Supla + BME280

User avatar
QLQ
Posts: 827
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Mon Nov 12, 2018 8:41 pm

Wiem o co Wam chodzi. O ciepło wytwarzane przez układ esp a dokładnie przez Wemos bo taki tam zapakowałem.
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
maly_13
Posts: 47
Joined: Fri Oct 28, 2016 3:55 am
Location: Wlkp.

Mon Nov 19, 2018 12:19 pm

i masz odpowiedz wprowadzenie korekty nic nie da bme jest bardzo czuły a co kiedyś miałem to sam w sobie się lekko grzał poza tym w zamkniętym pudełku to będą średnie wskazania wilgotności, natomiast jak kiedyś zrobiłem obudowę z podstawek od doniczek to jak się rosa skropliła to miałem 100% wilgotności dopóki go nie przewietrzyło. Na razie nie wiem tak naprawdę jaką zrobić obudowę.
w użyciu: supla, nettemp...
edm
Posts: 138
Joined: Mon Jan 15, 2018 6:18 pm

Wed Nov 21, 2018 8:43 pm

Witam.

Jak obecnie wygląda sytuacja z BME280, działa tylko na arduino? czy jest już możliwość jego podłączenia do "typowych gotowych" modułów np. inCan, zamel itp. w podobny sposób jak np. DHT11, DHT22.

P.S. BME280 nadaje się na zewnątrz?
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Wed Nov 21, 2018 8:51 pm

edm wrote:
Wed Nov 21, 2018 8:43 pm
Witam.

Jak obecnie wygląda sytuacja z BME280, działa tylko na arduino? czy jest już możliwość jego podłączenia do "typowych gotowych" modułów np. inCan, zamel itp. w podobny sposób jak np. DHT11, DHT22.
Nie tylko z arduino - ESP możesz identycznie jak arduino zaprogramować z pomocą Arduino IDE, to samo tyczy się też InCan, gorzej z modułami Zamela, bo to zamknięty projekt...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
edm
Posts: 138
Joined: Mon Jan 15, 2018 6:18 pm

Wed Nov 21, 2018 9:01 pm

slawek wrote:
Wed Nov 21, 2018 8:51 pm
Nie tylko z arduino - ESP możesz identycznie jak arduino zaprogramować z pomocą Arduino IDE, to samo tyczy się też InCan, gorzej z modułami Zamela, bo to zamknięty projekt...
No dobrze tylko umówmy się arduino posiada i używa wąska grupa osób (wyższy poziom wkręcenia ;)). Ja pytam o gotowe rozwiązania i firmware typu Multiboard. Czyli kupuje jakiś moduł np. inCan do tego podłączam BME280, wgrywam gotowe firmware i po robocie.
User avatar
QLQ
Posts: 827
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Sat Nov 24, 2018 8:46 pm

Poszło za okno. Zobaczymy ile wytrzyma. Ładowanie domyślnie chciałbym z panelu słonecznego ale nie wiem czy da radę w te pochmurne dni. W razie czego jest podłączona 5v 200mA ładowarka od starej Nokii.
Attachments
IMG_20181124_214302.jpg
IMG_20181124_214302.jpg (244.46 KiB) Viewed 1348 times
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
mihu
Posts: 133
Joined: Wed Feb 28, 2018 6:00 pm

Sun Nov 25, 2018 11:38 am

ja mam coś takiego , jak to naprawić ?

Arduino:1.8.6 (Windows 8.1), Płytka:"Generic ESP8285 Module, 80 MHz, Flash, ck, 26 MHz, 1M (no SPIFFS), 2, v2 Lower Memory, Disabled, None, Only Sketch, 115200"

Znaleziono wiele bibliotek w "WiFiClient.h"
supla_esp_oled_bme_v21:141:2: error: #error ("Height incorrect, please fix Adafruit_SSD1306.h!");

Wykorzystane: C:\Users\Marcin\AppData\Local\Arduino15\packages\esp8266\hardware\esp8266\2.4.2\libraries\ESP8266WiFi
Niewykorzystane: C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\WiFi
#error("Height incorrect, please fix Adafruit_SSD1306.h!");

Niewykorzystane: C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\WiFi
^

Niewykorzystane: C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\WiFi
Niewykorzystane: C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\WiFi
exit status 1
#error ("Height incorrect, please fix Adafruit_SSD1306.h!");
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sun Nov 25, 2018 11:52 am

Zakomentuj linię

Code: Select all

#error ("Height incorrect, please fix Adafruit_SSD1306.h!");
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
mihu
Posts: 133
Joined: Wed Feb 28, 2018 6:00 pm

Mon Nov 26, 2018 6:54 pm

ok ruszyło

w cloud pokazuje

Głębokość
1004.529114m a na aplikacji 1.00
co trzeba zmienić żeby pokazywało ciśnienie w aplikacji?
User avatar
wojtas567
Posts: 1786
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Mon Nov 26, 2018 6:59 pm

nic nie zrobisz bo pokazuje Ci 1 km
przenieś na termometr
Pozdrawiam
Wojtek
Post Reply