Firmware Multiboard

Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1461
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

ndz lis 25, 2018 2:16 pm

Simono pisze:
ndz lis 25, 2018 11:25 am
Espablo dlaczego na TH10 przy ustawieniu przycisku na bistabilny nie działa przycisk na Sonoff (nic się nie dzieje gdy go przyciskam)?
Specjalnie tak jest. Jak niby ma działać ten przycisk w trybie bistabilnym? W tym trybie działa jedynie przycisk zewnętrzny a ten w sonoffie służy jedynie do wprowadzania modułu w tryb konfiguracji
mafialoso pisze:
ndz lis 25, 2018 11:44 am
Czy w tym sofcie jest opcja timera? Czyli wlaczenie światła przyciskiem dzwonkowym na określony czas?

Pozdrawiam
Nie ma timera. Jest automat schodowy.
tumi pisze:
ndz lis 25, 2018 12:45 pm
Cześć

Wgrywam soft Multiboard do Yunshan, bo chcę zamienić go za obecnie używanego sonoffa do bramy wjazdowej. Mam z nim problem, bo nie za bardzo wiem jak podpiąć w nim czujnik temperatury 18B20, kontaktron i przycisk dzwonkowy. Czy wszystko powinno być jak na załączonym kiedyś przez Zybi screenie, czy jest to podłączenie do innego softu? Sam przekaźnik załącza się jak powinien. Dzięki za pomoc.
To jest rysunek dla softu @Zybiego. Na githubie jest plik Readme.md i tam jest opisane jakie są ustawienia dla tego modułu w sofcie Multiboard.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Bodi007pl
Posty: 17
Rejestracja: pt lis 23, 2018 12:05 pm

ndz lis 25, 2018 2:34 pm

iborkim pisze:
ndz lis 25, 2018 1:10 pm
Espablo pisze:
sob lis 24, 2018 11:03 pm
Dodałem YUNTONG Smart. Na razie działa tylko jedna dioda
Dzięki działa :)
Potwierdzam śmiga jak ta lala :)
Dzięki wielkie!
Simono
Posty: 322
Rejestracja: pn wrz 17, 2018 5:26 pm

ndz lis 25, 2018 4:13 pm

Espablo czy można kiedyś liczyć na dodanie obsługi AM3201?
Ustawiłem DHT22 i go podpiąłem. Na początku było ok ale po dłuższym czasie wskazywał temperaturę zero a wilgotność to była liczba jakaś z kosmosu.
PioKar
Posty: 295
Rejestracja: czw maja 03, 2018 5:56 am

ndz lis 25, 2018 6:13 pm

@Espablo
A dla czego Ty tak strasznie nie lubisz Wemos-a?
Mi wystarczyłby soft taki jak dla Electrodragon.
I LED_CONFIG = GPIO2
Mi ta dioda nie jest potrzebna ale byłby na Multi komplecik.
Wemos na multi chodzi z kilkoma przekażnikami.
Z DHT i DS jednocześnie.
DHT pracuje na 2metrowym zwykłym przewodzie i nie zrywa odczytów.
Aż się prosi o dopieszczenie :)
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1461
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

ndz lis 25, 2018 7:39 pm

PioKar pisze:
ndz lis 25, 2018 6:13 pm
@Espablo
A dla czego Ty tak strasznie nie lubisz Wemos-a?
Jak to nie lubię. Powiem więcej UWIELBIAM :) Tylko, że Wemos nie jest dla mnie modułem ze sprzętowo skonfigurowanymi GPIO. Ten soft jest dla modułów, które można kupić jako gotowe i działające urządzenia jak np Sonoff czy Shelly. Nie ma problemu żebyś sobie wygrał ten soft do wemosa i używał go jako sonnoff
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 440
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

ndz lis 25, 2018 8:34 pm

Espablo pisze:
ndz lis 25, 2018 8:17 am
dawidd pisze:
ndz lis 25, 2018 6:47 am
Espablo a czy soft 9x przekaźnik tez jest już poprawiony?
Co z nim nie tak?
Odczyt z dht jest kosmiczny lub ---, i tak na przemian. Przekaźniki działają ok
mafialoso
Posty: 29
Rejestracja: pn lip 03, 2017 7:44 pm

ndz lis 25, 2018 8:42 pm

Pobawiłem się chwile tym softem i ogólnie ok wszystko, no możne prawie wszystko. Przy logowaniu i wybraniu platformy na której będzie soft pracował ( u mnie sonoff) wybrałem na początek pierwszą wersje czyli Button 1i 2 na monostabilnym bez temperatury i na high level. Jeśli chodzi o przycisk to działa z nim ok ale w apce nie da się światła włączyć, porostu się nie da. Ale gdy włączam konfiguracje: Button 1 i 2 monostabilny i do tego dodatkowy pomiar temperatury to wszystko wtedy działa w normie. Takie coś zauważyłem ze się dzieje.

Ogólnie mówiąc kawał dobrej roboty!

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1461
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pn lis 26, 2018 3:54 pm

mafialoso pisze:
ndz lis 25, 2018 8:42 pm
Pobawiłem się chwile tym softem i ogólnie ok wszystko, no możne prawie wszystko. Przy logowaniu i wybraniu platformy na której będzie soft pracował ( u mnie sonoff) wybrałem na początek pierwszą wersje czyli Button 1i 2 na monostabilnym bez temperatury i na high level. Jeśli chodzi o przycisk to działa z nim ok ale w apce nie da się światła włączyć, porostu się nie da. Ale gdy włączam konfiguracje: Button 1 i 2 monostabilny i do tego dodatkowy pomiar temperatury to wszystko wtedy działa w normie. Takie coś zauważyłem ze się dzieje.

Ogólnie mówiąc kawał dobrej roboty!

Pozdrawiam
Tak, wiem o tym babolu. Dotyczy to sonoff th i sonoff basic
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1461
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pn lis 26, 2018 4:15 pm

Chciałem się pochwalić, że Multiboard jest już na tyle dobry, że w sklepie internetowym https://elty.pl można kupić moduły z tym softem. Dostępny jest tam też krótki tutorial jak skonfigurować i uruchomić go na Sonoff 4CH
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7357
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn lis 26, 2018 4:28 pm

Nie zgadzam się na oficjalną sprzedaż Sonoff-ów pod Suplowym szyldem.
ODPOWIEDZ