Witam
Mam pytanie, pewnie dla wielu śmieszne, ale może ktoś odpowie
Co daje stworzenie swojego serwera supli na raspberry pi, zamiast używanie oficjalnego supla cloud ?
Czy chodzi tylko o zachowanie funkcjonalności gdy powiedzmy braknie internetu, czy chodzi o coś więcej?
Czy z własnym serwera z suplą, można podpiąć się kablami, żeby sterować przekaźnikami i miec wiele czujników pomijając ESP8266?
Będę wdzięczny za objaśnienie, może jakieś linki które poruszają ten watek
Co daje Serwer Supla na Raspberry ?
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Jak chcesz być niezależny od internetu.dawidd wrote: Thu Nov 22, 2018 8:33 pm Czy chodzi tylko o zachowanie funkcjonalności gdy powiedzmy braknie internetu, czy chodzi o coś więcej?
Raspberry może być jednocześnie urządzeniem wykonawczym (takim ESP) i serwerem.dawidd wrote: Thu Nov 22, 2018 8:33 pm Czy z własnym serwera z suplą, można podpiąć się kablami, żeby sterować przekaźnikami i miec wiele czujników pomijając ESP8266?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
dawidd
- Been thanked: 1 time
A czy sa jakieś instrukcje na forum jak poza postawieniem supli na malinie podpiąć np urządzenia wykonawcze czujniki temperatury itp?
Poniewiera mi sie jedno Raspberry pi 3 i dlatego kręcę się kolo tematu, ale jak na razie to średnio widzę sens, bo internet mam dość stabilny. No chyba ze dalo by rade zrezygnować z większości esp i rozciągnąć wszystko na kablach to byłby jakiś argument. Ale czy to wszystko co daje własny serwer?
Poniewiera mi sie jedno Raspberry pi 3 i dlatego kręcę się kolo tematu, ale jak na razie to średnio widzę sens, bo internet mam dość stabilny. No chyba ze dalo by rade zrezygnować z większości esp i rozciągnąć wszystko na kablach to byłby jakiś argument. Ale czy to wszystko co daje własny serwer?