Co mogę zautomatyzować z Supla?

Teves

To mój pierwszy post i chciałbym się przywitać ze wszystkimi :)

Na projekt trafiłem poprzez Allegro bo szukałem sterowania bramą przez WiFi, I jest pod wrażeniem !!!
Jeśli dobrze rozumiem całość to w uproszczeniu w tej chwili Supla to server ( własny bądź w chmurze) który umożliwia sterowanie "przekaźnikami" za pomocą smartfona po sieci WIFI. Ale jaki jest dalszy kierunek rozwoju? Doczytałem o "schematach zdarzeń" czy to oznacza, że np. gdy ktoś naciśnie domofon to włącz światło przed wejściem, zrób zdjęcie i wyślij na DropBox?
Czy w oparciu o supla będzie można np. zbudować automatykę np. podlewania ogrodu, sterowania buforem ciepła etc. czyli zintegrować klika czujników i elementów wykonawczych w oczekiwaną przez nas logikę ?

A ponieważ jestem laikiem to jeszcze jedno dlaczego WiFi które potrzebuje dużo prądu a nie ZigBee?

Teves
pzygmunt
Been thanked: 59 times

WiFi w myśl koncepcji internetu rzeczy.
Poza tym, przeciętny Kowalski rozumie co to jest WiFi ;)
Będą wyzwalacze, sceny itp. tak więc będzie można zbudować kompletne rozwiązanie automatyki budynkowej.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
0xFF

WIFI pozwala zbudować system w oparciu o tanie podzespoły. Już za kilkadziesiąt złotych możemy rozpocząć przygodę ze "smart-home".
Technologicznie ZigBee to dużo lepszy wybór, ale wymaga jednostki centralnej (gateway), a ceny podzespołów wykonawczych są odpowiednio wyższe.

Return to “Ogólna dyskusja”