Licznik energii elekrycznej

Simono
Posty: 327
Rejestracja: pn wrz 17, 2018 5:26 pm

czw lis 08, 2018 5:15 pm

Z nie cierpliwością czekam na sprzęt i soft. Mam nadzieję, że cena za sprzęt nie będzie powalająca.
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1166
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

czw lis 08, 2018 8:02 pm

NIe no czemu ja wcześniej tego nie widziałem. Już to chcę @!
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1166
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pt lis 09, 2018 11:11 am

czy pomiar jest związany z ACS712 ?
Awatar użytkownika
o_rany
Posty: 250
Rejestracja: śr lis 14, 2018 5:32 pm
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontaktowanie:

czw lis 22, 2018 4:13 pm

Zadam pytanie w taki sposób: jeśli chodzi o sprzęt to czy wystarczy Sanoff Basic jako liczydło impulsów? Chyba po stronie serwera będzie obliczanie taryfy zgodnie z czasem taryfy przy G12.
W moim przypadku gdzie mam ogrzewanie elektryczne i do pieca podlicznik z wyjściem impulsowym byłoby to genialne rozwiazanie.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7960
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw lis 22, 2018 6:53 pm

o_rany pisze:
czw lis 22, 2018 4:13 pm
Zadam pytanie w taki sposób: jeśli chodzi o sprzęt to czy wystarczy Sanoff Basic jako liczydło impulsów? Chyba po stronie serwera będzie obliczanie taryfy zgodnie z czasem taryfy przy G12.
W moim przypadku gdzie mam ogrzewanie elektryczne i do pieca podlicznik z wyjściem impulsowym byłoby to genialne rozwiazanie.
Obecnie nie wspieramy taryf, cenników itd, ale będziesz mógł sobie pobrać dane i policzyć sam.
Póki co tylko jedna stawka.
Co do sprzętu.
Liczyć energię elektryczną będzie można na dwa sposoby.
1 - zliczanie impulsów... po porostu przesyłasz do clouda aktualną liczbę impulsów, a serwer przeliczy to na jednostki. Mnożnik określasz w clodzie.
2 - pomiar szczegółowy... tu możesz przesłać szereg parametrów opisanych w tej strukturze:
https://github.com/SUPLA/supla-core/blo ... oto.h#L906

Co do liczników wody i gazu to obowiązuje tylko zliczanie impulsów. Serwer przeliczy je na jednostki.
Awatar użytkownika
o_rany
Posty: 250
Rejestracja: śr lis 14, 2018 5:32 pm
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontaktowanie:

czw lis 22, 2018 7:49 pm

Dzieki, to naswietla duzo....
Czyli moge zrobic tak.....

-o zadanej godzinie wyslac ilosc impulsow jako licznik nr 1 (dzienny) i wyzerowac licznik lokalny jeśli po stronie CLOUDA bedą sumowane poprzednie stany.
-o zadanej godzinie wyslac ilosc impulsow jako licznik nr 2 (nocna trayfa) i wyzerowac jak wyzej

W CLOUD mbede mial dwa liczniki choc w domu bedzie jeden.
Ilosc impulsow przelicze na grosze i taką wartosc wstawię w CLOUD- wyjdzie w zlotowkach.

Da sie tak wykombinowac?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7960
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw lis 22, 2018 8:07 pm

Po stronie urządzenia musisz pamiętać impulsy. Wysyłasz bieżącą wartość jak coś dojdzie. Tu masz działający przykład:
https://github.com/SUPLA/supla-espressi ... _counter.c
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2222
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

czw lis 22, 2018 9:04 pm

pzygmunt pisze:
czw lis 22, 2018 8:07 pm
... Tu masz działający przykład:
https://github.com/SUPLA/supla-espressi ... _counter.c
Ale z cloudem 2.3?
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1166
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

czw lis 22, 2018 9:32 pm

pzygmunt pisze:
śr sie 22, 2018 4:34 pm
wojtas567 pisze:
śr sie 22, 2018 4:18 pm
pzygmunt pisze:
śr sie 22, 2018 2:25 pm
W zależności od sprzętu może liczyć "wszystko".
A możesz zdradzić o jakim sprzęcie mówisz, czy to są urządzenia przez Was produkowane czy gdzieś można kupić gotowe na rynku :?:
My nie produkujemy urządzeń. W odpowiednim czasie pojawi się więcej info.
Kurczę wiem, że jestem niecierpliwy ale kiedy nadejdzie "odpowiedni czas"? Chodzi mi o sprzęt. Podaj chociaż jakiś przybliżony termin +- 3tygodnie ? 😋
Awatar użytkownika
Ernest
Posty: 180
Rejestracja: wt paź 04, 2016 6:37 am

pt lis 23, 2018 7:57 am

Hej,

Dołączając się do tematu licznika od kilku miesięcy testujemy prototypy liczników. Jeszcze trochę mamy do dopracowania ale po wejściu nowej wersji clouda będziemy mogli udostępnić kilka sztuk do testów dla forumowiczów. Urządzenie zostało przygotowane w dwumodułowej obudowie na szynę - czyli w rozdzielnicy powinno się zamontować bez problemu. Pomiar napięcia mierzymy bezpośrednio przez zaciski. Prąd mierzymy z wykorzystaniem przekładników z otwieranym rdzeniem (czyli można założyć na przewody bez ich rozpinania). Przekładniki dobrane zostały do 100A. Proszę o trochę cierpliwości bo szykujemy kilka nowych produktów i jak będziemy gotowi to damy znać - więc jak będziemy mieli dostępne urządzenia to na pewno podzielimy się naszą radością ;)

pozdrawiam forumowiczów
Ernest

A i jeszcze parę fotek :)
received_1812590972162053_20181123_084111519.jpg
received_1812590972162053_20181123_084111519.jpg (68.87 KiB) Przejrzano 2488 razy
received_541191149671853_20181123_084111230.jpg
received_541191149671853_20181123_084111230.jpg (118.5 KiB) Przejrzano 2488 razy
received_484324941978220_20181123_084111418.jpg
received_484324941978220_20181123_084111418.jpg (64.89 KiB) Przejrzano 2488 razy
ODPOWIEDZ