Witam,
Chciałbym zwrócić uwagę na możliwość wykorzystania supli tam gdzie normalnie nie mamy zasięgu wi-fi - mam na mysli duże podwórko.
Pomysł pierwszy - spięcie modułu bramowego z wifi. Nie każada brama znajduję się w zasięgu domowej sieci wifi. I nie każdy chce aby sygnał własnej sieci wifi mógł być łatwo przechwycony z chodnika. Wyklucza to użycie modułu bramowego zamontowanego w obudowie napędu bramy. Jak rozwiązać ten problem? Możemy założyć, że osoba montująca bramę automatyczną jednocześnie montuje domofon/wiedeodomofon którym może sterować bramą. Z tego możemy wywnioskować, że między napędem bramy, a domofonem położone są przynajmniej dwa przewody. Proponuję tak zmodyfikować firmware modułu bramowego, aby był on tylko modułem wykonwaczym, a moduł sterowania znajdował by się w domu w zasiegu wi-fi. Do modułu sterującego podpiety był by domofon (żeby w dalszym ciągu można go było wykorzystywać do otwierania bramy), a do komunikacji pomiędzy modułem sterowania a modułem wykonawczym można by wykorzystać te dwa "odzyskane przewody".
Pomysł drugi - minimalny sygnał wifi odbierany tylko przy samym domu vs chęć uruchomienia kilku modułów wi-fi w ogrodzie. Proponuję zastanowić się nad możliwością uruchomienia modułów ESP8266 w trybie repiter wifi:
https://espressif.com/en/products/softw ... h/overview
Umożliwi to sterowanie modułami na podwórku np. oświetleniem lub bramą w garażu wolnostojącym.
Pomysł trzeci, a w zasadzie prośba (niezwiązane z zasięgiem wi-fi). Czy jest szansa na dodanie wykresów z czujników na stronie www w miejscu skąd można pobrać plik csv z danymi z nich odczytanymi?
Działanie supli poza zasięgiem wifi
-
slawek
Rozwiązanie Twego problemu opisałem tutaj
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
yugodriver
jako, że wpis umieściłem w dziale "Pomysły i koncepcję" proszę o potraktowanie go jako "pomysł" rozwojowy a nie jako prośbę o rozwiązanie mojego problemu. Swój problem rozwiązałem dokładnie w taki sposób jak zaproponował pzygmunt
1. Trzeba stale opłacać kartę sim tak aby cały czas były na niej srodki
2. modem przemysłowy wytrzymujący temperatury -30/+70 kosztuje przynajmniej 1500 PLN. Modemy do uzytku prywatnego nie nadają się do ciągłej pracy i dodatkowo jeszcze w tak skrajnych warunkach( piszę to z własnego doświadczenia)
3. dając takie rozwiązanie rozsiewasz sygnał wi-fi po całej ulicy a chodzi o to aby z ulicy nie był on osiągany (oczywiście mam tu na myśli sprzęt dostepny cywilnie)
To już taniej i szybciej w okno wstawić antenę wi-fi
Proszę o info czy uważacie, ze te 3 pomysły są warte przemyślenia i być może w przyszłości zastanowicie się nad ich wdrożeniem, czy może według Was są one całkowicie bez sensu i nie ma co liczyć na ich implementację
Pozdrawiam
Odnośnie wpisu slawkapzygmunt wrote:Jak jest wolna para to można moduł bramowy umieścić w domu, a sterować z wykorzystaniem właśnie tej wolnej pary.
prosze nie odbierz tego jako krytykę, lecz jako pole od dyskusji. Według mnie pomysł choć łatwy do wykonania nie jest zbyt dobry bo:slawek wrote:Rozwiązanie Twego problemu opisałem tutaj
1. Trzeba stale opłacać kartę sim tak aby cały czas były na niej srodki
2. modem przemysłowy wytrzymujący temperatury -30/+70 kosztuje przynajmniej 1500 PLN. Modemy do uzytku prywatnego nie nadają się do ciągłej pracy i dodatkowo jeszcze w tak skrajnych warunkach( piszę to z własnego doświadczenia)
3. dając takie rozwiązanie rozsiewasz sygnał wi-fi po całej ulicy a chodzi o to aby z ulicy nie był on osiągany (oczywiście mam tu na myśli sprzęt dostepny cywilnie)
To już taniej i szybciej w okno wstawić antenę wi-fi
Proszę o info czy uważacie, ze te 3 pomysły są warte przemyślenia i być może w przyszłości zastanowicie się nad ich wdrożeniem, czy może według Was są one całkowicie bez sensu i nie ma co liczyć na ich implementację
Pozdrawiam
-
slawek
Ale to się tyczy Twojego smartfona który nosisz w kieszeni... jaka karta, jaki modem??? wiesz co to jest tryb hot-spot w smartfonie?
A sygnał rozsiewasz tylko wtedy, gdy włączysz hot- spot aby bramę otworzyć... myślę że kilkanaście sekund... to chyba najbezpieczniejszy tryb dla SUPLI
A sygnał rozsiewasz tylko wtedy, gdy włączysz hot- spot aby bramę otworzyć... myślę że kilkanaście sekund... to chyba najbezpieczniejszy tryb dla SUPLI
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Rozwijając myśl Sławka. Do otwarcia bramy musisz wyjąć telefon. Jak jest włączony hot-spot to moduł bramowy automatycznie połączy się z serwerem
poprzez Twój telefon. Telefon pracuje wtedy trochę jak accesspoint. Minus jest taki, że działa tylko jak telefon jest wystarczająco blisko modułu z ESP. Nie ma tutaj dodatkowego sprzętu czy też dodatkowych kosztów.
*oczywiście telefon == smartfon
poprzez Twój telefon. Telefon pracuje wtedy trochę jak accesspoint. Minus jest taki, że działa tylko jak telefon jest wystarczająco blisko modułu z ESP. Nie ma tutaj dodatkowego sprzętu czy też dodatkowych kosztów.
*oczywiście telefon == smartfon
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
yugodriver
Przepraszam za zwłokę. Ostatnio krucho u mnie z czasem.
Ad. 1
Czytając nie zwróciłem uwagi, że chodzi o smartphone. Cały czas myślałem o połączeniu 24h na dobę. Podłączanie do smartfona (rozwiązanie 1) vs montaż esp8266 (rozwiązanie 2) w domu jest dużo mniej praktyczne bo:
Rozwiązanie 1:
- podjeżdzając do bramy samochodem można spodziewać się problemów z połączeniem pomiędzy esp w silniku bramy, a smartfonem w samochodzie
- za każdym razem trzeba grzebać w telefonie i uruchamiać hot-spot
- tracimy czas. Brama zamknieta, my w samochodzie siedzimy kombinujemy z telefonem, czekamy aż się to wszystko dogada.
- informacja o stanie czujników w takim przypadku mija się z celem. Po co komu informacja o położeniu bramy którą widzi na własne oczy.
- Nie ma możliwości otwarcia bramy gdy my jesteśmy w pracy a tata/brat/szwagier potrzebują wjechać na potwórko żeby cos pożyczyć.
Rozwiązanie 2:
- nie rozsiewam wifi na okolicy
- mogę zasterować niezaleznie od miejsca w którym się znajduję
- brak informacji o stanie bramy - i to jest mało fajne
- podczas używania tego rozwiązania zwróciłem uwagę, że aplikacja nie daje żadnego sygnału zwrotnego czy "przycisk" został nacisniety. Gdyby w momencie naciśniecia "przycisku" smartphone np. zwibrował miałbym pewność, że polecenie ze smartfona zostało wysłane, a nie zawiesił się smartphone lub nie wykrył dotknięcia wyswietlacza.
Podsumowując:
a) czy jest szansa nad rozważaniem wprowadzenia alternatywnego firmwaru do modułu bramowego + modułu odbiornika w domu. Jeśli pomysł uważacie za całkowice zbędny to też jest to jakaś informacja
b) czy zastanowicie się nad opcjonalnym wprowadzeniem wibracji bądz odtworzenia dzwięku w momencie wcisnięcia przycisku w aplikacji?
Ad. 2
czy jest szansa nad rozważaniem wprowadzenia trybu repiter wifi?
Ad. 3
Czy jest szansa na dodanie wykresów z czujników na stronie www?
Pozdrawiam
Ad. 1
Czytając nie zwróciłem uwagi, że chodzi o smartphone. Cały czas myślałem o połączeniu 24h na dobę. Podłączanie do smartfona (rozwiązanie 1) vs montaż esp8266 (rozwiązanie 2) w domu jest dużo mniej praktyczne bo:
Rozwiązanie 1:
- podjeżdzając do bramy samochodem można spodziewać się problemów z połączeniem pomiędzy esp w silniku bramy, a smartfonem w samochodzie
- za każdym razem trzeba grzebać w telefonie i uruchamiać hot-spot
- tracimy czas. Brama zamknieta, my w samochodzie siedzimy kombinujemy z telefonem, czekamy aż się to wszystko dogada.
- informacja o stanie czujników w takim przypadku mija się z celem. Po co komu informacja o położeniu bramy którą widzi na własne oczy.
- Nie ma możliwości otwarcia bramy gdy my jesteśmy w pracy a tata/brat/szwagier potrzebują wjechać na potwórko żeby cos pożyczyć.
Rozwiązanie 2:
- nie rozsiewam wifi na okolicy
- mogę zasterować niezaleznie od miejsca w którym się znajduję
- brak informacji o stanie bramy - i to jest mało fajne
- podczas używania tego rozwiązania zwróciłem uwagę, że aplikacja nie daje żadnego sygnału zwrotnego czy "przycisk" został nacisniety. Gdyby w momencie naciśniecia "przycisku" smartphone np. zwibrował miałbym pewność, że polecenie ze smartfona zostało wysłane, a nie zawiesił się smartphone lub nie wykrył dotknięcia wyswietlacza.
Podsumowując:
a) czy jest szansa nad rozważaniem wprowadzenia alternatywnego firmwaru do modułu bramowego + modułu odbiornika w domu. Jeśli pomysł uważacie za całkowice zbędny to też jest to jakaś informacja
b) czy zastanowicie się nad opcjonalnym wprowadzeniem wibracji bądz odtworzenia dzwięku w momencie wcisnięcia przycisku w aplikacji?
Ad. 2
czy jest szansa nad rozważaniem wprowadzenia trybu repiter wifi?
Ad. 3
Czy jest szansa na dodanie wykresów z czujników na stronie www?
Pozdrawiam
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
To jest trochę sztuka dla sztuki. Można to rozwiązać przy pomocy reapetera albo umieszczenia ESP w domu prowadząc przewody sterujące do bramy.czy jest szansa nad rozważaniem wprowadzenia alternatywnego firmwaru do modułu bramowego + modułu odbiornika w domu. Jeśli pomysł uważacie za całkowice zbędny to też jest to jakaś informacja
Kombinowanie "własnego mostu" przekroczy koszty kopienia gotowego rozwiązania
Tak. Będzie w kolejnej wersji taka funkcja. W Androidzie chyba jeszcze dzisiaj.czy zastanowicie się nad opcjonalnym wprowadzeniem wibracji bądz odtworzenia dzwięku w momencie wcisnięcia przycisku w aplikacji?
To samo co wyżej. Są gotowe rozwiązania, których można użyć.czy jest szansa nad rozważaniem wprowadzenia trybu repiter wifi?
Będą w aplikacji. Tu masz wizualizacjeCzy jest szansa na dodanie wykresów z czujników na stronie www?
viewtopic.php?f=9&t=80
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
0xFF
Inna koncepcja, bez sieci i SUPLI:
Zrobić moduł bramy na RPI-3, w samochodzie umieścić beacon (kostka z modułem bluetooth LE za kilka $).
Na RPI skanujemy w poszukiwaniu naszego beacon-a. Nasz samochód w pobliżu - brama otwiera się.
Zrobić moduł bramy na RPI-3, w samochodzie umieścić beacon (kostka z modułem bluetooth LE za kilka $).
Na RPI skanujemy w poszukiwaniu naszego beacon-a. Nasz samochód w pobliżu - brama otwiera się.