Esp8266 jako reset np. routera

Grzegorz K.

Pomocy!
Jak zrobić za pomocą esp8266 oraz przekaźnika układ którym mógłbym zresetowac router. Coś jak przycisk otwierania rolet tylko odwrotnie, który odcina zasilanie na powiedzmy 2-3 sekundy po czym ponownie go załącza.

Problem w tym że ten układ korzysta z wifi tego urządzenia.
Ma może ktoś jakieś pomysły.
Jeśli esp8266 będzie połączony z supla przekaźnik załączony-w tym momencie jeszcze jest Wi-Fi natomiast w chwili uruchomienia przycisku przez supla klient przekaźnik wyłączy router(wifi znika) i w tym momencie przekaźnik musiał by się załączyć.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Użyj firmware-u do modułu bramowego. Ustawiasz tam
czas na 2sek. i sprawa załatwiona
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Grzegorz K.

Tak zygmunt tylko ja potrzebuje żeby był cały czas stan wysoki a na 2 sek niski aby rozłączylo przekaźnik. Dokładnie odwrotnie jak w module bramy.

Ustawiam na 2 sek Ale przekaźnik się wtedy załącza a ja potrzebuje aby się rozlaczal.
Chyba że nie zatrybiłem czegoś to z góry przepraszam.
kris.gie
Has thanked: 1 time

Czyli podłączasz pod styki NC przekaźnika, sygnał z ESP rozłącza przekaźnik na określony w cloudzie czas.
Espablo

Grzegorz K. wrote: Sun Jan 22, 2017 8:04 pm Tak zygmunt tylko ja potrzebuje żeby był cały czas stan wysoki a na 2 sek niski aby rozłączylo przekaźnik. Dokładnie odwrotnie jak w module bramy.

Ustawiam na 2 sek Ale przekaźnik się wtedy załącza a ja potrzebuje aby się rozlaczal.
Chyba że nie zatrybiłem czegoś to z góry przepraszam.
Urzyj przekaźnika, który ma styki NC czyli normalnie zwarte. Podczas załączenia przekaźnika styki te zostaną rozwarte.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
Grzegorz K.

Świeżak jestem, czyli mamy 2 rodzaje przekaźników w stanie niskim zwarte oraz rozwarte :D :D jarze teraz
Espablo

Grzegorz K. wrote: Sun Jan 22, 2017 8:38 pm Świeżak jestem, czyli mamy 2 rodzaje przekaźników w stanie niskim zwarte oraz rozwarte :D :D jarze teraz
Nie, chodzi o to, że jeden przekaźnik może mieć 2 pary styków. Zobacz na zdjęciu.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
Grzegorz K.

DZIAŁA !! dzięki wszystkim za pomoc ;) ;)
wsosniak
Been thanked: 1 time

pzygmunt wrote: Sun Jan 22, 2017 6:53 pm Użyj firmware-u do modułu bramowego. Ustawiasz tam
czas na 2sek. i sprawa załatwiona
ja to zrobiłem bardzo podobnie : wgrałem multiboard do sonoffa, ustawiłem go jako OTWIERANIE DRZWI, na wyjściu sonoffa przekaźnik …… i działa super. Mogę ustawić restart routera w harmonogramie w cloudzie, albo go restartować z aplikacji . Ale jedna rzecz mi się nie podoba (marudzę teraz :) ) : w aplikacji mam kanał o nazwie RESTART ROUTERA (to jest ok ) , ale ikonka to otwarte drzwi , i po prawej pojawia się przycisk OTWÓRZ. No ani te drzwi ani przycisk OTWÓRZ jakoś mi nie pasują do restartu (czegokolwiek , to nie musi być router) . Fajnie byłoby aby w cloudzie była dostępna nowa funkcja RESTART która działałaby tak samo jak OTWIERANIE DRZWI ale miałaby inną ikonkę i przycisk o nazwie RESTART.

I tu ukłon z prośbą w kierunku @pzygmunt-a :)
wojtas567

A masz tam na liście automat schodowy?
jeżeli tak to wybierz go z listy ustaw na 2s i będzie git.
Pozdrawiam
Wojtek

Return to “Pomoc”