Auto wyłączanie przy awarii internetu

sdsi

Dzień dobry,

Jest tak, że jeśli np. włączymy zdalnie światło, to przy awarii internetu/routera już jej nie wyłączymy :)

Czy oficjalne moduły Supli mają jakąś możliwość przełączenia się samoczynie w stan wyłączony, np. po jakimś czasie? Czy któryś z nieoficjalnych firmware wspiera taką możliwość?

Będę wdzięczny za informacje. Dziękuję.
wojtas567

Do tego jest przełącznik mechaniczny który podpinasz pod wejścia IN1, IN2 w zależności od modułu
Pozdrawiam
Wojtek
sdsi

wojtas567 wrote: Tue Nov 27, 2018 12:27 pm Do tego jest przełącznik mechaniczny który podpinasz pod wejścia IN1, IN2 w zależności od modułu
To jasne ale nie o to chodzi. Jestem poza domem trzy dni - symuluję obecność domowników poprzez włączenie jakiś swiateł np. na ganku czy w salonie (za pomocą aplikacji lub harmonogramów na serwerze). Jeśli nastapi zawieszenie się routera lub awaria internetu (lub serwera) to jestem odcięty od możliwości wyłączenia tych świateł i świecą się non stop kilka dni.
wojtas567

Tej opcji chyba nie da się przeskoczyć.
Pozdrawiam
Wojtek
sdsi

wojtas567 wrote: Tue Nov 27, 2018 12:40 pm Tej opcji chyba nie da się przeskoczyć.
Musi się dać bo inaczej nie uda się zrobić bezpiecznego termostratu (a jest w planach). Proszę sobie wyobrazić sytuację, iż włączymy urządzenie grzewcze a przy awarii sieci nie uda nam się go wyłączyć. Zarówki to pół biedy.

Czy technicznie to jest do wykonania?
wojtas567

Technicznie jest, ten termostat musi siedzieć w ESP a nie na chmurze.
Pozdrawiam
Wojtek
sdsi

wojtas567 wrote: Tue Nov 27, 2018 12:52 pm Technicznie jest, ten termostat musi siedzieć w ESP a nie na chmurze.
O tym mówię. Moja propozycja też musi siedzieć w esp i firmware.
elmaya

łatwo to zrobić

Code: Select all

if (millis() > svr_update_lasttime + svr_update)  {
    epr = 0 ;
     startEeprom = true;
      Serial.println("svr update");
        svr_update = 1800000;
            svr_update_lasttime = millis(); 
  }
    break;
    case 9:      // --------------------- DISCONNECTED  ----------------------
    svr_update = 5000;
    SuplaDevice.relayOff(XXX);     //  ---------------------------- tutaj wyłącz----------- XXX = channel
    break;
    case 10:      // --------------------- REGISTER_IN_PROGRESS  ----------------------
    svr_update = 5000;
    break;
  }
sdsi

@elmaya - dziękuję.

pytanie - czy da się to rozwiązanie wdrożyć (plus możliwość włączenia/wyłączenia tej funkcji) do oficjalnych FW do oficjalnych modułów Supla?

Wydaje mi się, że sprawa jest ważna - awarie routerów i sieci się zdarzają; poza tym w domach często jest tak, że z trzech faz czasami ulegnie awarii jedna (np. pechowo ta, na której wisi router internetu) a pozostałe działają z suplowymi modułami, do których z tego powodu nie mamy dostępu (w celu ich wyłączenia)...

Różne rzeczy losowe miałem w domu, stąd ten pomysł.
Pawele

A może postawienie serwera w domu pod te urządzenia - po LAN? O ile tak się da ;)

Wtedy już awaria internetu nie groźna, bo zadania i tak by się wykonały.

Return to “Pomoc”