Zakupiłem takie cudo
https://pl.aliexpress.com/item/ESP8266- ... 5c0fLYpGkn
Czy może ktoś już podłączał do Supla taki szild . ?
Macie może gotowca ? Soft .
ESP8266 ESP-01 ESP-01S DHT11
-
QLQ
Gotowiec jest. Trzeba użyć opcji czytaj . Jest to modół esp01. Na github jest Soft do niego z obsługą dht11. Wpisz chociażby github esp01 supla w Google. Druga płytka to dht11 czujnik wilgotności i temp.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
-
Goral64
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 1 time
Skuszony ceną zakupiłem u Chińczyka 10 sztuk tych modułów. Wczoraj przyszły, masakra 
Na wszystkie wgrałem skompilowany program z nową SuplaDevice i obsługą ESP8266 oraz DHT11.
Wszystko się ładnie połączyło z serwerem Supli. Jednak to co pokazało, już ładne nie było
Nie mam innego higrometru, ale inny termometr w tym miejscu pokazywał temperaturę 18,6°C.
Wygląda na to, że chyba płytki ESP-01S podgrzewają atmosferę wokół czujnika, co widać w wyświetlanych wynikach.
Po jakimś czasie wilgotność się w miarę uśredniła i jest w przedziale 36-39%, ale w jednym czujniku chyba padł układ pomiarowy bo pokazuje 15% z zakresu 20%-90%. Temperatura trzyma się na wszystkich czujnikach w przedziale od 30°C do 33°C choć termometr pokazuje 21,2°C (chyba ESP podgrzały i jego
).
W między czasie zgodnie ze specyfikacją moduły spróbowałem zasilić moduł napięciem 12V (w dokumentacji 3,7V-12V) w wyniku czego pojawił się słup dymu nad układem IL336 i płytka wyłączona z użytku.
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi modułami? Czy lepiej dać sobie spokój?
Na wszystkie wgrałem skompilowany program z nową SuplaDevice i obsługą ESP8266 oraz DHT11.
Wszystko się ładnie połączyło z serwerem Supli. Jednak to co pokazało, już ładne nie było
Po jakimś czasie wilgotność się w miarę uśredniła i jest w przedziale 36-39%, ale w jednym czujniku chyba padł układ pomiarowy bo pokazuje 15% z zakresu 20%-90%. Temperatura trzyma się na wszystkich czujnikach w przedziale od 30°C do 33°C choć termometr pokazuje 21,2°C (chyba ESP podgrzały i jego
W między czasie zgodnie ze specyfikacją moduły spróbowałem zasilić moduł napięciem 12V (w dokumentacji 3,7V-12V) w wyniku czego pojawił się słup dymu nad układem IL336 i płytka wyłączona z użytku.
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi modułami? Czy lepiej dać sobie spokój?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026

-
Goral64
Czym go najlepiej zastąpić?Robert Błaszczak wrote: Thu May 28, 2020 4:30 pm Przede wszystkim to jeśli chcesz mieć przyzwoitą dokładność to daruj sobie DHT11.

-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Ja sobie chwalę SHT31 szwajcarskiej firmy Sensirion. Jeśli potrzebujesz jeszcze większą dokładność to SHT35. Tyle że musisz zastosować inny soft, bo tu jest komunikacja po I2C.
Specyfikacja serii SHT3x: https://www.sensirion.com/en/environmen ... lications/
Specyfikacja serii SHT3x: https://www.sensirion.com/en/environmen ... lications/
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
Goral64
Po odsunięciu płytki z ESP-01S od płytki z DHT11 o kilkanaście cm temperatura na DHT spadła o 10°C. Czyli nie mogą być tak blisko siebie. Gdybym chciał wykorzystać płytkę DHT pod inny, dokładniejszy czujnik to jaki by się nadawał?

-
xzihen
może sprawdź ją na DHT 22, jest dokładniejszy z tego co się orientuje 
Pozdrawiam