Supla a KNX

Jerry91122

Cześć wszystkim właśnie wróciłem z targów DOM INTELIGENTNY. I mam do was pytanie w czym KNX jest lepszy od SUPLA? Tak wiem, że KNX jest bardziej kierowany raczej do budynków wielkopowierzchniowych. Ale była też mowa o instalacjach w domach jednorodzinnych. Tak jak popatrzyłem co maja do zaoferowania inni producenci i w porównaniu do supli to powiedziałbym że szału nie ma.

Pozdrawiam
W domku: sonoff, ROW-01, SRW-03, Supla Gate, ROW-07
pzygmunt
Been thanked: 59 times

https://pl.wikipedia.org/wiki/KNX

Supla oparta jest o WiFi.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
eZekiel

W zasadzie Supli z KNX nie ma nawet sensu porównywać. Są to zupełnie inne pieniądze i możliwości. Jerry, jeśli myślisz, że szału nie ma z tym, co oferuje KNX, to pewnie targi nie popisały się z wystawami.

Nie znaczy to, że Supla jest zła, sam jej używam u siebie, ale głównie ze względu na to, że mieszkanie kupiłem wykończone i chciałem uniknąć rycia w ścianach bruzd na nową instalację elektryczną i logiczną.

Pierwsza, podstawowa różnica to stabilność działania (co logiczne w przypadku połączeń przewodowych). Uniwersalność, kompatybilność z wszelakimi sposobami komunikacji, wsparcie setek producentów osprzętu, elementów wykonawczych, sensorów, itp., itd.

Do tego możliwość integracji wszystkiego w jeden, spójny system z interfejsem graficznym zrobionym pod indywidualne gusta klientów daje niesamowite pole do popisu. Nie masz kilkunastu aplikacji do obsługi urządzeń różnych producentów w domu, a zamiast tego jedną aplikację z designem, jaki Ci odpowiada i z niej uruchomisz wszystko: włączysz ulubiony film na telewizorze w salonie, rolety automatycznie stworzą stosowną atmosferę, obniży się poziom oświetlenia sufitowego, a gdy będziesz przysypiał i stwierdzisz, że jednak idziesz się położyć, to w tej samej aplikacji przełączysz odbiornik na ten umieszczony w sypialni, rolety i oświetlenie wrócą do poprzedniego stanu i nie musisz się martwić o wyłączenie urządzeń w salonie. Rano automatycznie zaparzy Ci się kawa i włączy ulubiona stacja radiowa czy inny spotify w kuchni i jadalni. A jak będziesz wracał do domu z pracy, system zadba o to, aby brama wjazdowa i garażowa były otwarte w odpowiednim momencie, oświetlenie w domu zapalone według preferencji, a w TV będzie odtwarzany ulubiony kanał. I to tylko promil możliwości, bo w zasadzie wszystko zależy głównie od wyobraźni i poziomu wiedzy integratora.
Last edited by eZekiel on Sat Dec 01, 2018 1:04 pm, edited 1 time in total.
Jerry91122

Jeśli chodzi o stabilność masz rację kabel to kabel. Jednak oglądając możliwości integracji google home(google hub), wydaje mi się że dla zwykłego zjadacza chleba Supla+GHome w zupełności wystarczy. Dlatego czekam na integracje Supli z google. Odnośnie pisania indywidualnego interfejsu,myślę że jeden znany interfejs(jak android) jest bardziej zrozumiały i przejrzysty. Miałem okazje wymienić kilka zdań z intergratorem i doszliśmy do wspólnego wniosku: że KNX zawsze będzie miał przewagę w stabilności i indywidualności i będzie stosowany w rezydencjach, a w szczególności obiektach wielkopowierzchniowych i tam gdzie są duże pieniądze. Natomiast Supla będzie dla domów jednorodzonych i mieszkań.
W domku: sonoff, ROW-01, SRW-03, Supla Gate, ROW-07
missim

Zawsze mnie bawi w opisach KNX jak to system zaparzy mi rano kawę, no chyba że się mylę i ktoś mi to wreszcie wytłumaczy, że tak będzie :D
dawidd
Been thanked: 1 time

Nie zaparzy
Chyba ze masz badziewny ekspres przelewowy to może zaparzyć, bo go po prostu włączy o ustalonej godzinie, ale do tego można użycz zwykłego zegara z funkcja start stop które są w wielu takich ekspresach.
Jeśli masz normalny ekspres ciśnieniowy z młynkiem to nie ma szans żeby zaparzył, może co najwyżej włączyć. Obecnie każdy ekspres sie na początku płuczę wiec musiał by ci fizycznie podstawić filiżankę po przepłukaniu ekspresu, a to potrafią już tylko automaty przemysłowe na stacjach benzynowych i to tez nie profesjonalne tylko wydziwiane, bo pod profesjonalne trzeba samemu podstawić kubek
missim

dawidd wrote: Sat Dec 01, 2018 5:19 am Nie zaparzy
Chyba ze masz badziewny ekspres przelewowy to może zaparzyć, bo go po prostu włączy o ustalonej godzinie, ale do tego można użycz zwykłego zegara z funkcja start stop które są w wielu takich ekspresach.
Jeśli masz normalny ekspres ciśnieniowy z młynkiem to nie ma szans żeby zaparzył, może co najwyżej włączyć. Obecnie każdy ekspres sie na początku płuczę wiec musiał by ci fizycznie podstawić filiżankę po przepłukaniu ekspresu, a to potrafią już tylko automaty przemysłowe na stacjach benzynowych i to tez nie profesjonalne tylko wydziwiane, bo pod profesjonalne trzeba samemu podstawić kubek
To był sarkazm dawidd, bardziej chodziło mi o odpowiedź eZekiel-a ;)
wojtas567

missim wrote: Wed Dec 05, 2018 6:25 pm
sarkazm czy nie ale zwróć uwagę, że większość firm w ten sposób się reklamuje włączysz światło itp ... a nawet ekspres zrobi Ci poranną kawę zanim wstaniesz.
Pozdrawiam
Wojtek
missim

wojtas567 wrote: Wed Dec 05, 2018 6:36 pm
missim wrote: Wed Dec 05, 2018 6:25 pm
sarkazm czy nie ale zwróć uwagę, że większość firm w ten sposób się reklamuje włączysz światło itp ... a nawet ekspres zrobi Ci poranną kawę zanim wstaniesz.
Zgadzam się z Tobą w stu procentach i dlatego bardziej liczyłem na eZekiela, który w tym wątku rozwinął skrzydła i poszalał na temat KNX-a :D
ZYSKA

pzygmunt wrote: Sat Nov 17, 2018 4:14 pm https://pl.wikipedia.org/wiki/KNX

Supla oparta jest o WiFi.
..., a gdyby tak jakaś bramka Supli do integracji z KNX?
Zainstalowane:
- Supla (iOS) 24.12.01
- Supla Cloud 2.3.27 (QNAP QTS 5.2.2; ContainerStation 3.0.9.1038 [2.1.6/2.3.12])
- Zamel MEW-01 (2.8.1).
:mrgreen:

Return to “Ogólna dyskusja”