Sterowanie głosem

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
wsosniak
Posts: 326
Joined: Sat Jun 02, 2018 8:02 am

Wed Nov 28, 2018 3:12 pm

no zobaczymy jak to im pójdzie to wdrożenie naszego języka :)
szabel99
Posts: 56
Joined: Sun Jan 28, 2018 10:30 am

Wed Nov 28, 2018 7:53 pm

Coś zaczyna się powoli dziać z naszym językiem w głośniku Google Home. Wczoraj po zapytaniu głośnik "Do You speak polish" odpowiedź była "I'm still learning", a dzisiaj o dziwo odpowiedź jest (oczywiście po angielsku), że cały czas się uczy ale mogę przetłumaczyć jeśli mnie zapytasz i rzeczywiście tłumaczy na polski słowa i pojedyncze zdania. Myślę, że już jest bliżej niż dalej :)
leON22
Posts: 4
Joined: Wed Oct 17, 2018 9:25 pm

Thu Nov 29, 2018 11:56 am

wsosniak wrote:
Wed Nov 28, 2018 12:45 pm
fracz wrote:
Wed Nov 28, 2018 9:29 am
W najbliższym wydaniu clouda dochodzi sterowanie głosem dla Alexa i Google Home. Oficjalnie trzeba mieć głośniki żeby to działało... ale może nie?

Zamiast kombinować dlaczego Automate nie działa na nowych Androidach, proponuję poświęcić czas na rozpoznanie tematu "jak ze smartfona zrobić głośnik alexa" ;) Jakby się dało - byłoby super.
Da się bez głośnika. Zanim kupiłem głośnik google home to sterowałem głosem przez telefon (wymagana aplikacja Google HOME zainstalowana na telefonie) - język telefonu na tą chwilę musi być ENG bo jeszcze nie ma wsparcia do PL (PL ma być do końca roku).
Witam, a mógłbyś podpowiedzieć jak Suple odpalić głosowo z Google Home , albo w inny sposób na moim P20 , z góry thx ;)
User avatar
pzygmunt
Posts: 6669
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Nov 29, 2018 12:39 pm

leON22 wrote:
Thu Nov 29, 2018 11:56 am
wsosniak wrote:
Wed Nov 28, 2018 12:45 pm
fracz wrote:
Wed Nov 28, 2018 9:29 am
W najbliższym wydaniu clouda dochodzi sterowanie głosem dla Alexa i Google Home. Oficjalnie trzeba mieć głośniki żeby to działało... ale może nie?

Zamiast kombinować dlaczego Automate nie działa na nowych Androidach, proponuję poświęcić czas na rozpoznanie tematu "jak ze smartfona zrobić głośnik alexa" ;) Jakby się dało - byłoby super.
Da się bez głośnika. Zanim kupiłem głośnik google home to sterowałem głosem przez telefon (wymagana aplikacja Google HOME zainstalowana na telefonie) - język telefonu na tą chwilę musi być ENG bo jeszcze nie ma wsparcia do PL (PL ma być do końca roku).
Witam, a mógłbyś podpowiedzieć jak Suple odpalić głosowo z Google Home , albo w inny sposób na moim P20 , z góry thx ;)
Zaczekaj na v2.3
wsosniak
Posts: 326
Joined: Sat Jun 02, 2018 8:02 am

Thu Nov 29, 2018 12:56 pm

pzygmunt wrote:
Thu Nov 29, 2018 12:39 pm
leON22 wrote:
Thu Nov 29, 2018 11:56 am
wsosniak wrote:
Wed Nov 28, 2018 12:45 pm


Da się bez głośnika. Zanim kupiłem głośnik google home to sterowałem głosem przez telefon (wymagana aplikacja Google HOME zainstalowana na telefonie) - język telefonu na tą chwilę musi być ENG bo jeszcze nie ma wsparcia do PL (PL ma być do końca roku).
Witam, a mógłbyś podpowiedzieć jak Suple odpalić głosowo z Google Home , albo w inny sposób na moim P20 , z góry thx ;)
Zaczekaj na v2.3
tak jak @pzygmut pisze : najlepiej zaczekaj na V2.3 bo to już niedługo (chyba :) ).

Chociaż jak chcesz sobie już pokombinować i pogadać z telefonem to trzeba to zrobić "na skróty" czyli przez IFTTT i skrypty fracz-a:
1) Na telefonie muszą być aplikacje w najnowszej wersji (google assistant, i google home)
2) język telefonu ma być ENG żeby asystent gadał z google home
3) Na www.supla.fracz.com definiujesz sobie sceny (przy definiowaniu sceny zaznaczasz aby był publiczny URL)
4) w IFTTT korzystasz z dwóch usług : GOOGLE ASSISTANT (łączysz się z tym samym kontem co google assistant na telefonie) i WEBHOOK (służy do wywoływania scen, czyli tych publicznych URLi zdefiniowanych w punkcie 3). Definiujesz zdarzenia IF google assistant = "to co mowisz po angielsku do telefonu" THEN wywołaj URLa uzywając WEBHOOK.

u mnie działa . Dokłądnie też na P20 :) na tablecie T715 :) i też uzywając głośniczek google home mini
soren
Posts: 134
Joined: Mon Jun 04, 2018 7:36 am

Thu Nov 29, 2018 2:19 pm

Według mapy to v3 już jutro :D
User avatar
fracz
Posts: 1569
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Thu Nov 29, 2018 2:33 pm

Faktycznie! Przemku, mówiłeś że listopad ale nie wiedziałem że napisałeś 2018 :-D
User avatar
pzygmunt
Posts: 6669
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Nov 29, 2018 3:27 pm

Mały poślizg będzie ale.... mały... ;)
soren
Posts: 134
Joined: Mon Jun 04, 2018 7:36 am

Sat Dec 01, 2018 5:08 am

Dziś w moim telefonie pojawił się asystent Google w języku polskim. Bardzo fajnie tylko komendy głosowe supli odrazu przestały działać.
kasta002
Posts: 5
Joined: Sun Sep 09, 2018 6:43 pm

Sat Dec 01, 2018 1:01 pm

soren wrote:
Sat Dec 01, 2018 5:08 am
Dziś w moim telefonie pojawił się asystent Google w języku polskim. Bardzo fajnie tylko komendy głosowe supli odrazu przestały działać.
U mnie nadal działają komendy supli przez skrypt fracz. Dzisiaj pojawił mi się asystent po polsku i jak wypowiem otwórz bramę to ją otwiera poprzez skrypt. Czekam tylko aż supla będzie działać z Google Home.
Post Reply