Jaki napęd do bramy przesuwnej

Awatar użytkownika
Duch__
Posty: 579
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

śr paź 24, 2018 9:37 am

Koledzy, potrzebuje porady odnośnie zakupu napędu do bramy przesuwnej.
Waga bramy: około 200kg
Długość bramy - 3m + 1,5 m przeciwwaga
Brama w czasie otwierania zachodzi na światło furtki, więc potrzebny styk blokujący możliwość otwarcia bramy w momencie gdy furtka jest otwarta (przewidywany kontaktron NC lub NO na furtce).
Mile widziany styk na fotokomórki, a nie w formie jakieś magistrali tylko normalnego styku zwarty / rozwarty. Nie chce się ograniczać do urządzeń jednego producenta.
Sterowanie z jednego klawisza tj. Otwieranie-Stop-Zamykanie na podstawie zwarcia lub rozwarcia styku, by można to było podłączyć pod Suplę.

Jaki napęd do bramy polecacie spełniający powyższe kryteria.
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1027
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

śr paź 24, 2018 9:41 am

Ostatnio zamontowałem u siebie taki automat:
http://eltak.pl/automaty-do-bram-przesu ... netic.html

Tani, spore możliwości regulacyjne, programowe, no i masz coś takiego jak revers.
Jakby Ci kontaktron nawalił, a furka będzie otwarta to brama cofnie się po napotkaniu przeszkody.
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
roman0027
Posty: 10
Rejestracja: śr paź 24, 2018 6:30 pm

czw paź 25, 2018 9:45 pm

jak masz kase beninca bull 8 duzo funkcji mocny napęd przy tej wadze żadna zima nie straszna
Awatar użytkownika
Duch__
Posty: 579
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

pn paź 29, 2018 1:31 am

Zdecydowałem się na FAAC 740 ze względu na mnogość inputów.
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
jaco
Posty: 4
Rejestracja: śr paź 31, 2018 2:23 pm

pn lis 19, 2018 5:16 pm

Ja z kolei mam BFT Deimos i też bardzo sobie chwalę. Szybki i sprawny napęd. No i po wykonaniu telefonu z prośbą o przybycie montaż bardzo fachowy i wcale nie takie drogi (napęd włoski, odradzam natomiast chińczyki).
Awatar użytkownika
Duch__
Posty: 579
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

pn lis 19, 2018 9:31 pm

Ja montowałem wszystko sam.
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
jaco
Posty: 4
Rejestracja: śr paź 31, 2018 2:23 pm

pn gru 10, 2018 6:07 pm

Dajcie znać jak wam to działa.Ja w swoim BFT też mam opcje na WIFi
Wygląda taki system na duże ułatwienie.
Dajcie sygnał jak konfiguracja się powiedzie, może i ja podejmę próbę rozwiązania tego po sieci.
Simono
Posty: 322
Rejestracja: pn wrz 17, 2018 5:26 pm

pn gru 10, 2018 7:38 pm

Koledzy podepnę się pod temat przymierzam się na wiosnę do zakupu i montażu napędu do bramy przesuwnej. Brama ma około 5m plus 2m przeciwwaga, waga jej podobno około 350-400 kg. Napęd oczywiście ma być spięty poprzez jakiś moduł z Suplą. Dobrze byłoby gdyby docelowo był możliwy stan pośredni Supli i opcja furtki. Czy FAAC 740 będzie najlepszą opcją czy tez polecicie coś innego?
akir
Posty: 111
Rejestracja: śr lis 07, 2018 7:17 pm

pn gru 10, 2018 8:33 pm

Ja do 8m używam napędów somfy, napęd garażowy, furtka(wpięta pod sterownik bramy wjazdowej). Plusem jest pilot 4 kanałowy jednym pilotem otwierasz bramę wjazdową, garaż, oświetlenie, oraz łapę furtki. Wszystko połączone z suplą działa prawidłowo i przyjemnie.
enzoaw
Posty: 13
Rejestracja: pn maja 21, 2018 10:39 am

wt gru 11, 2018 10:18 am

Polecam w furtce użyć elektrozaczepu z czujnikiem otwarcia (wyeliminujesz montaż dodatkowego kontaktronu, większość napędów, ma wyprowadzenie na "STOP" - wystarczy podpiąć do szyny napędu, sprawdza się również w komunikacji z Yunshan gate module - furtka otwarta - zamknięta - otwieranie jej z telefonu oraz przycisku na słupku do otwierania elektrozaworu od wnętrza podwórka.

:)
ODPOWIEDZ