Chińskie LEGO - ESP, 4xRelay, OLED, Multi DS18B20

Zybi
Posty: 1420
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

pt paź 19, 2018 4:29 pm

dawidd pisze:
pt paź 19, 2018 1:48 pm
Zybi będziesz udostępniał kod?
Tanie, czyli ile Cie to kosztowało?
Jaki kod, przecież omawiamy tu hardware.
Komplecik, ale z jednym termometrem, to koszt 40 zł plus czas oczekiwania na przesyłkę.

Ciekawy jestem ile coś takiego kosztowałoby w Zamel-u.

Jak ktoś jest zainteresowany tym układem, to mogę odsprzedać, tak jak widać, ale bez termometrów, gdyż są mi potrzebne do kolejnych testów.
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1462
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pt paź 19, 2018 5:11 pm

Zybi pisze:
pt paź 19, 2018 4:29 pm
]
Jaki kod, przecież omawiamy tu hardware.
Tylko, że ten hardware bez firmware nie zadziała. Jak ktoś nie umie programować to się mu te klocki do niczego nie przydadzą.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Zybi
Posty: 1420
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

pt paź 19, 2018 5:30 pm

Espablo pisze:
pt paź 19, 2018 5:11 pm
Zybi pisze:
pt paź 19, 2018 4:29 pm
]
Jaki kod, przecież omawiamy tu hardware.
Tylko, że ten hardware bez firmware nie zadziała. Jak ktoś nie umie programować to się mu te klocki do niczego nie przydadzą.
A MultiBoard nie da rady ? ;)

Nie wczytałeś się , te klocki odstępuję "tak jak widać", czyli z "zawartością" gratis.
Może jednak komuś się przyda ten hardware.
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1462
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pt paź 19, 2018 5:46 pm

Zybi pisze:
pt paź 19, 2018 5:30 pm
A MultiBoard nie da rady ? ;)
Dałby radę :) Tylko po co wymyślać koło od nowa ;)
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Zybi
Posty: 1420
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

pt paź 19, 2018 6:43 pm

Dla zainteresowanych!

Nie wyceniam tego zestawu, czekam na najlepszą ofertę, mam tylko jeden na zbyciu.
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1462
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pt paź 19, 2018 7:29 pm

Tak z czystej ciekawości zapytam. Pisałeś, że lutowania mało co to znaczy? Jakbym sobie kupił takie klocki to co trzeba lutować?
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Zybi
Posty: 1420
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

pt paź 19, 2018 7:36 pm

Przylutowałem tylko goldpiny i diodę konfiguracyjną z rezystorem szeregowym do GPIO15.

Edit: goldpiny tylko te pod OLED i DS-y
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 971
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

ndz lis 11, 2018 9:05 am

Co z zasilaniem Oled'a , na tej płytce z przekaźnikami jest 5V . Oled pracuje przy takim napięciu ,tylko jak to się ma do logiki esp zasilanym 3,3V?
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Zybi
Posty: 1420
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

ndz lis 11, 2018 9:48 am

Podłączony OLED jest na na napięcia 3,3 oraz 5 V i jak widać na zdjęciach śmiga jak ta lala, a z nową zawartością to w ogóle bajka już jest.
Ponadto zakupiłem i zaimplementowałem do LEGO wyświetlacz 1,3 cala, który też idealnie pasuje, a dla mojego pokolenia to dużo lepsze rozwiązanie.
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 971
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

ndz lis 11, 2018 10:21 am

No ok, a i2c jest na gpio 1 i 3 czyli na rx i tx czy dobrze kombinuję ?
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Zablokowany