :-) Ogólnie to niebezpieczne rozwiązanie, lepiej użyć sonoffa w wersji 5 lub 24V, a co do oprogramowania to polecam multiboard od kol.Espablo
miko

Ok, już przeciąłem ścieżki obustronnie. Trzeba było to zmostkować tak jak zaznaczyłem. Wszystko działa jak należy, przekaźnik zwiera.
Teraz próbuję wrzucić Multiboard, ale po wgraniu i zrestartowaniu zasilania nie widzę WiFi Sonoffa, nic też nie miga. Coś jest nie tak?
Zasilam z programatora USB.
Espablo

Hmm. Nie przeczytałeś uważnie opisu Pierwsze uruchomienie. Muszę chyba nakręcić film bo widzę, że są z tym problemy.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
miko

Przeczytałem, wiem że LED nie powinien się świecić, ale... źle ustawiłem program do wgrywania firmware :)
Incan Easy wgrał się super, natomiast coś robię źle jak próbowałem wgrać Multiboard - tutaj w ogóle komputer nie widzi WiFi sterownika.
Jeżeli zostałbym przy Incan Easy, to to oprogramowanie jest w stanie wyzwolić przekaźnik monostabilnie na powiedzmy 1,5 sekundy?
Espablo

Firmware inCan-Easy to prawie to samo co inCan. Posiada dokładnie te same funkcje + możliwość zmiany GPIO. Obydwie kompilacje posiadają możliwość sterowania bramą. Multiboard także to posiada. Musisz jednak doczytać, bo opcja rozszerzona czyli także sterowania bramą, dostępna jest jest dla przycisków bistabilnych
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
miko

Tylko jak to teraz ustawić w Incan? Przypisał mi się ten sterownik i mam go jako dwa włączniki światła i termometr :) Gdzie to teraz mogę skonfigurować? Wystarczy mi wyłącznie tylko jeden przełącznik monostabilny.
Do tego nie działa przekaźnik (jak urządzenie jest podłączone do 230v). Jak ustawiałem jako roleta, to jest to samo :(
miko

Dobra, sprawa załatwiona. Nie widziałem opcji, że w opcjach sterownika w Moja Supla sekcja "Funkcja" jest edytowalna (jest w kolorze tła serwisu. Wszystko już ustawione i działa jak należy :)
Teraz męczy mnie podpięcie czujnika otwarcia bramy.
Czytałem, że przewód od kontaktronu najlepiej aby był jak najkrótszy, więc zamontowałbym go w pozycji otwartej bramy. Nie pamiętam już, czy jest opcja aby on był w stanie NO przy zamkniętej bramie, a zwarty gdy brama maksymalnie się otworzy?
Który to jest GPIO w ustawieniach i czy tu jest tak podłączone jak należy: ?
sqymon wrote: Sat Aug 25, 2018 7:31 am Prozę o potwierdzenie czy czujnik otwarcie jest poprawnie podłączony

Image Image
pzygmunt
Been thanked: 59 times

miko wrote: Sat Nov 10, 2018 10:48 am Dobra, sprawa załatwiona. Nie widziałem opcji, że w opcjach sterownika w Moja Supla sekcja "Funkcja" jest edytowalna (jest w kolorze tła serwisu. Wszystko już ustawione i działa jak należy :)
Teraz męczy mnie podpięcie czujnika otwarcia bramy.
Czytałem, że przewód od kontaktronu najlepiej aby był jak najkrótszy, więc zamontowałbym go w pozycji otwartej bramy. Nie pamiętam już, czy jest opcja aby on był w stanie NO przy zamkniętej bramie, a zwarty gdy brama maksymalnie się otworzy?
Który to jest GPIO w ustawieniach i czy tu jest tak podłączone jak należy: ?
sqymon wrote: Sat Aug 25, 2018 7:31 am Prozę o potwierdzenie czy czujnik otwarcie jest poprawnie podłączony

Image Image
Odradzam stosowania przerobionych sonoff-ów.
viewtopic.php?f=43&t=3976
SUPLA.... Nareszcie w domu.
wojtas567

Na szczęście każdy robi to na własną odpowiedzialność.

A przecież jest sonoff na niskie napięcie, bez kombinowania.
Pozdrawiam
Wojtek

Return to “Pomoc”