Sonoff Touch vs Zamel ROW-1 - nowa instalacja proszę o porady.

Boren89

Witam serdecznie.
Potrzebuje kilku porad od bardziej doswiadczonych uzytkowników.
Moje doswiadczenie z Supla jest niewielkie.
Kupilem kilka róznych Sonoff'ów, wgralem Suple, wstepnie przerobilem wizualnie tablet na androidzie do sterowania oswietleniem w mieszkaniu.
Nic magicznego - wywalilem wszystkie ikony i przyciski, jako tapeta obrobiony w PS'ie plan mieszkania, naniesione punkty swietlne jako ikony poprzez API, które reaguja jak widget (z lekkim opóznieniem, ale z tym powalcze, poczekam na oficjalne widgety albo sie pogodze).
Widgety teksowe i graficzne z temperatura, pogoda itd. Póki co nic szalowego, ale stylistyke zostawie na koniec.
Docelowo chce umiescic 2 takie tablety w mieszkaniu (obrobione w ramce, jeden z nich w latwy sposób demontowalny).
Problem z zasilaniem rozwiazany.

Niedlugo odbieram mieszkanie, chcialbym przygotowac instalacje (wyjscia L) i glebsze puszki podtynkowe wczesniej, zeby uniknac niespodzianek w przyszlosci.

Podstawa oczywiscie bedzie solidny router - nie wybralem jeszcze modelu, ale jako baze wybiore wyzsza pólke, szczególnie, ze do pracy uzywam internetu - stabilnosc sieci jest bardzo wazna.

Poczatkowo myslalem nad Sonoff Touch jako podstawowe wlaczniki oswietlenia. Jednak mam lekkie obawy co do ich trwalosci i wygody.
Przyszla na mysl, aby Sonoff Touch zamienic na Zamel ROW-1, ROW-2 i do ledów SLW-1, w wiekszosci schowane w puszcze bezposrednio za klasycznym wlacznikiem swiatla (lub dzwonkowym).

Teoretycznie nie mozna Zamel'i montowac obok siebie ze wzgledu na mozliwe zaklócenia (tym bardziej nad soba). Jak to wyglada w praktyce (będą bardzo blisko routera)?
Móglbym pokombinowac z rozlozeniem wlaczników w mieszkaniu, jednak ciezko bedzie uniknac przynajmniej dwóch obok siebie.
Chce wykonac sufity napinane, móglbym w nich schowac część sterowników, ale nie bedzie dostepu do nich (zyrandoli nie bedzie, wiec schowanie sterownika w nim nie wchodzi w gre).

Czy Zamel jest lepszym i trwalszym rozwiazaniem? Może macie jakieś rady, inne sterowniki lub pomysły?
Na co szczególnie zwrócić uwagę oraz z czym Wy mieliście najwięcej problemów?
Mój tata jest elektromonterem, więc porozmawiam jeszcze z nim na spokojnie i na pewno poproszę o pomoc, jednak opinii o urządzeniach raczej nie usłyszę.

Sonoff TH chciałbym zamontować jedynie w łazience, aby wyciąg sam załączał się od danej wilgotności lub temperatury, w ogródku do kilku słabych świateł i przy okazji żebym mógł sprawdzać rzeczywistą temperaturę i wilgotność + jeden w salonie pod gniazdko.

Za wszelkie porady mogę odwdzięczyć się późniejszym mini poradnikiem jak poskromić androida, aby nie wyglądał jak android tylko panel do obsługi mieszkania + ramka na zdjęcia, rodzinna lista zakupów, 'monitoring', alarm w pokoju dziecka itd. Pewnie dla większości użytkowników to śmieszne, ale możne znajdą się osoby, którym się przyda.
Maniek913

Jeżeli nie chcesz lub nie potrafisz sam zmajstrować sobie sprzętu (to nie jest wcale takie trudne, a na pewno duuużo tańsze) to pozostaje ci bazować na tym co jest dostępne. Masz rację że produkty Zamela są dobrym rozwiązaniem dla laika- jako produkt komercyjny sprzedawany w UE są wszechstronnie testowane i na pewno spełniają wszystkie normy, soft zastosowany w nich też jest rozwijany na innej licencji. Co do sonofów to nie powiedziałbym że są jakoś specjalnie zawodne.Sam stosuję głównie swój sprzęt i sonofy i zdarza się że używam kilku esp bardzo blisko siebie(nawet dwa w jednej puszce)i nie mam na razie z tym problemów. Nie napisałeś ile tych urządzeń chcesz zastosować, ale myślę że trzeba dążyć do minimalizacji klientów WiFi np przez stosowanie wielokanałowych urządzeń-ostatnio robię moduł na 8 wyłączników na 1 urządzeniu ( lub 4 rolety) ,a można nawet więcej - np do zastosowania w przypadku gdy ktoś ma odpowiednio przygotowaną instalację elektryczną. Tak że myślę że jeżeli nie przekroczysz granic zdrowego rozsądku w ilości kostek to będzie OK.
michael

Ja byłem zauroczony Sonoffem Touch, jednak czas pokazał, że były to wyrzucone pieniądze.
1. Dotyk średnio działa - jest zależny od tego jak mocno przykręcisz wyłącznik do ściany.
2. Goście mają problemy z załączeniem światła :D
3. Po jakimś czasie przy przerwie w zasilaniu, moduł coraz to więcej czasu potrzebował, aby "wstać"
4. Na 5 kupionych rok temu, dzisiaj działa mi tylko 1 i też ma problemy przy zaniku napięcia.

Osobiście polecam bardzo mocno ROW-y :)
Stabline działanie, zero problemów, łatwość montażu i przede wszystkim zwykłe wyłączniki z którymi goście nie mają problemów :mrgreen:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Maniek913

U mnie co prawda pracuje tylko jeden sonnof touch z czujnikiem temperatury w salonie , ale od roku nic złego nie dzieje, 2 kolejne sztuki z identycznym softem pracują też już rok u znajomego i nie zgłasza uwag,więc chyba trafiłeś na mniej ogarniętego hińczyka co to składał :D
Ale tak na poważnie, jeżeli finanse nie są ograniczeniem to masz rację, lepiej postawić na sprawdzony ZAMEL.

Return to “Pomoc”