Zamek do drzwi - jaki moduł/soft do supli - jakieś pomysły?

mareks6

Witam wszystkich,

dla testów kupiłem w chinach zamek do drzwi z tej oferty:

https://www.aliexpress.com/item/DC-10V- ... 4c4dRaVJPC

Szukałem jakiś zamek, który nie opiera się o elektrozaczep gdyż takie elektromagnetyczne zamki by były otwarte muszą mieć cały czas podawane zasilanie.

Ten jest oparty o silnik i dwie scalone krańcówki/kontaktrony w obudowie SOT23 na PCB, dzięki czemu po otwarciu pobiera znikomy prąd. Docelowo ma on działać wraz z szyfratorem oraz suplą.

Fabrycznie zamek ma dodatkowy kontaktron który wykrywa gdy drzwi zostaną zamknięte i z automatu wtedy zawsze zamek zamyka. Jako. że chcę otwierać drzwi szyfratorem lub suplą, a zamykać je tylko na życzenie poprzez dodatkowy przełącznik dzwonkowy lub suplę, troszkę go przerobiłem (dodałem jeden przekaźnik bistabilny) . Szyfrator do otwierania i przełącznik dzwonkowy do wymuszenia zamknięcia działa bardzo dobrze, jednak nie wiem jak tu zaadoptować suplę.

Sygnały jakie potrzebuję to

1. +12V (chyba najlepiej przez przekaźnik) w celu otwarcia zamka
2. +12V (także przekaźnik) w celu zamknięcia zamka

Jak widać trzeba tu 2 kanały. Teoretycznie wystarczył by jeden taki krótki impuls jak do otwierania bramy i poprzez wolne złącza przekaźnika mógłbym zmieniać na przemian gdzie ma iść impuls (otwarcie lub zamknięcie), ale wtedy dochodzi sytuacja zapętlenia - zbyt długi impuls by wciągu np sekundy zdążył kilka razy otworzyć i zamknąć zamek, a stan końcowy byłby losowy...

Sprawdzanie czy zamek jest otwarty lub zamknięty mogę zrealizować poprzez tą scalona krańcówkę na PCB (w chwili zamknięcia zamka, na jednej z nóżek pojawia się masa)

Jakieś pomysły?

Poniżej zdjęcie tego co mam
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Duch__
Been thanked: 6 times

Kupiłbyś zwykły elektrozaczep NC + zasilacz + YOUNSHAN + przycisk + zestaw gałko-klampka i o wiele mniej problemów, a nie jakiś takie wydziwianie za 14 dolarów. Kasa wyrzucona w błoto. A jak chcesz by elektrozaczep był cały czas otwarty bez podawania zasilania to kup sobie elektrozaczep rewersyjny NO.
mareks6

:lol: :shock: :lol:

Czytałeś do końca o czym ja pisałem i przemyślałeś to co Ty piszesz? Twoją wypowiedź odbieram jakbyś chciał mnie zjechać z góry do dołu, ale ostatnie zdanie uświadomiło mi, że chyba jednak nie masz zbyt dużo doświadczenia z zamkami elektromagnetycznymi.

Pisałem, że chodzi o zamek, który pobiera prąd tylko w chwili otwierania bądź zamykania, dlatego zamówiłem ten z silnikiem gdyż ma on praktycznie same zalety w przypadku wykorzystywania go jako zamek a nie jako zamykanie drzwi klamką.

W moim przypadku mam na posesji 4 drzwi do warsztatów/pomieszczeń gospodarczych, które na dobę są ok 10h zamknięte (nocą), a reszta otwarte. Podkreślam, że chodzi o zamek w drzwiach, a nie klamkę której używa się do samego otwierania/zamykania drzwi.
Wyobraź sobie, że zastosuję ten rewersyjny elektrozaczep NO i będę go miec włączony 10 godzin na dobę w celu uniemożliwienia wejścia tam osobom niepowołanym. Raz, że przy kilku takich zaczepach rachunek za prąd by mi szybko naskakał, to dwa, że najprawdopodobniej musiałbym od razu całą ciężarówkę tych zamków kupić, bo one nie są przeznaczone do tak długiego ciągłego działania i najzwyczajniej by się z czasem uzwojenia w elektromagnesie przegrzewały i paliły.

Druga sprawa jest taka, że ten zamek od chińczyka kosztował 37$ z przesyłką i nie uważam, że te pieniądze za sztukę poszły w błoto - jak w pierwszym poście pisałem, sprawuje się on z szyfratorem do otwierania i przyciskiem dzwonkowym (po drobnej modyfikacji) do zamykania bardzo dobrze i jedyne czego mi brakuje to podłączenie do supli, bym mógł czasami w domu sprawdzić czy wszystkie drzwi zostały zamknięte "na klucz", a jeśli nie to zdalnie to zrobić.

Temat zamka był już niejednokrotnie na forum poruszany i wiem, że sporo osób szukało jakiegoś dobrego rozwiązania, poza zaczepem (trafiłem na wątki przypadkiem i teraz już nie umiem ich znaleźć).

Tutaj chińczyk niejako podał nam na tacy mechanikę wraz ze sterowaniem i wystarczy je troszkę zmodyfikować by był to idealny ZAMEK do drzwi sterowany z poziomu supli.

Temat tegoż zamka poruszyłem na forum, gdyż jak się to mówi "co dwie głowy to nie jedna" i myślałem, że może ktoś szybciej wpadnie na pomysł jak rozwiązać tą kwestię niż ja sam. Brak odpowiedzi, nie oznacza dla mnie, że sobie to odpuszczam - dam sobie radę sam, ale po prostu okrężną drogą z zastosowaniem softu gate w module ESP na zewnątrz zamka oraz małej dodatkowej płytki z tiny13 w celu odpowiedniego wysterowania samej elektroniki fabrycznej z tego zamka.

Dla kogoś kto programuje same moduły ESP, obeszło by się pewnie bez dodatkowego mikrokontrolera, bo to co ja zrobię w bascomie i wgram do tiny, on by pewnie napisał bezpośrednio pod moduł ESP, ale ja niestety nie siedzę w tym środowisku i jestem skazany iśc na około.
Duch__

mareks6 wrote: Wed Nov 21, 2018 6:00 pm :lol: :shock: :lol:

Czytałeś do końca o czym ja pisałem i przemyślałeś to co Ty piszesz? Twoją wypowiedź odbieram jakbyś chciał mnie zjechać z góry do dołu, ale ostatnie zdanie uświadomiło mi, że chyba jednak nie masz zbyt dużo doświadczenia z zamkami elektromagnetycznymi.
Tak czytałem twoją wypowiedź. Ciekawi mi że ty masz doświadczenie i wybrałeś takie cuś....
mareks6 wrote: Wed Nov 21, 2018 6:00 pm Pisałem, że chodzi o zamek, który pobiera prąd tylko w chwili otwierania bądź zamykania, dlatego zamówiłem ten z silnikiem gdyż ma on praktycznie same zalety w przypadku wykorzystywania go jako zamek a nie jako zamykanie drzwi klamką.

W moim przypadku mam na posesji 4 drzwi do warsztatów/pomieszczeń gospodarczych, które na dobę są ok 10h zamknięte (nocą), a reszta otwarte. Podkreślam, że chodzi o zamek w drzwiach, a nie klamkę której używa się do samego otwierania/zamykania drzwi.
Wyobraź sobie, że zastosuję ten rewersyjny elektrozaczep NO i będę go miec włączony 10 godzin na dobę w celu uniemożliwienia wejścia tam osobom niepowołanym. Raz, że przy kilku takich zaczepach rachunek za prąd by mi szybko naskakał, to dwa, że najprawdopodobniej musiałbym od razu całą ciężarówkę tych zamków kupić, bo one nie są przeznaczone do tak długiego ciągłego działania i najzwyczajniej by się z czasem uzwojenia w elektromagnesie przegrzewały i paliły.
Ile według Ciebie pobiera prądu taki elektrozaczep typu NO? Nie wiesz?? To Cię uświadomię: 300mA, TAK! 300mA przy 12V w stanie ciągłego podawania napięcia i uwierz mi, nie spali się bo w stosunku do elektrozaczepu typu NC, elektrozaczep typu NO przystosowany jest do pracy ciągłej pod napięciem. Nie spotkałem się w moim 8 letnim doświadczeniu w pracy by elektrozaczep NO spalił się z powodu ciągłego podawania zasilania. NC owszem. Nie wiesz czym się zajmuję na co dzień więc nie musisz mnie obrażać. A dodam tylko tyle że jednym z moich obowiązków służbowych jest właśnie dobór i montaż takiego sprzętu na obiektach o podwyższonej klasie ryzyka.

Dodam jeszcze cytaty z kilku wybranych stron w google:
Normalnie zamknięte (NC), podanie napięcia otwiera elektrozaczep. Niektóre nodele również przystosowane do pracy ciągłej.

Normalnie otwarte rewersyjne (NO), podanie napięcia zamyka elektrozaczep, zdjęcie napięcia otwiera elektrozaczep. Przystosowane do pracy ciągłej
Rygiel rewersyjny [tutaj model] z wbudowanym czujnikiem sygnalizacji stanu położenia zapadki zamka, normalnie otwarty (NO), otwarty bez prądu, zamknięcie następuje po podaniu napięcia. Elektrozaczep do pracy ciągłej.
Ale kolega się zna lepiej...
mareks6

Nie piszę że znam się lepiej i nie miałem zamiaru Cię obrażać ale weź pod uwagę że ja tak samo odebrałem twoją pierwszą wypowiedź. Tak więc, myślę że to czyste nieporozumienie i przepraszam.

Wracając do tematu - 300mA, czyli w, skrócie - o zgrozo. Chyba nie powiesz że to mało? Z uwagi na rosnące ceny prądu, oraz coraz to większe na niego zapotrzebowanie liczę w domu każdy mA, a tu przy jednym takim zaczepie mam ich już 300...
Nie będę tu kalkulować zużycia rocznego kilku takich zamków bo nie o tym temat.
Duch__

To policzę za Ciebie

Przyjmując że urządzenie pobierze łącznie 18396W przy zasilaniu 12V co w odniesieniu do 230V wynosi 1247W (uwzględniając sprawność zasilacza na poziomie 70%) i zakładając że 1kWh kosztuje Cię 0.65 zł to zapłacisz wg. moich obliczeń po roku ciągłej pracy aż 81 groszy per elektrozaczep :lol:
mareks6

nie wiem skąd wziąłeś te wartości. Rozumiem, że przeliczenie mocy z prądu stałego na zmienny może nie być 1:1, ale chyba nie jest to aż taka różnica jaką wskazałeś. Tym bardziej że u Ciebie moc pobrana z sieci jest mniejsza niż oddana, a tymczasem w skutek właśnie sprawności powinno być na odwrót, a w idealnym układzie to samo na we i wy (sprawność nieosiągalna - 100%). Jak już uparcie chcesz liczyć, to ja to rachuję tak:

0,3A x 12V = 3,6W

3,6W x 8h na dobę x 365 dni w roku = 10512Wh = 10,512kWh

To wartość teoretyczna gdyby przelicznik zmienny 230 na stały 12 była 1:1, a więc sprawność zasilacza 100%

Przy sprawności jak przyjąłeś 70% wychodzi ok 15kWh pobranych rocznie na jeden zamek. Ja mam ich 4, więc wychodzi 60kWh

60kWh x 0,65 = 39zł rocznie

Gdyby teraz z każdą rzeczą tak samo rozumować, że to tylko te 40zł to się trochę nazbiera. I po co skoro można zrobić coś by koszty były dosłownie groszowe, gdyż coś będzie pobierać prąd tylko podczas przechodzenia ze stanu zamknięty na otwarty i na odwrót + znikomy prąd jaki pobiera elektronika?
michael

Odświeżę temat zamka :)
Czy ktoś ma gotowy soft do sterowania silniczkiem krokowym?
Fajnie byłoby móc wykorzystać do tego funkcję otwieranie drzwi, tak jak to jest w sterowniku bramy krok po kroku. Najlepiej pod WeMos D1 mini :)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Return to “Pomoc”