Rozumiem, a sorf wgrywa się do tego Arduino Mega ?
I takie pytanie czy jak bym chciał zrobić np. dwie takie centralki w jednej sieci to będzie to pracowało ?
Czy jest gotowy soft do wgrania ?
Kilka czujników ds18b20 podłączonych do W5100
-
shimano73
- Been thanked: 1 time
Możesz , ale jedno mega ogarnie „mega” ilości czujników i przekaźników 
Soft jest na github’ie ale jako przykład a nie gotowe rozwiązania . Jest przedstawiony sposób obsługi czujnika , przekaźnika , ale w zależności od potrzeb musisz sam zmodyfikować odpowiednio program .
Soft jest na github’ie ale jako przykład a nie gotowe rozwiązania . Jest przedstawiony sposób obsługi czujnika , przekaźnika , ale w zależności od potrzeb musisz sam zmodyfikować odpowiednio program .
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
-
Przemo_06_92
Możesz mi podpowiedzieć jaki model tego Arduino Mega mam sobie kupić żeby zrobić to o czym piszesz ? bo w sumie mam malinkę RPi3 ale co będzie lepiej ogarnąć ? bo jestem na razie w tym zielony 
-
shimano73
Jak wpiszesz w sklepie internetowym czy serwisie aukcyjnym „Arduino mega” to wyskoczy to co będziesz potrzebował . Właściwie jest jeden model ale w różnych wersjach np klony produkcji china z układem ch340 i produkty oryginalne z avr’em dużo droższe , tu sam zdecyduj .
Jeszcze jedno, nie może to być Arduino uno - ma za mało ramu i nie nadaje się .
Jeszcze jedno, nie może to być Arduino uno - ma za mało ramu i nie nadaje się .
-
Przemo_06_92
Czyli muszę sobie kupić arduino mega i W5100 ?
-
shimano73
Dokładnie tak , ale dla małego systemu np czujnika dht22 czy ds18b20 i kilku przekaźników moszesz kupić wemos’a , (czyli esp8266) i jego programować pod Arduino
-
Przemo_06_92
Mam dwa wemos-y d1 mini i chciałem zrobić w piwnicy 4 oddzielne pomiary na czujnikach DS18B20 do jednego wemos-a, na parterze 3 oddzielne pomiary do następnego wemos-a i na 1 piętrze 4 oddzielne pomiary do następnego wemos-a nie chciałbym robić każdego osobnego czujnika np. do esp8266-01 (kilka takich zrobiłem) bo by kazdy musiał być dodany osobno do routera i musiał by mieć osobne zasilanie np. zasilacz.
Tylko nie wiem czy się da zrobić tak jak opisałem bo gdyby była taka możliwość to by było super
Tylko nie wiem czy się da zrobić tak jak opisałem bo gdyby była taka możliwość to by było super
-
shimano73
Oczywiście, jest ro do zrobienia na tych wemos’ach a zasilać je możesz np z ładowarki - zasilacza do telefonu